10 nejlepších jídel pro zdravé srdce
Ve světě, který je plný fastfoodů, není o nemoci srdce nouze. Věc se má dokonce tak, že ve všech takzvaně „vyspělých“ zemích jsou onemocnění tohoto svalu nejčastější příčinou úmrtí.
Jíme špatně!
Za vše zřejmě mohou dlouhotrvající zlozvyky v životosprávě. O našem srdci by se tak s jistou mírou nadsázky dalo prohlásit, že jej „tak dlouho zatěžujeme svojí špatnou životosprávou, až se nějaký ten infarkt utrhne“. To, jak se cévy v srdci postupně ucpávají, totiž není vidět. Dokonce se to nemusí ani nijak projevit – ovšem až do okamžiku, kdy je pozdě. Pokud pro své srdce chcete něco udělat, pokuste se do jídelníčku zahrnout některé z následujících potravin.
Co srdíčku svědčí
- Losos. Je vynikajícím zdrojem omega3-mastných kyselin, chrání srdce před zánětem, ale i před tvorbou krevních sraženin. Kromě toho snižuje cholesterol. Alespoň dvakrát týdně zkuste lososa či jiného mořského krasavce, jako jsou tuňák, sleď nebo zdánlivě obyčejná sardinka.
- Olivový olej. Zmírňuje riziko infarktu tím, že pomáhá snižovat hladiny „špatného“ cholesterolu. Zařaďte ho jako samozřejmost při smažení.
- Oves. Obsahuje rozpustnou vlákninu označovanou jako beta-glukan, která pomáhá redukovat jak celkový, tak „špatný“ cholesterol. Vláknina také prospívá trávicímu traktu. Zkuste si oves zamíchat s hnědým cukrem, jahodami a oříšky k snídani a uvidíte, že i zdravé může být chutné.
- Jablka. Je v nich rostlinná látka quercetin, která působí protizánětlivě. Kromě toho je v jablkách i vláknina a vitamíny.
- Mandle. Ale i jiné oříšky obsahují zdravé oleje, vitamín E a další přírodní látky, které drží cholesterol na uzdě. Navíc jsou mandle výborným zdrojem bílkovin a vlákniny.
- Červené víno. Obsahuje polyfenoly, které srdci prospívají. Ovšem „více“ v tomto konkrétním případě rozhodně neznamená „lépe“. Obecně se doporučují dvě deci vína denně.
- Celozrnné pečivo. Zajišťuje vitamíny a vlákninu, takže je dobré jej nezapomenout při přípravě svačiny.
- Zelená zelenina. Obsahuje kyselinu listovou, která udržuje nízké hladiny homocysteinu. Navíc údajně ve stáří pomáhá zachovat si svěží paměť.
- Rajčata. Mají spoustu vitamínu a lykopen, který je dáván do souvislosti se sníženým rizikem onemocnění srdce. Zajímavostí je, že rajčatový protlak obsahuje více lakopenu než čerstvá rajčata.
- Sója. Skvěle v jídelníčku nahrazuje červené maso, což snižuje příjem tuků.
Neváhejte udělat krok do neznáma a zkuste, jak chutná zdravá strava. Pokud musíte, překonejte se, vaše srdce za to stojí.
(dak)
Zdroj: http://nutrition.about.com/od/foodfun/a/healthy_heart.htm