Posilování a trombóza

Dobrý den pane doktore, rád bych se Vás zeptal, již 14 dní mám šikmou zlomeninu 5.metatarzu na levé noze se sádrou až po koleno. Má profese je osobní trenér v posilovně, tudíž mi už cvičení opravdu chybí. Zajímalo by mě jak je to s posilováním a trombózou. Rád bych si dal alespoň na vršek těla nějaké ty cviky: přítahy na hrazdě, tlaky s jednoručními činkami, střídavé zvedání jednoručních činek, atd. Nemůže mít pumpování krve do svalů při posilování se sádrou nepříznivý vliv a vyvolat embolii? Každý večer si píchám Fraxiparine do břicha. Děkuji za zodpovězení dotazu. S pozdravem Jan

Odpověď odborníka:

Pokud máte chodící sádru a končetinu zatěžujete stejně jí pohybujete a to je správně. Vámi popisovaná cvičení jsou naopak to, co tělo a pacient se zlomeninou potřebuje. Zrychlení krevního proudu je právě to, co vzniku trombotických změn zabraňuje. to, co je pro pacienta s úrazem potřebné.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: