Streptokok pyogen

Dobrý den.Synovi je 5let.Trpí celiakií a od prosince máme neustále ve výtěrech streptokoka pyogena.Samozřejmě to koluje i mezi mnou a druhým synem.Všichni jsme prodělali léčbu antibiotiky a pendeponem.Syn je a bude do června ještě na pendepenu a já také.U staršího syna byla doporučena léčba imunity na 3měsíce.Mladší syn má ode mě koupené colostrum(nemůže Broncho vaxom kvůli celiakii).Krční vytržení mandlí zatím nedoporučil.Co s tím mohu dělat,když to neustále mezi námi takto koluje a 5letý syn to má v sobě i přes léčbu antibiotiky(ani jeden výtěr nebyl bez streptokoka).Nevím zda se mám děsit,aby u něj nedošlo po dobrání pendeponu k nějakým komplikacím atd.Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Niko. Chápu, že jste z celé situace již asi unavená, ale obávám se, že Vám nějaké zázračné řešení takto na dálku nenabídnu. K situaci uvedu jen několik poznámek a předesílám, že jde o obecnou informaci, konkrétní postup je samozřejmě vždy třeba řešit s příslušným ošetřujícím lékařem. 1.) Samotný "nález" Streptokoka ve výtěru není automaticky důvodem k léčbě antibiotiky - pouze za okolností, kdy jsou přítomny i známky toho, že probíhá infekce. Streptokok může být přítomen v horních dýchacích cestách i u zcela zdravého člověka, u dětí školního věku až u každého pátého. Tato tzv. kolonizace obv. nezmizí po antibiotické léčbě, pacient se s ní po čase vyrovná svojí imunitou sám (streptokoků, je ale mnoho typů, takže k tomu může dojít opakovaně - faktorů ovlivňujících, zda dojde ke kolonizaci nebo infekci je více...). Z tohoto důvodu není účelné provádět výtěry u členů rodiny - pokud oni sami jsou bez potíží - měla jste Vy a starší syn také angínu? 2.) Příčin potíží typu angíny může být řada a pokud i po řádné léčbě je nadále přítomen streptokok, je třeba pečlivě uvážit, zda nejde o vedlejší nález - vizte bod 1. 3.) Pokud se stav pacienta po léčbě zlepší, není třeba dělat kontrolní výtěr - pokud je proveden, je pozitivní, a pacient se cítí dobře, je velmi nepravděpodobné, že by byla potřebná opětovná léčba antibiotiky. 4.) Podávání Pendeponu je třeba velmi pečlivě uvážit s přihlédnutím k výše uvedenému - jde o postup s určitým rizikem komplikací (souvisejících m. j. s injekčním podáním léčiva), stejně jako podávání antibiotik obecně - natož tak dlouho, jak uvádíte - skutečně Vám byl doporučen Pendepon několik měsíců? 5.) Takže souhrnně - neléčí se laboratorní výsledky, ale nemoc - a samotná přítomnost streptokoka ve výtěru nemoc není. Proberte tedy situaci opětovně s Vaším ošetřujícím lékařem nebo lékařkou - postup je v prvé řadě třeba řídit podle toho, jak se pacient cítí, jaká byla reakce na léčbu a podle nálezů v krku - význam výsledku kontrolního výtěru (pokud už je proveden), je poněkud sporný...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: