Kurkuma – zlato, které najdete v kuchyni
Rady ohledně správné stravy se zaměřují převážně na potraviny. Koření je v tomto ohledu často opomíjeno, i když dodává pokrmům tečku nejen chuťového, ale i zdravotního rázu. Nejinak je tomu u kurkumy, považované za zlato mezi kořením.
Žluté koření, které pochází z Asie, se nejčastěji používá v kořenicích směsích kari. Pro svou výraznou chuť a barvu lze kurkumu využívat ale i samostatně v podstatě dle libosti a chuti a zároveň tak udělat něco pro své zdraví. Kurkuma totiž obsahuje bioaktivní látku kurkumin, která může našemu organismu výrazně pomoci.
Chrání buňky před volnými radikály
Buňky v našem těle se vyrovnávají s oxidačním stresem, který je může poškodit. Kurkumin dokáže přímo chránit buňky střevní sliznice, nepřímo se tak podílí na aktivaci enzymů, které jsou důležitými bojovníky s ním.
Zmírňuje zánět
Kurkumin dokáže zablokovat vůbec samotný vznik látek, které se na zánětu podílí. Je totiž schopný zkřížit cestu imunitním buňkám do místa zánětu, a v konečném důsledku tak zmírnit jeho průběh. Při dlouhodobém užívání pomáhá snížit také bolest při zánětlivých onemocněních kloubů.
Ochrana pro mozek a cévy
V mozku máme přítomno největší množství omega-3 mastné kyseliny DHA. Její nedostatek je spojen se vznikem deprese nebo Alzheimerovy choroby, která je typická svým zásahem do myšlení a paměti. Ačkoliv jsou hlavním zdrojem DHA mořské ryby a plody, kurkumin podporuje její přirozenou tvorbu přímo v mozku.
Jedním z prvních pozorovaných účinků kurkuminu na naše zdraví je schopnost snížit hladinu krevního cukru. Některé výsledky ukazují také na jeho možný pozitivní vliv na hladinu krevních lipidů, nicméně důkazů pro toto tvrzení je stále málo.
Pestrá strava především
Kurkumin působí na naše zdraví v mnoha aspektech a pomáhá v boji s řadou onemocnění. Jeho přirozeným zdrojem je koření použité v rozmanité paletě pokrmů, jeho příznivých účinků ale můžete využít i díky doplňkům stravy s jeho obsahem.
(eha)
Zdroje:
https://examine.com/supplements/curcumin/
https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/curcumin