Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
ulekare.web.text.forgotten_password.forgotten_password

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Teplé, nebo studené jídlo? A které bude svědčit vám?

redakce uLékaře

Zastánci teplých večeří tvrdí, že tepelná úprava potravin zlepšuje jejich trávení. Odpůrci argumentují, že tepelným zpracováním přicházíme o důležité živiny a minerály. Kdo má pravdu? To se dozvíte v následujícím článku.

Trávení potravy se dá zlepšit několika způsoby. Kromě pomalého jedení po malých soustech a důkladného žvýkání můžete svému zažívání pomoct i tepelnou úpravou pokrmů. To platí zejména v případě zeleniny. Máte chuť na zdravou večeři, ale čerstvý salát vás nadýmá a způsobuje vám pocit těžkosti v břiše? Pak rozhodně neuděláte chybu, když zeleninu tepelně zpracujete.

Tepelná úprava:

  1. urychluje proces chemického trávení,
  2. zlepšuje stravitelnost zeleniny a její nutriční hodnotu.

Tepelná úprava rajčat například zvyšuje množství lykopenů, které obsahují. Příjem lykopenů přitom snižuje riziko vzniku infarktu myokardu nebo rakoviny.

Jak nepřijít o vitaminy

Během tepelného zpracování se však mohou zničit důležité vitaminy a minerály. Jedná se zejména o sodík, draslík, hořčík, vápník, vitamin C, vitaminy řady B a dále vitaminy rozpustné v tucích, tj. A, D, E, K. Jak tedy ulehčit trávení a současně nepřijít o drahocenné živiny?

  • Z výsledků výzkumů vyplývá, že obsah vitaminů v potravě nejméně ovlivňuje pečení na sucho či na malém množství oleje nebo dušení a vaření v páře.
  • Výživovou hodnotu potravin příliš nesnižuje ani krátkodobé ohřívání v mikrovlnné troubě.
  • Naopak vařením v potravinách významně klesá obsah vitaminu C a vitaminů řady B. Tento způsob tepelné úpravy však nemá výrazný dopad na množství omega-3 mastných kyselin.
  • Oblíbené grilování snižuje především podíl vitaminů řady B. Může také podporovat nádorové bujení, neboť při něm vznikají rakovinotvorné polycyklické aromatické uhlovodíky.

Co tedy jíst?

Takže odpověď na zdánlivě jednoduchou otázku „teplé, nebo studené?“ zdaleka není jednoznačná. Tepelná úprava pokrmů má svoje pro i proti, stejně jako konzumace syrových a studených potravin.

Obecně se dá říct, že tepelná úprava by měla být dostatečně šetrná, aby byla zachována co možná nejvyšší biologická hodnota pokrmu. To se týká obsahu vitaminů, minerálních látek, esenciálních mastných kyselin a aminokyselin. Pokud navíc máte potíže s trávením syrové zeleniny, určitě se nebojte její tepelné úpravy.

(holi)

Zdroje:
www.livestrong.com
authoritynutrition.com/cooking-nutrient-content
nutritiondata.self.com/topics/processing

 

Autor článku: MUDr. Jakub Holešovský
Poslat e-mailem
Líbila se vám odpověď? 0 ANO NE
Inzerce

Související články

Jídlo ve stresu škodí zdraví

Už naše babičky říkávaly, že na jídlo si máme udělat čas, že máme jíst v klidu...

Alergie na jídlo – co dělat, když trápí vašeho zvířecího miláčka?

Případů, kdy jsou na jídlo alergičtí i domácí mazlíčci, není zrovna málo. V...

Když tělo volá po zahřátí, sáhněte po polévce

Teplé jídlo bývá v zimě první věcí, na kterou se těšíme po příchodu z mrazivého...

Zažívací obtíže v létě? Běžné, ale jde jim předcházet

Pacientů se střevními potížemi v létě vždy přibývá. Teplé dny lákají ke grilování,...

Jídlo a dnešní "plastic people"

Jedním z témat, o kterém se málo mluví, je dopad plastů na zdraví člověka. Vášnivé...

Sezóna průjmů je v plném proudu – braňte se!

Dovolenou i posezení u ohně dokáže znepříjemnit průjmové onemocnění. Teplé letní...

Podzimní deprese nebo nachlazení? Vyžeňte je vhodnou stravou

Možná už jste někde zaslechli, že každá látka může být lékem, ale také jedem....

Při diabetu nevynechávejte léky ani jídlo!

Nejíst pravidelně zdravému člověku neublíží. Ale pokud máte cukrovku, strava...

Víte, co jíst a nejíst při průjmu?

S průjmem se téměř každý člověk setká několikrát za život. Ať už ho způsobí...

Jídlo, které (ne)způsobuje rakovinu ledvin

Stravovací návyky ovlivňují všechno možné: naši linii, kondici, vzhled. A samozřejmě...

Doporučujeme

Čtěte více

Těhulky, nebojte se očkování proti žloutence

Podávání jakýchkoli léků nebo i očkovacích látek v těhotenství je velmi citlivá...

Technopárty a open air festivaly: nebezpečí prvního setkání s drogou

Hudební festivaly všeho druhu zpestřují letní měsíce v celé Evropě. Kromě pohody,...

Tejpování: barevné pásky pomůžou s otokem

Hemofilici jsou náchylnější ke krvácení do kloubů i měkkých tkání. Následkem...

Televize v dětském pokoji krátí dětem spánek

Má váš potomek v pokoji televizi nebo počítač? Pak pravděpodobně spí méně a...

Tělo zasažené infekcí je více ohroženo rakovinou

Všichni víme, že rakovina není infekční ani za mák a nemusíme se bát, že se...

Tělo ženy prožívá žloutenku jinak než to mužské

Virová hepatitida C je závažné jaterní onemocnění, které postihuje jak muže,...

Tenisový loket

Tenisový loket, epikondylitida, je zánět šlachových úponů na vnější (laterální)...

Tepelnou úpravou se alergeny v hřibech nezničí

Houby mohou být pro alergika zákeřné. Alergická reakce totiž může nastat po...

Teplé dny prospívají slabým a nemocným, ale…

Dnes už to pociťujeme mnohem méně, ale naši předci vnímali rozdíl mezi zimní...

Teplé jaro urychluje nástup pylové sezóny

Kromě pylů trav patří mezi nejčastější původce pylové alergie pyly stromů, například...

Teplo si poradí se ztuhlými klouby, chlad zase se zánětem

Juvenilní idiopatická artritida je dlouhodobé zánětlivé onemocnění kloubů, které...

Teplo, nebo chlad? Víte, co pomáhá při akutním a co při chronickém zánětu?

Termoterapie (aplikace tepla nebo chladu) je jednou z nejstarších metod léčby...

Terapeutická komunita: chuť na drogy likviduje přísnost

Léčba drogové závislosti může probíhat různě. Kromě ambulantního řešení lze...

Terapie růstovým hormonem ovlivňuje hustotu a množství kostní hmoty u dětí

Již v minulosti bylo mezi lékaři známo, že nedostatek růstového hormonu způsobuje...

Terapie tyroxinem u eutyroidních pacientů nemění tělesné složení

Supresní terapie tyroxinem se využívá v léčbě zvětšené štítné žlázy nebo uzlů...

Terapie urgentní a stresové močové inkontinence u žen

Výskyt močové inkontinence je v dospělé populaci až čtyřikrát častější u žen...

Terapie zacílená přímo na lupénku znatelně pomáhá

I když nezasvěceným může lupénka neboli psoriáza připadat jen jako nevzhledná...

TEST

TEST

Test na zdraví spermií zvyšuje šanci otěhotnět až o 30 procent

Vědci z Yale School of Medicine vyvinuli jednoduchý laboratorní test, který...

Testování pacientů před chemoterapií na žloutenku snižuje riziko selhání jater

Chemoterapie kromě svých hlavních účinků způsobuje také oslabení imunity člověka....

Poslat e-mailem