Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Když tělo volá po zahřátí, sáhněte po polévce

redakce uLékaře

Teplé jídlo bývá v zimě první věcí, na kterou se těšíme po příchodu z mrazivého prostředí. Přirozená potřeba těla načerpat v zimě co nejvíc energie na ochranu před působením chladu se dá uspokojit například polévkami.

Polévka je grunt…

Hustá domácí polévka, do které dáte čerstvou zeleninu a libové maso, dobře zasytí a dodá tělu vitamíny i minerály. Punc zdraví jí dodáte, pokud k zahuštění použijete strouhané brambory nebo luštěniny místo tučné smetany a mouky.

Do vývaru patří kvalitní maso

Jednou z nejvýživnějších a nejzdravějších polévek je vývar. Při přípravě můžete sáhnout téměř po jakémkoliv druhu masa – hodí se kuřecí, slepičí, hovězí i rybí maso.

  • Na silný kuřecí vývar vyzkoušejte skelety a křídla. Tělu dodají bílkoviny, vápník a vitamíny skupiny B.
  • Hovězí vývar je bohatší na železo a získáte z něj víc vitamínu A. Nevíte si rady s výběrem masa? Hovězí bok, žebro nebo hrudí budou správnou volbou.
  • Rybí vývar, který se běžně připravuje ze skeletů a hlav ryb s bílým masem, bude bohatý na bílkoviny i jód.

Bez ohledu na to, jakou variantu zvolíte, mají vývary mnoho společného. Veronika Hanzlíková, výživová poradkyně, s nadsázkou tvrdí: „Bez vývarových polévek by nebyl život.“ Současně dodává: „Vývar, ať už masokostní, nebo zeleninovoluštěninový, doplní nejen životadárnou vodu, ale také mnoho minerálních látek a bílkovin. Z masa současně získáváte i dostatek tuků. Do zeleninovoluštěninových vývarů zdravé tuky doplňte na konci vaření nebo na začátku orestováním zeleniny, například na olivovém oleji. Polévky nám pak přinesenou nejen živiny, ale i teplo a pocit sytosti. Prostě patří mezi jídla, která nás takzvaně postaví na nohy. V zimě i v období rekonvalescence. Důležité jsou také pro děti, těhotné a kojící ženy.“

Luštěniny vždy při ruce

Stranou nezůstanou ani vegetariáni – i zeleninový vývar je bohatý na vitamíny a stopové prvky. Chybějící bílkoviny se dají snadno načerpat z jiných polévek a zimnímu jídelníčku může vévodit třeba fazolová. Díky široké nabídce fazolí můžete vařit spoustu variant této výživné a syté polévky.

  • Nakupte si do zásoby také další luštěniny, například čočku, hrách nebo cizrnu, abyste je mohli při vaření polévek střídat i kombinovat.
  • Pokud do polévky přidáte některé ze zahřívacích koření, jako je zázvor nebo kurkuma, budete mít ideální zimní pokrm.

Jednoduše a zdravě

Kouzlo vývaru a polévek obecně spočívá i v tom, že všechny látky z jednotlivých ingrediencí se během vaření uvolňují do vody a pro tělo jsou pak velmi dobře vstřebatelné. Výhodou je také jednoduchá příprava, na kterou potřebujete jen jeden hrnec a vařečku. :-)

(pak)

Zdroj:
https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/why-do-we-eat-more-in-winter.aspx
https://www.healthline.com/nutrition/bone-broth#section3

Citace odborníka:
Ing. Veronika Hanzlíková
Výživová poradkyně, terapeutka celostního poradenství pro zdravotní prevenci a výživu
http://veronikahanzlikova.cz/

                   

 

Autor článku: Mgr. Petra Kováčová
Poslat e-mailem
Líbila se vám odpověď? +1 ANO NE
Inzerce

Související články

Kůže prozradí, na co je tělo alergické

Mnoho lidí přichází k alergologovi s podezřením na nějakou z alergií, lékař...

Psychosomatika: nemocné tělo... často je nemocná i duše

Již staří Číňané říkali, že největší chybou je při léčení oddělovat tělo a mysl....

Závažnost popáleniny určuje, jak se tělo zachová

Závažnost popálenin může být různá – od poranění, které si snadno ošetříte sami...

Srdce v ledovém sevření – 4 tipy, jak nedat šanci zdravotním potížím

Jste kardiaci, kuřáci nebo máte znatelnou nadváhu? Pak hlavně vy byste měli...

Získejte zpět svou vitalitu a už ji nepusťte díky "silné pětce"

Znáte to určitě také: i když si myslíte, že jste malé dítě dokonale utahali,...

Když tělo volá o pomoc aneb Nenechte seniora žíznit

Bez vody vydrží člověk naživu přibližně pět dní. Pak zemře. Tělo dospělého člověka...

Cukr tělo potřebuje. Poznáte formu vhodnou pro konzumaci?

Často slýcháme, jak jsou cukry škodlivé pro naše zdraví a že způsobují cukrovku,...

Venkov: tělo otužuje, alergii oslabuje

Čistota půl zdraví, špína celé. Samozřejmě je toto rčení poněkud přehnané, ovšem...

Tělo zasažené infekcí je více ohroženo rakovinou

Všichni víme, že rakovina není infekční ani za mák a nemusíme se bát, že se...

Strie kůži nesluší. Braňte tělo zevnitř i zvenku

Pajizévky neboli strie nejsou ničím, o co bychom stáli. Přesto se na kůži mnoha...

Doporučujeme

Čtěte více

Když srdce nepumpuje, jak by mělo

Intraaortální balónková kontrapulzace je vedle použití léků další možností,...

Když srdce selhává

Srdce - neúnavný sval, který začíná pracovat již předtím, než se narodíme, a...

Když srdci chybí kyslík, není to vždy infarkt

Je nejdůležitější sval v těle v ohrožení? To může člověk poznat buď díky zhoršujícím...

Když střevo nefunguje tak, jak má...

Crohnova nemoc patří spolu s ulcerózní kolitidou k takzvaným nespecifickým střevním...

Když světlo (ne)léčí revma

Lékaři různých oborů, často pak revmatologové, se setkávají s dotazy nemocných...

Když světlo škodí…

Pracujete v noci? Svítí vám do oken pouliční osvětlení? Podle nejnovějších studií...

Když teče "červená", chraňte se!

Každé poranění kůže nás více či méně ohrožuje. Krevní ztráty bývají u běžných...

Když tělo napadne vlastní štítnou žlázu…

Autoimunitní choroby patří stejně jako alergie mezi onemocnění, kdy náš imunitní...

Když tělo útočí proti vlastním tkáním

Bolesti pohybového aparátu (revmatismus, lidově revma) jsou běžné hlavně ve...

Když tělo volá o pomoc aneb Nenechte seniora žíznit

Bez vody vydrží člověk naživu přibližně pět dní. Pak zemře. Tělo dospělého člověka...

Když touha po dokonalém těle zabíjí

Kdo z nás někdy nechtěl být jako modelky procházející se po pařížských módních...

Když tradiční léčba lupénky selže, nastoupí léčba biologická

Jako možná alternativa k tradiční léčbě lupénky se v poslední době objevila...

Když tuhne krev v žilách aneb Jak vzniká trombóza

O spojitosti mezi hlubokou žilní trombózou a hormonální antikoncepcí se v současnosti...

Když už je stresu moc, pomůže fyzioterapeut

Někdy se nám stává, že se prostě povinnosti nahromadí jak doma, tak v práci...

Když už na cukrovku cvičení ani dieta nestačí

Při cukrovce 2. typu je kontrola hladiny glukózy v krvi naprosto zásadní. Čím...

Když už přijde řada na stomii...

Je třeba si říct, že založením stomie život pro pacienta nekončí. Moderní pomůcky...

Když v oku spadne opona: varování před mozkovou příhodou

<p>Stav, kdy u člověka dojde k náhlé, ale přechodné ztrátě zraku, se nazývá...

Když vám jde o kůži!

Léto se pomalu blíží. Doba, kterou má většina lidí z celého roku nejraději....

Když vám pilulka nesedne, pořád existují jiné možnosti

Ne každá žena má to štěstí, že hormonální antikoncepce „první volby“ je pro...

Když Vánoce zraňují

Vánoce – svátky štěstí, pohody, radosti, … Ne však pro páry, které tolik touží...

Poslat e-mailem