Streptokok pyogenes

Dobrý den, muj dotaz se tyka streptokoka. Dcera 5let mela před 14 dny jeden den teplotu 39,2 a bolest v krku.teplota i bolest v krku do dvou dnu sama ustoupila,dale bez potíží. Při návštěvě lékaře CRP 26,fyziologicky nález odpovídal spíše viróze kterou jsme v tu dobu měli cela rodina. Nicméně u dcery ve školce se vyskytla spálová angína a tak byl odebrán ster z krku ktery potvrdil streptokoka. Dcera je nadale bez jakychkoliv příznaků,vzhledem k tomu ze za par dnu odjíždíme na dovolenou lékař sice predepsal atb at mame sebou ale doporučil podat jen v případe příznaků angíny ci spaly.pry to zatím vypadá ze si imunita s bacilem poradila sama. A tak muj dotaz zni,zda je opravdu možné že se imuta opravdu muže se streptokokem vypořádat sama,nebo je opravdu nutne atb preléčit i když nejsou žadne příznaky nemoci?a pokud je potreba preléčit i bez příznaků je treba učinit tak hned nebo staci az po dovolene a po kontrolním vyteru?nas lekar ma momentalne dovolenou tak se s nim nemohu poradit.Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, samotný pozitivní výtěr není onemocnění a pokud nejsou příznaky nemoci tak se neléčí. Naše tělo je kolonizováno spoustou bakterií, které nám nepůsobí žádné obtíže, proto nemá žádný smysl bezpříznakové výtěry nijak léčit.

MUDr. Martina Přichystalová
MUDr. Martina Přichystalová

Specializace: Pediatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: