Medrol - vedlejší účinek

Dobrý den. Již desítky let jsem brala na alopecii Triamcinolon 1/2 tablety, ke kterému se přidala štítná žláza Letrox 100. Vše fungovalo, než přestali triamcinolon vyrábět a paní doktorka ho nahradila medrolem 1/2 tab. Po této kombinaci se příšerně potím a je to společensky neúnosné. Lze medrol nahradit jiným adekvátním lékem? Děkuji předem za odpověď. S pozdravem

Odpověď odborníka:

Z kortikoidů k vnitřnímu užití je k dispozici již jen prednison a dexamethason (Fortecortin). Posledně jmenovaný lze připravit i v lékárně v nižší dávce. Pokud by žádný z těchto kortikoidů neměl dobrý efekt, lze ještě zkusit injekce betamethasonu (Diprophos), které mají velmi dlouhý efekt a podávají se jedenkrát za několik dní. Budou-li potíže přetrvávat, doporučuji opatřit si triamcinolon v Německu (obchodní název Volon, lze i s českým receptem, za plnou úhradu - v síle 4 mg cca 40 euro na tři měsíce). Je-li triamcinolon u Vás jedinou možností, existuje i možnost mimořádného dovozu do ČR a částečné úhrady pojišťovnou, je to ale velmi administrativně náročné.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: