Těhotenství a antikoncepce

Dobrý den, Zajímá mě, kdy je nutné přestat užívat antikoncepci, když zjistím, že jsem těhotná ? Jestli hned po tom, co zjistím, že jsem těhotná nebo až po poradě s gynekologem ? Kamarádka tak užívala 5 let antikoncepci a nyní je v 8 měsíci těhotenství, a toto těhotenství zjistila až ve 2 měsíci, přitom stále užívala hormonální antikoncepci. Je možné, že antikoncepce do jisté doby plodu neublíží ? Dále mě zajímá, jak se projeví samovolný potrat ? A pokud by se mi takový potrat někdy stal, co se pak děje s plodem, který je vlastně mrtvý. "Vyškrábne" se nějak nebo ho jde nějakým způsobem „vypudit“ ? Je tento potrat pro ženu nějak nebezpečný (např. že už nikdy nebude mít zaručeně žádné děti) ? Předem děkuji za odpověď. Eliška

Odpověď odborníka:

Milá Eliško, antikoncepce v prvních fázích těhotenství rozhodně neškodí. Potrat se pozná podle neustávajícího krvácení spojeného většinou s bolestmi nebo křečemi v podbřišku, proto věnujte tomuto aspektu vždy náležitou pozornost a všechny příznaky konzultujte se svým gynekologem. Obvykle v ranných stadiích těhotenství plod při potratu, protože je velmi malý, opustí dělohu a někdy ani žena nepozná, že byla těhotná, myslí si, že to byla zpožděná menstruace. Pokud je plod větší, již je více zanořen do sliznice dělohy a potom gynekolog většinou musí udělat malou kyretáž, aby vyčistil dutinu dělohy od zbytků plodu, protože kdyby tam zůstaly, tělo reaguje zánětem.. Pokud jde o plodnost po potratu, nikdy nikdo neprokázal, že tyto ženy častěji nemohou mít děti, je to poměrně rozřířený, ale nepravdivý mýtus. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x