#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Erektilní dysfunkce

Sexuálně 18.1.2010

Problémy s erekcí, lidově nazývané výrazy jako „nepostavil se mu”, „je impotent”, označuje lékařská definice o něco složitěji: neschopnost dosažení a udržení dostatečně dlouhé a rigidní erekce, která vede k provedení sexuálního styku.

partneři, sexualita, láska, vášeň, důvěra, partnerské vztahy
partneři, sexualita, láska, vášeň, důvěra, partnerské vztahy

Problémy s erekcí, lidově nazývané výrazy jako „nepostavil se mu”, „už mu tak tvrdě nestojí”, „je impotent”, označuje lékařská definice o něco složitěji: neschopnost dosažení a udržení dostatečně dlouhé a rigidní erekce, která vede k provedení sexuálního styku. O erektilní dysfunkci se jedná tehdy, když každý třetí pokus o pohlavní styk není úspěšný a jestliže jeden či oba partneři jsou touto situací frustrování, traumatizováni a snášejí ji nelibě.V takovém případě je na místě vyhledat lékaře. #IMG#

Když muž nemůže...

Podle výzkumu agentury STEM/MARK z roku 2001 trpí v České republice 54 procent mužů ve věku 35–65 let určitým stupněm erektilní dysfunkce (ED). Přesto k lékaři muži často přicházejí až po několika letech trvání problému. Důvodem může být ostych, část mužů také podlehne tlaku reklamy a vyzkouší všechny dostupné samoléčebné metody. Většina z nich si ale neuvědomuje, že ED může být příznakem jiného tělesného onemocnění (vysoký krevní tlak, cukrovka, roztroušená skleróza, „vysoký“ cholesterol, nežádoucí účinek jiných léků) a že existují vhodné léky k odstranění buď příčiny a nebo příznaku jejich poruchy.

O svých potížích mluvte

Muži se také o svém problému zdráhají se svými lékaři hovořit (dlužno dodat, že mnohdy jim to sami odborníci příliš neusnadňují). Proto je dobré vědět následující: pokud o svém problému nechcete hovořit se svým praktickým lékařem (možná proto, že je to váš známý či známý vašich známých, nebo má neustále spoustu práce), existuje možnost vyhledat mnohem anonymněji radu nejen sexuologa či urologa, ale také psychiatra-sexuologa. Ti všichni vám mohou pomoci.

Význam erekce

Přestože je možné prožívat sexualitu i bez koitu, tedy genito-genitálního pohlavního styku, ve většině případů si pár nekoitální aktivity – tedy orální sex, manuální dráždění – užívá pouze ve chvíli, kdy vše funguje tak, jak má. Mužská sexualita je aktivnější než ta ženská. Ženy, pokud nejsou sexuálně vzrušené, ale chtějí se se svým partnerem milovat, mohou sex přijmout, muž však erekci předstírat či ovlivnit vůlí nedokáže. Bez ztopořeného penisu muž ztrácí sebevědomí, jistotu, podepíše se to na jeho celkové duševní pohodě, a ta se zpětně promítá i do partnerského soužití.

Svůj vliv může mít erektilní dysfunkce i na sebevědomí ženy: ta začne přemýšlet o své sexuální atraktivitě a může se obávat, že mužův nezájem o sex je spojen s jeho nevěrou. To vše může vést až k odcizení páru. Také ženy na mužovu potíž reagují různě, některé agresivně – vyjadřují nelibost například slovy „ty impotente“, a některé s přehnanou láskou a soucitem: „Ty můj malý chudáčku!“ Neadekvátní reakcí se vše ale ještě více zhoršuje a vzniká začarovaný kruh. To vše jen přispívá k větším párovým rozladám a stresu.

Nepodceňujte návštěvu lékaře

Lékař dokáže zhodnotit celkový zdravotní stav pacienta. Hypertenze, cukrovka, kouření, vysoký cholesterol a věk jsou společné faktory, které mohou vést jak k onemocnění srdce, tak k erektilní dysfunkci. Také onemocnění prostaty, močových cest, roztroušená skleróza a nízká koncentrace pohlavních hormonů jsou dalšími z řad postižení, jež mohou jako příznak mít i neschopnost dosáhnout či udržet erekci. K erektilní dysfunkci přispívají i nežádoucí účinky léků, a v neposlední řadě také psychické a psychologické faktory. Většina vyšetření je neinvazivních a nebolestivých a lékaři zachovávají stoprocentní diskrétnost.

Podle doporučených lékařských postupů jsou lékem první volby na erektilní dysfunkci – vedle odstranění příčiny – PDE-5 inhibitory. Tyto léky zajišťují lepší prokrvení topořivých těles penisu. Na trhu jsou přípravky na předpis a jedinou absolutní kontraindikací je současné užívání nitrátů – tedy ne onemocnění srdce obecně. I pacient s onemocněním srdce může po konzultaci s lékařem z těchto přípravků profitovat. Lékem druhé volby jsou látky podávané injekční formou a prostředkem třetí volby jsou protézy a implantáty.

Potravní doplněk opravdu není lékem

V žádném z uvedených případů nejsou doporučovány potravní doplňky. Ty nejenže nemají prokázaný účinek, ale navíc se z dlouhodobého hlediska mohou jevit jako škodlivé (Wilson AM, Harada R, Nair N, Balasubramanian N, Cooke JP. L-arginine supplementation in peripheral arterial disease: no benefit and possible harm.). Potravní doplňky využívají placebo efektu – to znamená, že 25 až 50 % pacientů může v prvních týdnech na léčbu zareagovat pozitivně, nicméně při dlouhodobém podávání se deklarovaný účinek ztrácí.

Psychologická a psychická komponenta erektilní dysfunkce může být odstraněna pomocí psychoterapeutických technik, je ale také možné, že dojde ke spontánnímu vymizení vlivem odstranění poruchy samotné. Sebekvalitnější ztopoření penisu sice nezaručí vyřešení manželských konfliktů a jiných stresorů, ale může k jejich vyřešení výrazně přispět.

Úskalí léčby erektilní dysfunkce

Sexuologové jsou často nařčeni, že léčbu přehánějí (tzv. overtreatment), že zvyšují sexuální funkci nad normu a že muž je v moderní době jediný tvor, který za pomoci medikace může mít erekci kdykoli si ji přeje. Nicméně znovuobnovení sexuálního zdraví vede k vyššímu sebevědomí muže, zvýšení jeho reprodukční schopnosti a zkvalitnění párového života. Léčba erektilní dysfunkce není doping a tvorba nadsamců, ale uvádění stavu do normy a také zaručení zdraví.

Pomáhají léky i psychoterapie

Medikamentózní léčbu je vhodné doplnit krátkou psychoterapií, nebo alespoň informovat pacienta o tom, že ani sebelepší erekce nezaručí kvalitní sex.

Je důležité také zvážit psychologické faktory sexuálního života a léčby erektilní dysfunkce:

  • muž může být natolik fascinován svojí nově nalezenou erekcí, že začne svůj penis zbožňovat a ženu přestane k sexu potřebovat
  • ženy se mohou bát, že znovu objevená sexualita vnese nepohodu do jinak bezproblémového partnerského soužití, zvláště tehdy, byla-li žena s poklesem mužovy sexuální touhy spokojena; ta se pak může obávat případných nevěr či mužova neustálého naléhání na sex
  • probuzení ze „sexuálního důchodu” také může znamenat, že bude jeden z páru vtahován do sexuálních aktivit, které pro něho nejsou přijatelné či je nepreferuje
  • muži se mohou medikamentózní léčby ED obávat: bojí se závislosti na lécích a ptají se, zda erekce nebude přetrvávat i v době, kdy to již nebude žádoucí, zda jim léky nemohou uškodit a podobně

Sex jako součást života

Sex sice není nejdůležitější věcí v životě, nicméně bez něj je život ochuzen o značnou část radosti. Erektilní dysfunkce je porucha léčitelná a postihuje daleko více mužů, než se na první pohled zdá. Mnoho z nich se po vyléčení vrátí k normálnímu sexuálnímu životu a ztracené duševní pohodě.

(hol), (hoy)

Doporučujeme

Čtěte více

Epikutánní testy

Kontaktní alergie je z hlediska imunologie reakcí oddálené, buňkami zprostředkované...

Epilace intimních partií? Odteď bez bolesti!

Příchod léta znamená mimo jiné také plavkovou sezónu. Kromě posilovny proto...

Epilace v obličeji bolí! Je to nevyhnutelné?

Dámy, chcete být krásné a bez chloupků? Máte pravdu, něco na tom je. Zejména...

Epilepsie

Epilepsie, neboli padoucnice, je označení pro skupinu neurologických onemocnění...

Epilepsie

Epileptický záchvat může dostat každý z nás a to kdykoliv v průběhu života....

Epilepsie - příznaky, projevy, vyšetření a léčba

Možná jste již někdy byli svědky epileptického záchvatu. Ne vždy se musí jednat...

Epilepsie: nebezpečná nemoc, která přichází bez varování

Ve středověku byly epileptické záchvaty považovány za projev nečistých sil a...

ERCP

ERCP, endoskopická retrográdní cholangiopankreatografie je vyšetřovací a zároveň...

Erekce odráží celkové zdraví muže

Zavedení nového typu léku – fosfodiesterázy typu 5 (PDE-5) inhibitorů – známého...

Erekce v létě: 13 vlivů, které ji zaručeně zničí

Erekce obecně nebývá samozřejmostí. Víme, co ji dokáže oslabit a znemožnit tak...

Eresku může provázet pískání nebo hučení v uších

Pokud jde o sluch, obavy většiny z nás se soustředí na riziko ohluchnutí a s...

Ergometrie

Ergometrie, šlapání na kole, nebo prostě „kolo“, je zátěžové vyšetření funkce...

Ergoterapie pomáhá v každodenním životě s roztroušenou sklerózou

Ergoterapie vám dokáže opravdu významně zpříjemnit každodenní život s roztroušenou...

Eskalace biologické léčby – když na projevy nemoci předchozí biologikum už nestačí

Pokud u pacienta s roztroušenou sklerózou nezabírají léky první volby, mohou...

Eskymáci díky konzumaci ryb nevědí, co je infarkt myokardu

Rybí maso má řadu blahodárných účinků na lidský organismus. V naší zeměpisné...

Estrogeny jako ochrana před aterosklerózou?

Studie provedené na lidech i na primátech dokazují souvislost mezi ženskými...

Estrogeny zvyšují riziko rakoviny plic

Podle nových výzkumů se zdá, že dalším rizikovým faktorem pro rozvoj rakoviny...

Evergreen v léčbě křečových žil

Zdá se vám pracné navlékaní kompresivních punčoch či zdlouhavé nakládání bandáže...

Evokované potenciály

Evokované potenciály (EP) je elektrofyziologické lékařské vyšetření sledující...

Excelentní péče Sothys nabízí unikátní rituály s maximálním účinkem.

Atelier d'Esthétique je krásné místo uprostřed Královských Vinohrad. S naším...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#