10 zajímavostí o alergii na mořské plody
Tahle přecitlivělost patří mezi nejzávažnější potravinové alergie vůbec. V některých případech může vést dokonce k život ohrožujícímu anafylaktickému šoku.
- Na mořské živočichy jsou nejčastěji citliví Asiati a Skandinávci, tedy obyvatelé oblastí, kde je podobná strava běžnou součástí diety.
- Projevy alergie na mořské plody jsou často mírné: kopřivka či lokální otok. Vzácněji se vyskytne závažný kolapsový stav s obtížným dýcháním, tedy anafylaktická reakce.
- Život ohrožující anafylaktický šok může výjimečně vyprovokovat i pouhé vdechování výparů při přípravě mořských pokrmů nebo poranění háčkem kontaminovaným chycenou rybou.
- Děti trpící astmatem či sennou rýmou mají vyšší pravděpodobnost alergie na mořské plody.
- Závažnou alergickou reakci mohou vyvolat ryby stejně jako měkkýši či korýši. Někteří lidé jsou alergičtí pouze na jednu skupinu mořských živočichů, jiní na všechny.
- Zkřížená reakce, tedy alergie na více živočichů obsahujících stejný alergen (obvykle bílkovinu), se vyskytuje například u krabů, humrů, krevet a garnátů.
- Na co přesně jsme alergičtí a zda je nutné se v budoucnu vyhnout všem darům oceánu, napoví specifické testy u alergologa.
- Tepelné zpracování obvykle obávaný alergen nezničí. Někteří lidé však tolerují konzervované ryby, které byly intenzivně tepelně ošetřeny, a to přestože stejnou potravinu jinak upravenou či čerstvější nesnesou.
- Značné riziko alergické reakce s sebou nese konzumace asijské kuchyně obecně, hromadně vyráběné pizzy, worchestrové omáčky, rybího tuku a všech surovin kontaminovaných během přípravy, ať už za syrova, nebo například opakovaně použitým olejem.
- Alergie na ryby nesouvisí s alergií na jód a přípravky jej obsahující (dezinfekce, kontrastní látky).
(veri)
Zdroj: www.allergycapital.com.au