Trombóza

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu ohledně trombózy. V prosinci 2014 jsem byla na operaci křečových žil klasickou metodou obě nohy. Po operaci mi zůstala pravá noha silnější než byla. Chodila jsem na ultrazvuky, protože mi to bylo divné, že je jedna noha silnější stále. Na nic se nepřišlo, až v červenci se na ultrazvuku ukázala trombóza v té silnější pravé noze. Dobírám Xarelto, na kontrolním ultrazvuku již trombózu nemám. Pane doktore, co mám dělat, aby se mi trombóza nevrátila? Nikdy jsem s tím problém neměla, paradoxně jsem šla na operaci křečových žil, abych se těmto problémům vyhnula. Trombózu nepoznám, protože mám pravou nohu stále stejně silnější. Ani po lécích na ředění krve se noha nezpravila. Nejedná se o otok, ale je prostě silnější. Prosím, jde zjistit, co by to mohlo být nebo se nejedná o nic, co bych dále měla řešit? Jak se chovat po trombóze, co dělat za sporty, masáže, jak předejít další trombóze, hrozí mi vůbec další nebo to byl následek po operaci (7 měsíců po operaci)? Děkuji Vám za radu a Váš čas. Hana 44 let

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vaše tromboza pravděpodobně nevznikla kvůli operaci. Ale letos v létě bylo strašné vedro a to spolu s nedostatečným přísunem tekutin a např. kouřením a možná i dalšími rizikovými faktory mohlo způsobit trombozu. Lze vyšetřit trombofilní stavy po vysazení xarelta, ale vzhledem k nedostatečným informacím o vás nemohu rozhodnout, zda je to u vás indikováno. Zeptejte se u svého obvodního lékaře. Předcházet tromboze lze aplikací injekce nízkomolekulárního heparinu (působí 24hod) při rizikových situacích - to je imobilizace, sádra, ortéza, operace, dlouhé lety nad 6hod a dlouhé cesty nad 12hod. To jsou situace, kdy se zvyšuje riziko trombozy. Sportovat můžete, jak se vám líbí. Můžete nyní na lymfodrenáž, aby ta objemnější noha trochu oplaskla. Příznaky trombozy jsou otok (větší než normálně objemnější noha) a bolest při došlápnutí. Žádné pravidelné kontroly ultrazvukem se nedědlají, nejsou potřeba. Přeji hodně zdraví ale nepotěším vás, u 30% lidí se tromboza do 10 let vrátí. Tak na sebe dávejte pozor!.

MUDr. Veronika Kaššovicová
MUDr. Veronika Kaššovicová

Specializace: Hematologie a tranfuzní lékařství
Pracoviště: Hematologická ambulance Nemocnice Jablonec nad Nisou

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: