Mirena

Chtěla bych se zeptat nebo spíše ujistit ohledně užití Mireny. Mirenu mám zavedenou zhruba 6 a půl roku a po celou tu dobu nemám menstruaci. Můj gynekolog mi řekl, že Mirena mi funguje až do doby, kdy začnu menstruovat, ale jelikož už 1 a půl roku "přesluhuju", tak bych se chtěla zeptat na možná rizika s tím spojená a zda je to v pořádku. Děkuji

Odpověď odborníka:

Milá Evo, nitroděložní tělísko Mirena má být zavedené po dobu 5 let. Po této době se se má tělísko odstranit a eventuelně nahradit novým. Menstruaci v době zavedeného tělíska mít nemusíte. I když ale nemáte menstruaci, tak se po 5-ti letech může snižovat antikoncepční účinek tělíska a hrozí vám větší pravděpodobnost mimoděložního otěhotnění. Také se po delším zavedení než 5 let může stát, že tělísko vroste do stěny dělohy a musí se odstranit v narkoze. Osobně bych tělísko nenechávala zavedené delší dobu než 5 let. Mějte se hezky.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: