Užívanie paretinu

Dobrý deň. Môj priateľ mal pre 1,5 rokom záchvat panickej poruchy a odvtedy užíva Paretin, 20mg denne. My sa poznáme asi pol roka a zo začiatku som o tom nevedela. Keď som sa to dozvedela, zarazilo ma to, lebo som si uvedomila, že príležitostne konzumuje alkohol. Príležitostne - myslím tým, že ak sa niekam ide, alebo sa oslavuje, dá si 2-3 pivá alebo víno. Stalo však počas nášho vzťahu, že asi 3-4 prišiel domov veľmi opitý a priznal sa, že pil aj tvrdý alkohol. Keď sa toto stalo počas nášho vzťahu, určite sa to stávalo aj predtým. Vyčítala som mu to, že by nemal piť alkohol, keď užíva tieto lieky. On tvrdí, že to nie je často a že to nemôže uškodiť. Tomu však ja neverím a mám obavy, čo môže takéto jeho, povedala by som, nezodpovedné správanie spôsobiť. Aké sú riziká takejto kombinácie? A ako by som ho mala presvedčiť, aby sa vzdal alkoholu pokiaľ sa nevylieči?

Odpověď odborníka:

Paretin (paroxetin) účinky alkoholu nezvyšuje, tzn. umírněná a občasná konzumace alkoholu by neměla působit komplikace. Závažnější ale je jeho kladný vztah k alkoholu vůbec (hlavně občasné alkoholové excesy). Pokud mu Paretin předepisuje psychiatr, bylo by nejlepší vše konzultovat přímo s ním (lékař by měl zjistit rozsah problémů s alkoholem, příčiny, ev. upravit léčbu - nejenom léky, ale i v rámci psychoterapie). Pokud na psychiatrii nechodí (pokud mu Paretin předepsal např. praktický lékař nebo internista), doporučuji probrat vše s Vaším přítelem, motivovat ho k abstinenci nebo alespoň umírněnému pití - podle rozsahu problému (i za cenu scén, pohrůžek rozchodem - neznám konkrétní situaci u Vás). Nepodaří-li se to nebo bude-li se Vám zdát, že Vám problémy přerůstají přes hlavu, donutit přítele k návštěvě psychiatra nebo AT ambulance (poradna pro alkoholismus a toxikománie) anebo ho i opustit, protože život s alkoholikem je velmi náročný - zvláště pokud uvažujete o svatbě, rodině... toto vše je dobré předem zvážit.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: