Streptokok v tehotenstvi

Dobry den, pane doktore, mam na Vas opet prosbu. Jsem nyni ve 22tt. a mam trochu obavy ze streptokoka v pochve. Pred necelym rokem mi byl zjisten a po preleceni se neobjevil. Od zacatku tehu me obcas trapi jemne paleni v pochve. Moje dr. mi rekla, ze to muzou zpusobovat lactobacily a pokud nemam jine problemy, staci udelat ster az pred porodem. Behem tydne se mi jiz potreti objevuje jemne svedeni, vytok mam bez zapachu ciry, bily, nekdy zluty, ale to se mi meni celou dobu tehotenstvi, spise si myslim, jestli to neni tim, ze mam rada sladke. Mela bych to radsi resit s moji dr.?V poradne jsem davala i moc, da se streptokok zjistim i timto zpusobem? Jeste me zajima, jestli v pripade, ze by streptokok byl pritomen, muze vyvolat potrat nebo predcasny porod? Pokud ano, tak proc se nedelaji kontrolni stery v tehotenstvi? Moc Vam dekuji za Vasi odpoved a omlouvam se, za tak dlouhy dotaz. S pozdravem Lucie

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nechci Vás zneklidňovat, ale streptokok je infekce, kterou když získáte, tak antibiotiky jen potlačíte jeho projevy (angínu,močovou infekci, zánět dělohy,...) ale nikdy ho nevymýtíte z organismu. Následná negativní kultivace-stěr vždy jen znamená, že není přítomen v oblasti odběru, nikoli v těle. Vždy "zaleze" a čeká na vhodný okamžik. Může způsobit předčasný porod, ale to mohou všechny bacily, které jsou pro člověka škodlivé. Proto se nedělají kontrolní stěry, protože by to bylo jednak pro systém neúnosně drahé testovat na všechny původce infekcí, navíc s minimálním efektem-negativní kultivace neznamená neinfikovaného jedince. S pozdravem dr.Lidák

MUDr. Petr Lidák
MUDr. Petr Lidák

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Panochova nemonice Turnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: