Mykoplazmata

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: Můj syn - 3 roky již delší dobu (14 dnů)kašlal, byl hodně unavený, teploty měl 4 dny 38-38,5 st., poté se držely týden 37-37,5 st. U Dr. jsme byli, zatím léčba jen sirupem. Pak jsem však začala mít hodně stížené dýchání a teploty 38-39. Lékařka mi řekla, že má podezření na chlamydiový zápal plic.(již prodělán před rokem a půl s hospitalizací v nem. 14 dní na to prokázána chlam. infekce u syna) Odeslala mě na rtg, kde se potvrdil nález. Krev mi však neodebrala, nasadila atb Zinat na 5 dnů, poté Klacid na 14 dnů. Proto jsem šla za dětskou lékařkou, že je u mne potvrzený nález na rtg, dýchání však bylo čisté. Synovi Odebrali krev a nasadili Klacid na jeden týden. Po týdnu se potvrdili mykoplasmata v krvi, ale dětská doktorka mi řekla, že to zápal plic nebyl, vzhledem k tomu, že dýchání měl čisté?? Otázka: Může se mýlit?vzhledem k tomu, že tento druh není slyšitelný, ale pouze viditelný na rtg, když ho neposlala na rtg?? děkuji moc za odpověď Martina K.

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Není správné,aby se jakýkoliv lékař "zvenku" vyjadřoval bez podrobnějších znalostí stavu k postupu kolegů.Diagnosa se u pacienta stanovuje zásadně na základě klinického vyšetření.Pomocnými vyšetřeními si lékař svou pracovní diagnosu potvrzuje,nebo ji modifikuje..S tzv.atypickými patogeny/např.chlamydie,mykoplasmata../je to docela složité.Pokud jsou původci zánětu plic/tedy dostanou se až do plicních sklípků../vyvolávají zcela jinou odezvu makroorganismu než "klasičtí"vyvolavatelé/pneumokoky../.Proto je i zcela zvláštní poslechový nález a rtg obraz.Léčba je makrolidovými antibiotiky-tedy přesně taková,jakou jste Vy a synek podstoupili..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: