Proč je chřipka častější v zimě?
Jistě vás napadlo, proč se chřipka vyskytuje daleko častěji v zimním období. Velký vliv má chladnější počasí a velké nakupení lidí v uzavřených prostorách, jako jsou například dopravní prostředky, školy a kina. Zde se totiž chřipkový virus snadno šíří. Jedním z faktorů, které se na snížené odolnosti našeho organismu k infekci podílejí, je ale také nedostatek vitaminu D.
Kde se vyskytuje...
Vitamin D existuje ve dvou formách – jako vitamin D2 a vitamin D3. Vitamin D3 přijímáme především v potravě. Patří mezi vitaminy rozpustné v tucích, a proto ho vstřebáváme spolu s tuky. Chceme-li si obohatit jídelníček, neměli bychom zapomenout na ryby. Velké množství vitaminu D3 je obsaženo zejména v tučnějších mořských rybách, jako je treska, makrela, sardinky, tuňák a losos. Bohatým zdrojem jsou i vejce, játra, mléko a celozrnné pečivo.
#IMG#Jídelníček bohatý na vitamin D však sám o sobě nestačí. Forma, kterou přijímáme s potravou, totiž není příliš účinná. Musí se nejprve aktivovat, a to se děje právě v kůži účinkem ultrafialových paprsků slunečního záření. Na přeměně vitaminu D2 na vitamin D3 se podílejí také ledviny.
Proč je vlastně vitamin D tak důležitý...
Vitamin D zastává v organismu řadu důležitých funkcí. Kromě toho, že je nezbytný pro ukládání vápníku do kostí a jeho nedostatek vede u dětí ke křivici a u dospělých k měknutí a řídnutí kostí, se také podílí na imunitních dějích. Vitamin D proklouzne buněčnou membránou a naváže se na receptory uvnitř buňky. Poté může v bílých krvinkách ovlivňovat procesy, které jsou nezbytné pro správnou funkci imunitního systému. Je to funkce imunomodulační – některé děje vitamin D povzbuzuje, jiné potlačuje, podle toho, co je pro naše tělo dobré.
Vitamin D proti infekci...
Vitamin D stimuluju tvorbu antimikrobiálních peptidů, které jsou velmi účinné v boji s viry, bakteriemi i plísněmi. Jsou tvořeny v bílých krvinkách (monocytech, neutrofilech a zabíječských buňkách) a také v buňkách, které vystýlají dýchací trakt. Zabraňují infekci, aby pronikla do plic.
Co ukázala studie...
Autoři studie publikované v časopise Epidemiology and Infection tvrdí, že vitamin D stimuluje přirozenou imunitu tím, že aktivuje bílkoviny, které napadají viry, bakterie a plísně. Vzhledem k tomu, že v USA je nedostatek vitaminu D běžným jevem, mohlo by mít zvýšení příjmu potravin, které jej obsahují, spolu s dostatečným pobytem na slunci pozitivní dopad na zdraví obyvatel.
Nedostatek vitaminu se podílí na epidemii...
Výzkum byl prováděn na dobrovolnících, kteří byli naočkováni oslabeným chřipkovým virem. Chřipka se u nich rozvinula daleko častěji v zimním období, kdy v organismu nebyl dostatek vitaminu D. Ten je totiž na účinnou formu přeměňován slunečním zářením. Nedostatek vitaminu D by tak mohl být jedním z hlavních faktorů, které se podílejí na sezonní epidemii chřipky.
Zdroj: Influenza Epidemiology and Vitamin D, časopis Epidemiology and Infection
(hak)