Těhotenství a antibiotika

  • Dotaz od: Jana Šochová
  • Publikováno: 21.8.2009
  • uLékaře.cz

Dobrý den, mám dotaz ohledně užívání antibiotik v těhotenství. Dva dny po začátku poslední menstruace jsem onemocněla a jelikož jsem měla týden před svatbou, nasadila mi moje lékařka třídenní antibiotika, bohužel si přesně nepamatuji název, myslím že to byl azitrox nebo tak nějak. Po nějaké době jsem zjistila že jsem těhotná a podle výsledku prvního ultrazvuku mi lékař určitl že jsem otěhotněla právě ten den kdy jsem onemocněla. V součásné době jsem v 9+3tt a zatím probíhá vše v pořádku. Chci se zeptat do jaké míry mohlo užívání antibiotik v tomto raném stádiu těhotenství ovlivnit plod. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nebojte. Pokud plod přežil, z 99,99% nebyl nijak ovlivněn ani nemocí, ani léčbou. V první třetině těhotenství ("v prvním trimestru") platí, že v naprosté většině případů plod buď v pořádku přežije, nebo je tak těžce poškozen, že dojde k jeho odumření. (Pozn.Plod dokáže poškodit i samotné onemocnění). U několik dní starého zárodku, tedy vlastně rýhujícícho se vajíčka a množících se buněk, zatím nediferencovaných, je poškození vpodstatě vyloučené (není co jednotlivě poškodit, buď se vajíčko zahubí, nebo přežije v pořádku). Navíc u Azitroxu (jsou to skutečně "třídenní antibiotika") v reprodukčních studiích u zvířat nebyly zjištěny žádné účinky na plod. U člověka sice nemohl být takto studován, ale není v těhotenství kontraindikován (tj.pokud lékař určí, užívat se může). Přeji klidné a pohodové těhotenství a rychlý a pohodový porod zdravého děťátka.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: