Obecně se hovoří o alergii na ořechy, ale správnější definicí je alergie na skořápkové plody. Bohužel jen zhruba půlka alergiků reaguje jen na jeden druh ořechů, druhá půlka nesnese prakticky žádné. Alergie bývá celoživotní. Problémy alergikům však často způsobují i jedlé kaštany a luštěniny v podobě plodů podzemnice olejné – arašídy.
Mezi ořechy, a tudíž zdroje alergenů, patří nejen lískové, vlašské či kešu ořechy, ale také pistácie, mandle, makadamové nebo para ořechy. Zajímavostí je, že většině alergiků neškodí kokos nebo piniové oříšky – semínka z borovice pinie.
Čím ořechy nahradit
- Ovesnými vločkami – opražte ovesné vločky a použijte je při pečení namísto ořechů.
- Vyzkoušejte, zda kokos nebo piniové oříšky nebudou tou správnou volbou pro vás. Nejprve ale tuto radu konzultujte se svým alergologem.
- Pohankovou moukou – při pečení cukroví můžete vyzkoušet použít tuto bezlepkovou mouku, má více oříškovou chuť.
- Pohankovou lámankou – pokud máte rádi chroupání, můžete si do müsli či do jogurtů nasypat trochu lámanky. Má oříškovou příchuť, a když není tepelně zpracovaná, skutečně se chroupe jako oříšky.
Jak získat prospěšné látky z ořechů v jiných potravinách
Ořechy jsou ceněné pro svůj obsah kvalitních tuků, především zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin, některých aminokyselin a minerálních látek. Obsahují také v tuku rozpustný vitamín E.
Namísto ořechů vyzkoušejte lněná, konopná, dýňová nebo sezamová semínka a jejich oleje. Do svého jídelníčku zařaďte za studena lisované oleje, jako je olivový olej nebo olej z pšeničných klíčků. Rostlinné aminokyseliny zase získáte v podobě bílkovin z luštěnin.
Velkou úlohu ve stravě alergiků by také měla hrát konzumace ryb, případně rybího tuku kvůli obsahu prospěšných omega-3 mastných kyselin. Ryby a rybí tuk by však měl zařadit do svého jídelníčku pravidelně každý, alergik nealergik.