Proč mají Francouzi menší párky?
Přestože si Francouzi s dietou a zdravým životním stylem na první pohled hlavu příliš nelámou, trpí kardiovaskulárními chorobami prokazatelně méně než obyvatelé jiných zemí západní Evropy nebo USA. Tato skutečnost je mezi odborníky známá jako „francouzský paradox“.
S Francií jsou tradičně spojeny takové neřesti, jako je kouření, obliba tučných sýrů, másla, baget, paštik, smetanových a sladkých dezertů a v neposlední řadě konzumace vína. Francouzi ale moc dobře vědí, jak si užívat a zároveň svému tělu příliš neškodit.
- Nevzdávejte se pití červeného vína
Odborníci zkoumající problematiku francouzského paradoxu odhalili několik zákonitostí, které jsou pro životní styl Francouzů charakteristické. Jednou z nejdůležitějších se zdá být pravidelná a umírněná konzumace červeného vína. To totiž obsahuje látky zvané flavonoidy, které svým antioxidačním působením zpomalují rozvoj aterosklerózy. Tím působí preventivně proti takovým onemocněním, jako je srdeční infarkt, ale i cévní mozková příhoda nebo ischemická choroba dolních končetin. Lékaři však v tomto ohledu považují za klíčovou nejen pravidelnost, ale především střídmost v popíjení. - Menší porce stačí
Francouzi jen tak nejedí, oni si jídlo přímo vychutnávají. Důsledkem jsou hned dvě pozitiva. Jedí pomalu a déle a ke spokojenosti nepotřebují přeplněný talíř. Vědci například zjistili, že hotdogy prodávané ve Filadelfii byly v průměru o 63 % větší než v Paříži. Podobně velký nepoměr nalezli také v porcích jídel podávaných v restauracích a také ve standardní velikosti jogurtů. - Kvalita vítězí
Mezi další faktory, které dělají francouzské pokrmy zdravějšími, patří vysoká kvalita používaných surovin. Francouzi nemají rádi hypermarkety. Libují si v malých obchůdcích, které jsou zaměřeny na samostatný prodej kvalitních sýrů, pečiva nebo masa, stejně jako v návštěvách trhů s ovocem a zeleninou, kterou při přípravě svých pokrmů rozhodně nešetří. Dostává se jim tak mnohem čerstvějších a luxusnějších potravin.
Francouzi si užívají nezapomenutelných gurmánských zážitků a zároveň netrápí své srdce víc, než je zdrávo. Je víc než zřejmé, že by mohli být inspirací pro řadu dalších národů.
(veri)
Zdroj: http://www.healthassist.net/food/french/french-paradox.shtml