Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Víte, jak vyzrát na průjmy? Poradíme!

redakce uLékaře

Průjmy mohou mít různé příčiny, a existuje proto i více způsobů, jak se jim vyhnout. Záleží na původcích potíží, ovšem i na našich hygienických návycích.

Průjmy mohou mít různé příčiny, a existuje proto i více způsobů, jak se jim vyhnout. Záleží na původcích potíží, ovšem i na našich hygienických návycích. 

Řídká stolice bývá způsobena většinou viry a kontaminovanými potravinami. Často provází také cestovatele. Jak se bránit?

Nedejte virům šanci

Základním opatřením proti virovým průjmům je časté a poctivé mytí rukou.

  • Jak často? Ruce si myjte kdykoliv, kdy jste v kontaktu s jídlem. Před vařením i před samotnou konzumací. Nezapomínejte na to ani po kontaktu se syrovým masem, po návštěvě toalety, vyměňování plenek, kašlání, kýchání i smrkání.
  • Stačí jen vodou? Ne, při mytí používejte mýdlo a nechte ho působit alespoň 20 sekund. Během této doby si vydrbejte dlaně, hřbety rukou, prsty i prostory mezi nimi a nevynechte palec. 
  • Co když si ruce nemám kde umýt? Pokud není v dosahu žádné umyvadlo s vodou a mýdlem, použijte dezinfekční gel s minimálně 60 % obsahem alkoholu. Tento přípravek pak namažte opět na dlaně, hřbety rukou i všechny prsty a poté nechte ruce oschnout.

Jezte jen čerstvé

Častým problémem bývají průjmy způsobené zkaženými potravinami. Ty přitom mohou vypadat i chutnat úplně normálně. Jak potraviny uchovat zdravé a bezpečné?

  • Vše, co si uvaříte, ihned snězte nebo zchlaďte. Čerstvě připravené jídlo co nejrychleji zkonzumujte nebo uložte do lednice. Delší pobyt potravin v pokojové teplotě zrychluje množení bakterií, a i když jídlo poté do lednice dáte, mikroorganismy v něm již zůstanou.
  • Udržujte čistou pracovní plochu. Abyste zabránili přenosu bakterií mezi jednotlivými složkami stravy, mějte všechny povrchy ve své kuchyni čisté. Během přípravy jídla je vhodné desku několikrát omýt, zejména při práci se syrovým masem. Nezapomínejte ani na zmiňované mytí rukou.
  • Pokud chcete potraviny rozmrazit, nikdy je nenechávejte jen tak roztát na kuchyňské lince. Lepší možností je ponořit je do vody nebo je nechat roztát v lednici. 

Cestovatelé, pozor na vodu! 

Pokud se chystáte do oblastí, kde hrozí kontaminace vody či potravin viry a bakteriemi, dodržujte pár jednoduchých zásad:

  • Jezte jen dobře uvařené pokrmy. Vyhněte se syrovému masu a ovoce a zeleninu si vždy sami oloupejte.
  • Pijte jen balenou vodu z lahve s neporušeným uzávěrem. To se týká i limonád, piva a dalších nápojů. Tuto vodu používejte i na čištění zubů. Převařená tekutina by problémy způsobovat neměla, takže v případě váhání ohledně zdroje si raději udělejte čaj.

Zdroj: www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diarrhea/basics/prevention/con-20014025

Doporučujeme