#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Cukr tělo potřebuje. Poznáte formu vhodnou pro konzumaci?

MUDr. Brigita Marhefková 8.7.2015

Často slýcháme, jak jsou cukry škodlivé pro naše zdraví a že způsobují cukrovku, obezitu i kardiovaskulární onemocnění. Jsou však nezbytnou součástí stravy a mají nezastupitelnou úlohu při fungování metabolismu. Seznamte se s cukry, které našemu zdraví prospívají.

snídaně šampiónů
snídaně šampiónů

Sacharidy (uhlohydráty) nemají většinou dobrou pověst, hlavně co se týče přibývaní na váze. Naproti tomu mají právoplatné, a dokonce vedoucí místo v naší stravě a přinášejí s sebou četné výhody pro zdraví. Jsou nesmírně důležité pro fungování organismu, i když některé sacharidy člověku prospívají lépe než ostatní – proto je vhodné umět si správně vybrat. 

Kde je najdeme

Sacharidy patří mezi makroživiny a vyskytují se v rozličných potravinách a nápojích. Většina je rostlinného původu, např. obilí. Pro lepší chuť se přidávají do zpracovaných potravin ve formě škrobu nebo cukrů. Zdrojem přirozeně se vyskytujících sacharidů jsou:

  • ovoce,
  • zelenina,
  • mléko,
  • ořechy,
  • zrna,
  • semena,
  • luštěniny.

Druhů je víc

Existují tři hlavní typy sacharidů: 

  • Cukr je nejjednodušší forma sacharidů. Vyskytuje se přirozeně v některých potravinách, včetně ovoce, zeleniny, mléka a mléčných výrobků. Známe fruktózu (ovocný cukr), sacharózu (stolní, řepný, třtinový cukr) a laktózu (mléčný cukr).
  • Škrob je komplexní cukr, což znamená, že je složený z mnoha cukerných jednotek. Najdeme ho v obilí, zelenině, bramborách, fazolích a hrachu.
  • Vláknina je také složený sacharid. Svou výživnou hodnotou obohacuje ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, fazole či hrách.

Glykemický index

Tento údaj hodnotí míru stoupání hladiny cukru v krvi po požití určité potraviny s obsahem sacharidů. Při snaze zhubnout se obecně doporučuje upřednostňovat stravu s nižším glykemickým indexem. Vysoký ho mají např. brambory, kukuřice i méně zdravé snacky a dezerty připravované z rafinované mouky. Zrna, luštěniny, zelenina, ovoce a nízkotučné mléčné výrobky se vyznačují indexem nižším.

Proč je potřebujeme 

Sacharidy by měly tvořit 45–65 % denně přijaté energie, tzn. z 2000 kalorií by 900 až 1300 kalorií mělo pocházet ze sacharidů. Jejich význam je nezastupitelný.

  • Jsou hlavním zdrojem energie. Složené cukry se během trávení rozkládají na jednoduché cukry, které se vstřebávají do krve a tam je známe jako krevní cukr (glukózu). Z krve vstupuje glukóza pomocí inzulinu do buněk těla a umožňuje nám hýbat se, dýchat, cvičit atd. Ukládá se i do jater, svalů a dalších tkání, odkud je využita v případě potřeby nebo se promění na tuky. 
  • Pomáhají v boji proti civilizačním nemocím. Celá zrna a vláknina snižují riziko kardiovaskulárních chorob. Vláknina se podílí na optimálním průběhu trávení, chrání nás před obezitou a cukrovkou 2. typu.
  • Kontrolují hmotnost. Vláknina v ovoci, zelenině či celozrnných výrobcích navozuje pocit sytosti už při méně kaloriích, čímž se ztrácí chuť na sladká, slaná i mastná jídla.

Vyberte si správné sacharidy

  • Upřednostňujte ovoce a zeleninu, čerstvé, mražené či konzervované, bez přidaného cukru. Snažte se omezit ovocné šťávy a sušené ovoce. Jsou koncentrovanými zdroji přírodního cukru, a proto mají více kalorií. 
  • Celozrnné výrobky jsou lepším „dodavatelem“ vlákniny, selenu, draslíku a hořčíku než třeba rafinované obiloviny. Rafinací se totiž odstraňují určité části zrn a s nimi i živiny a vláknina. 
  • Mléko, sýry, jogurty a ostatní mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vápníku a bílkovin, a navíc mnoha dalších vitaminů a minerálních látek. Sáhněte po nízkotučných verzích pro menší obsah kalorií a nasycených tuků. Pozor na přidaný cukr! 
  • Luštěniny, které zahrnují fazole, hrách a čočku, patří mezi nejvšestrannější potraviny. Neobsahují cholesterol. Jsou bohaté na kyselinu listovou, draslík, železo, hořčík, rozpustnou a nerozpustnou vlákninu a prospěšné tuky. Vzhledem k tomu, že jsou dobrým zdrojem bílkovin, mohou být luštěniny zdravou náhražkou masa, které má více nasycených tuků a cholesterolu.
  • Omezte potraviny s přidaným cukrem, jako jsou sladké nápoje, dezerty, sladkosti. Vyhnete se tak zubnímu kazu i přibývání na váze.

Zdroj: www.mayoclinic.org

Doporučujeme

Čtěte více

Crohnova choroba – účinná úleva pro pacienty existuje

Crohnova nemoc je zánětlivé střevní onemocnění, které je v moderní populaci...

Crohnova choroba a infekce – začarovaný kruh, který (ne)lze rozpojit

Jakákoli infekce je pro člověka velmi nepříjemná. Ovšem u pacientů trpících...

Crohnova choroba, nebo endometrióza? Příznaky (ne)musí napovědět vždy

Endometrióza je onemocnění, jehož přesná příčina není dosud známa. Základním...

Crohnova choroba: braňte se nedostatku vitamínů!

Následkem poškození trávicího traktu vlastním onemocněním, užíváním potřebných...

Crohnova choroba: v hlavní roli střevní bakterie

Střeva jsou osídlena milióny bakterií, které mají vliv nejen na to, jak trávíme,...

Crohnova nemoc - proč je léčba obtížná?

Crohnova choroba je chronické zánětlivé střevní onemocnění. Typicky se projevuje...

Crohnova nemoc může začít jako zánět slepého střeva

Crohnova choroba může postihnout i apendix. Občas se stane, že v něm dokonce...

Crohnova nemoc: ohrožení pro dvojčata?

Sice se nedá jednoznačně říct, co je příčinou této choroby, jisté však je, že...

Cukr krade dětem živiny. Kolik sladkostí už je příliš?

Zakázat dětem sladkosti je jednoduše nemožné. Omezit je, to je naopak nezbytné....

Cukr náladu nespraví. Diabetičky potřebují pohodu a pohyb

Znáte to… Když jste rozladění, v práci se nedaří, děti zlobí a venku je ošklivo,...

Cukr, káva, energeťák. Mýty a rizika kofeinových nápojů

Zapomínáte pít? Převažuje ve vašem pitném režimu káva či dokonce energetické...

Cukrovce stačí několik let k tomu, aby poškodila vaše ledviny

Trpíte cukrovkou 2. typu? Víte, že pokud je nesprávně léčena, dokáže poměrně...

Cukrovka - Diabetes Mellitus. Jak se projevuje a jak se léčí.

Diabetes mellitus, cukrovka, je onemocnění způsobené nedostatkem inzulínu nebo...

Cukrovka – strašák, nebo díky možnostem moderní medicíny žádný velký problém?

„Mám pro své pacienty opravdové pochopení, sám jsem velký gurmán,“ říká prof....

Cukrovka – tichá hrozba, která může vést až k srdečnímu selhání

Ptáte se, jak je možné, že nemoc, která nezpůsobuje bolest a pacienty zdánlivě...

Cukrovka – tichý zabiják

Cukrovka trápí lidstvo od nepaměti. Nejstarší zmínka o chorobě pochází již z...

Cukrovka (prvního a druhého typu) u dětí

Cukrovka je stále častěji se vyskytující civilizační onemocnění, v současnosti...

Cukrovka je hrozbou pro srdce. Obrana je přitom jednoduchá

Všichni diabetici mají zvýšené riziko srdečních a cévních onemocnění. Naštěstí...

Cukrovka krade chuť k milování. Jak touhu vrátit zpět?

Ne vždy musí život s diabetem vést ke zhoršení milostného života. Přesto podle...

Cukrovka může bolet

Neléčená cukrovka poškozuje řadu orgánů. Mezi ty, které jejímu vlivu podléhají...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#