Myom

Je mi 36 let, 2 děti, bez gyn.problémů, před týdnem jsem byla na gyn.kontrole, vše ok, je mi pani doktorka konstatovala možná počínající myom (11mm), jinak vse v poradku. Po týdnu jsem byla v jiné ordinaci (kvuli konzultaci myomu, moje pi.dr.byla na dovolené a ja mam pred odjezdem do zahr.). Tato pí. dr myom ani po 20 minutách pecliveho utz nenašla, jen tekutinu v děloze, přičítá to buď polypu (ten mi nikdy žádný diagnostikován nebyl) nebo zbytkům menstr. krve (byl to můj poslední den krvácení). Můj dotaz zní, zda je možné, aby tam polyp před tydnem nebyl a nyní byl? Nebo je šance, že je to opravdu jen ze zbytku krve? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Simono, úvodem je třeba uvést, že myom je zcela benigní (nezhoubný) nádor vycházející z myometria (hladká děložní svalovina). Tedy suspektní nález drobného myomu pro vás v tuto chvíli neznamená nic vážného. Co se týká vašeho konkrétního dotazu- ano, drobný myom lze přehlédnout a je nutné konstatovat, že ultrasonografie je velice subjektivní metoda a výsledek vyš. je závislý na celé řadě dalších faktorů (poloha dělohy, zkušenosti vyšetřujícího atd.). Nemusíte se tedy ničeho obávat, případný nález myomu by se potvrdil při dalším sonografickém vyšetření s odstupem času. Přeji hezký den.

MUDr. Martin Krákora
MUDr. Martin Krákora

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktický lékař pro dospělé, Klášterec nad Ohří

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: