Mykoplazma pneumonie

Dobrý den, ráda bych věděla, zda je organismus schopen se zbavit této infekce bez ATB léčby.U mého syna (7let) se tomu tak stalo se zlatým stafylokokem, kterého měl v krku.A mykoplazma pn. mu byla objevena při kašli bez horeček, ale mezi tím než se ve virologii ukázala byl kašel vyléčen Erdomedem (zabrala až předposlední dávka).Jak poznám při příští nemoci, že je způsobena právě mykoplazmou, pro stanovení správné léčby,když rozbor trvá týden.Může mít na jeho častou nemocnost vliv cytomegalovirus, který u něj byl potvrzen?Imunoglobuliny má v normě.Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, diganostika mykoplasmové infekce se opírá především o nepřímý průkaz specifických protilátek , tvorba protilátek nastupuje 5-10. den po infekci. Současně s klinickými projevy stoupají i parametry zánětu - CRP, sedimentace. Není nějaký specifický příznak, kterým byste odhalila, že syn je právě nakažen mykoplasma pneumonie. Léčba je anitbiotiky, pokud se původnce infekce nepozná, může část pacientů uniknout diagnose a při mírném průběhu skončit uzdravením i bez cílené antibiotické terapie. Pokud byl prokázány pouze paměťové protilátky proti cytomegaloviru ve třídě IgG - svědčí to pro prodělanou infekci v minulosti, tento nález nemá vliv na zvýšenou frekvenci respriačních infektů. Produkce protilátek proti herpetickým virů, kam cytomegalovirus patří, může být navozena zcela nespecificky při jakékoliv zánětlivé stimulaci organismu.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: