Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vysoký cholesterol se možná týká i vás. Víte, jak ho snížit?

redakce uLékaře

Vysoká hladina cholesterolu zvyšuje riziko infarktu a dalších onemocnění srdce a cév. Znáte hodnoty svého cholesterolu a víte, jak je zjistit? Poradíme také, jak tohoto „tichého nepřítele“ udržet pod kontrolou.

Když lékaři mluví o zvýšeném cholesterolu, mají na mysli především ten „špatný“, LDL cholesterol.

Co vede k tomu, že máme částeček cholesterolu v krvi příliš? Jsou za to zodpovědné nejrůznější faktory. U člověka se zvýšeným cholesterolem se jich obvykle sejde hned několik najednou. Dají se rozdělit na dvě hlavní skupiny:

  1. faktory, které můžeme ovlivnit a vlastní snahou překonat,
  2. faktory, se kterými toho mnoho nenaděláme.

S následujícími rizikovými faktory vysokého cholesterolu naštěstí můžeme zatočit sami:

  • Nevhodné stravování. Cholesterol se nachází v tučných potravinách živočišného původu, jako jsou:
    • uzeniny, paštiky,
    • tučné maso, slanina,
    • máslo, smetana a podobně.

Hladinu cholesterolu v krvi zvyšuje také nadbytek jednoduchých cukrů. Pozor i na nasycené a transnenasycené tuky. Kromě výše uvedených potravin omezte konzumaci různých polev, dortů, zákusků, plněných oplatek a sušenek, trvanlivého a jemného pečiva.

  • Vyšší hmotnost. Při nadváze a obezitě jde hladina cholesterolu nahoru.
  • Nedostatek pohybu. Nejenže lenošení vede k přibírání na váze, ale není dobré ani pro trávení a látkovou přeměnu, nakládání s tuky nevyjímaje.

Genům neutečeme

Některé faktory vedoucí k vysokému cholesterolu bohužel dietou neovlivníme. Jsou to:

  1. Věk. Čím jsme starší, tím hůře naše tělo udržuje krevní tuky v rovnováze.
  2. Pohlaví. Ženy jsou až do menopauzy před vysokým cholesterolem tak trochu chráněny. To neznamená, že jej nemohou mít, jen se u nich vyskytuje méně často než u mužů. Po menopauze se, bohužel pro dámy, misky vah srovnají.
  3. Cukrovka. Tu by bylo správné zařadit na pomezí ovlivnitelných a neovlivnitelných vlivů. Cukrovka totiž může zavinit vyšší cholesterol, ale dodržováním diety a správnou léčbou diabetu se toto riziko snižuje.
  4. Dědičnost. Sklon k vyššímu cholesterolu může být „vepsán“ v genech. Existuje vzácná dědičná choroba s názvem familiární hypercholesterolemie. Ta vede k výraznému nadbytku cholesterolu již v dětství a musí se odmalička léčit. V genech však můžeme mít i méně nápadný sklon k vyššímu cholesterolu. Mějte se více na pozoru, pokud někdo z vašich rodičů nebo sourozenců dostal předčasně infarkt. Předčasně znamená u mužů před 55. rokem a u žen před 65. rokem.

Jak zjistit svůj cholesterol

Ale jak se vlastně před vyšším cholesterolem mít na pozoru? Jednoduše: choďte na preventivní prohlídky. Vysoký cholesterol praktický lékař snadno zjistí z krevních testů. Poradí vám také, jak se s tímto tichým záškodníkem vypořádat. 

(luko)

Zdroje: 
www.cdc.gov/cholesterol/risk_factors.htm
www.webmd.com/cholesterol-management/guide/high-cholesterol-risk-factors

Doporučujeme