#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Ztrácíte paměť? Rozpoznejte nemoc od obyčejného zapomínání

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 23.3.2016

Stává se vám, že stojíte přede dveřmi a nevíte proč? Nebo si nemůžete vzpomenout na jméno slavného herce? Na podobné situace si stěžuje kdekdo. Problémy s pamětí může v řadě případů vyřešit, či alespoň zmírnit homeopatie.

Paměť je schopnost mozku ukládat, uchovávat a také vybavovat si informace. Je velmi úzce spojena s pozorností a soustředěním. Mozkové buňky jsou nejvíce vyvinuty přibližně kolem 25. roku věku, poté mozkové schopnosti pozvolna klesají. Zapomínání informací je přirozeným procesem stárnutí, který se nenápadně začíná projevovat již kolem 30 let. S postupujícím věkem se tato potíž zesiluje. Příčinou je snížení schopnosti mozku vytvářet a uchovávat paměťové stopy. V některých případech se vlastně ani o poruchu paměti nejedná. Problém vzpomenout si na něco je spíše výrazem nedostatečného soustředění. Kromě soustředění je vybavování informací z paměti procesem, který je ovlivněn například i prostředím, v němž se právě nacházíme, současným emočním rozpoložením či stavem vědomí.

Pozor na demenci

Nejmírnější forma problémů s pamětí je tzv. kognitivní dysfunkce neboli lehká porucha poznávacích funkcí. Ta se projevuje právě jako zapomínání jmen či toho, co jste právě chtěli udělat. K dalším příznakům této poruchy patří i problémy se spánkem, ztráta motivace a depresivní příznaky. Jinou skupinu poruch paměti představují tzv. demence. Tady se již jedná o závažné, většinou nevratné postižení vlastní struktury mozku.

  • Nejznámějším typem demence je Alzheimerova choroba. Lehké zapomínání pokračuje do zapomenutí i nejjednodušších činností, vlastního jména atd. K tomu se posléze přidávají i značný úbytek intelektu, poruchy řeči a změny chování.
  • Z dalších typů demence lze zmínit tzv. vaskulární demenci čili potíž související s nedokrvením mozku v důsledku aterosklerózy mozkových tepen.

Co paměť oslabuje nejčastěji 

Jak již bylo uvedeno, v řadě případů se o opravdové poruchy paměti nejedná. Pak je na místě zamyslet se nad soustředěním, stresem a dalšími problémy. Potíže s pamětí jsou sice dány věkem podmíněným úbytkem mozkových funkcí, ale také jsou do značné míry ovlivněny životním stylem a dalšími faktory. 

  • Stres. V jeho důsledku se do mozku dostává více hormonu kortizolu. Ten pak snižuje tvorbu spojů mozkových buněk čili synapsí, což je mechanismus vzniku především krátkodobé paměti.
  • Deprese. Zde se uplatňuje snížená hladina serotoninu v mozku.
  • Hormonální výkyvy. Objevují se především u žen v menopauze.
  • Užívání léků. Některé preparáty přímo poškozují paměťové mechanismy. Jde zejména o benzodiazepiny, část antidepresiv, antihistaminika a analgetika. Patří sem ale i léky snižující hladinu cholesterolu, beta-blokátory či přípravky proti úniku moči.
  • Alkohol a braní drog. Zde se kromě přímého poškození mozkových buněk uplatňuje i nedostatek některých vitamínů, hlavně thiaminu.
  • Kouření. Paměťové schopnosti jsou ovlivněny především snížením přísunu kyslíku do mozku.
  • Nevyvážená strava. Škodí zejména jídla s nadbytkem tuků a nedostatkem vitamínů, jako jsou vitamin B12 či kyselina listová.
  • Snížená funkce štítné žlázy. Porucha paměti je zde dána celkovým snížením metabolismu.

Kromě výše zmíněných faktorů se s poruchami paměti můžeme setkat též po cévních mozkových příhodách či úrazech mozku. V případech závažnějších potíží, které jsou případně doprovázeny i změnami v chování či neurologickými příznaky, je nezbytné podrobné lékařské vyšetření.

Homeopatika zvládnou hodně 

  • Aconitum napellus 30CH je velmi často předepisovaným homeopatickým lékem. Hodí se mimo jiné i na ztrátu paměti po prudkém emočním šoku, jako je například náhlé ohrožení života či autonehoda. Podává se spíše krátkodobě, 1–2× denně 5 granulí.
  • Baryta carbonica 30CH se hodí pro děti s opožděným vývojem, které špatně chápou a velmi pomalu se učí. Většinou jsou plaché, mají strach z nových prostředí a neznámých lidí. Obávají se posměchu vrstevníků. Je to ale přípravek též pro starší osoby s dětinským chováním, které si nedovedou vzpomenout na nedávné události. Podobně jako děti mají řadu strachů a jsou velmi nerozhodné. Podává se 1× týdně 5 granulí.
  • Cocculus indicus 15CH lze doporučit při mozkové únavě vyvolané především nedostatkem spánku. Je to tedy lék vhodný pro jedince, kteří musí často pracovat v noci. Ti pak mívají problémy s pamětí. Pomalu chápou, co mají dělat či co se potřebují naučit. Vhodné dávkování je jednorázově po probdělé noci 2–3× denně 5 granulí, případně i dlouhodobě 1× denně 5 granulí.
  • Gelseium sempervirens 15CH je preparát pro osoby, které mohou mít problémy s vybavováním paměťových stop v důsledku trémy. Mohou být otupělí, zmatení a mohou dělat divné a nelogické věci. K tomu se přidávají bolesti hlavy v zátylku. Celkově se tito jedinci zlepší, když jsou v klidu. Podáváme 5 granulí 1× denně.
  • Kalium phosphoricum 15CH zabírá na lidi mentálně i fyzicky vyčerpané, zejména v důsledku stresu a přepracování. Typicky jsou to studenti ve zkouškovém období. Mají problémy se soustředěním a zapamatováním nové látky. Trpí bolestmi hlavy a nespavostí. V důsledku toho jsou vznětliví a nepříjemní. Jejich potíže se duševní námahou, například čtením, jen zhoršují. Vhodné dávkování je 2× denně 5 granulí po celé zkouškové období.
  • Lycopodium clavatum 30CH je přípravkem pro lidi přepracované a současně v emočním stresu. Jde například o osoby s velkou pracovní zodpovědností. Zpočátku jsou tito jedinci po mentální stránce velmi bystří, při přetrvávajícím tlaku se však jejich duševní schopnosti oslabují. Bývají pak velmi unavení, zejména mezi 16. a 20. hodinou. Dochází u nich ke zmatení myšlenek až k obrazu presenility. Mívají problémy s pamětí na jména, slova, zaměňují slabiky a písmena, nezvládají počítání. Dávkování je 1× týdně 5 granulí.
  • Phosphoricum acidum 15CH je lék pro osoby s totálním mozkovým vyčerpáním. To bývá důsledkem závažné nemoci či emočních problémů nebo to mohou být potíže u rychle rostoucích pubescentů. Dotyční nedovedou vůbec soustředit myšlenky či najít správné slovo, nejsou schopni souvisle číst. Typická je pro ně totální lhostejnost vůči světu. Podává se 1× denně 5 granulí.
  • Phosphorus 30CH se hodí pro jedince velmi vzrušivé a s velkou představivostí. Jejich pozornost neustále těká z jednoho předmětu na druhý, nevydrží chvíli v klidu. Tím pádem je jejich soustředění velmi problematické. Tito lidé jsou empatičtí a potřebují hodně projevených sympatií. Mají mnoho strachů, především z bouřky. Podává se 5 granulí 1× týdně.
  • Silicea 30CH odpovídá dětem i dospělým, kteří mají potíže se soustředěním a pamětí v důsledku celkové fyzické i psychické slabosti. Jsou hodně úzkostní, ale na druhou stranu velmi lpí na potřebě dobrých výsledků. V tom dovedou být značně tvrdohlaví. Mívají malou sebedůvěru a trpívají na časté nemoci, zejména v zimním období. Opět se podává 1× týdně 5 granulí.
  • Sulfur 30CH pomáhá tzv. „zasněným filozofům“. Žijí jakoby ve svém světě. V oblasti, která je zajímá, jsou vynikající. Jinak se ale nedovedou soustředit, myšlenky jim těkají a ve vyjadřování často volí nesprávná slova. Pro zlepšení výkonnosti potřebují krátký odpočinek. 

Aby hlava fungovala

K doplňkovým opatřením posilujícím paměť patří následující doporučení.

  • Dopřávejte si dostatek spánku.
  • Relaxujte pro snížení stresu.
  • Cvičte – vhodnými aktivitami jsou například tanec či chůze.
  • Dbejte na dostatečný příjem vitamínů, zejména C, E, B6, B12 a kyseliny listové. Nejlépe je načerpáte v podobě čerstvého ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků.
  • Nezapomínejte na omega3-mastné kyseliny, vyskytují se v rybách, lněném oleji a ořeších.
  • Vyzkoušejte ženšen – je to adaptogen, který stabilizuje hormonální hladiny v těle a přispívá mimo jiné ke správné hladině dopaminu v mozku.
  • Gingko biloba je zase lék dobrý pro prokrvení mozku.
  • Pozornost zlepšuje rozmarýn – dá se použít jako koření či aromaterapeuticky.
  • Pijte červené víno – přibližně 2 dcl denně dodají tělu antioxidant resveratrol, který zabraňuje degeneraci mozkových buněk.
  • Zaměstnávejte mozek, neboť co se neprocvičuje, to odumírá.
Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+224
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Na lepší paměť zkuste omega-3 mastné kyseliny

Trápí vás zapomnětlivost nebo jen chcete podpořit zdraví svého mozku? Začněte...

Nikotin snižuje mozkové funkce a zhoršuje paměť!

Během staletí se lidé pokoušeli najít nové využití pro tabák, ale marně. I nadále...

Jaké jsou příznaky demence, jak se vyšetřuje a léčí

U mnoha pacientů není demence zachycena včas, u některých nebývá dokonce odhalena...

Alzheimerova nemoc: jak se novodobé epidemii ubránit?

Představte si, že by vám vaše paměť vypovídala službu a myšlenky se chovaly...

Naše biorytmy jsou důležité pro učení i paměť

Spánek má nezanedbatelný význam pro kvalitu odpočinku během noci a pocit svěžesti...

Jak se jmenuje ten Němec, co mi krade prášky?

Když německý lékař Alois Alzheimer ve Frankfurtu nad Mohanem v roce 1906 poprvé...

Zapomínáte? Nelitujte se a paměť trénujte!

Nácvik kognitivních funkcí – tak se odborně nazývá způsob, jak probudit mozek...

Prevence Alzheimerovy choroby? Hlídejte si cholesterol!

Alzheimerova nemoc je postižení nervové soustavy typické pro jedince pokročilého...

Stárněte zdravě a v pohodě

Stárnutí je přirozenou součástí života. Ovšem to, jak se budete s přibývajícími...

Co dělat, když bolí celý člověk

Mnoho pacientů se musí denně potýkat s různě intenzivní bolestí. Po letech se...

Doporučujeme

Čtěte více

Zrádné muchničky číhají v čisté vodě

Slunce a voda, dva neodmyslitelné atributy léta. Kromě letních radovánek ale...

Zrak mohou posílit doplňky stravy. Ale jaké?

Zaplňují regály lékáren i drogerií a jsou velkým lákadlem pro ty z nás, kteří...

Zrakový nerv – důležitý optický kabel

Zrakový nerv je potřebný pro jeden z nejdůležitějších smyslů lidského těla....

Zranění na hlavě: víte, jak správně zvládnout první ošetření?

Když dojde k poranění hlavy, vypadá to občas horší, než to je. Tato část těla...

Zranění na výletě: umíte poskytnout první pomoc?

Barevná podzimní příroda nás přímo vybízí k podnikání výletů. Při romantických...

Zrychlené očkování proti žloutence B nemusí chránit dostatečně

Chystáte se na delší dobu do cizích krajů a jste navíc dobrodružné povahy? Pak...

Zrychlený tep po jídle? Chce to změnu!

Pocity silného a zrychleného bušení srdce nemusí být vždy příznakem závažné...

Zrzavé a černé nebezpečí číhá nejen v lese

Mravenci jsou jednou z nejpočetnějších a nejrozšířenějších skupin hmyzu na Zemi....

Ztrácejí tvar a pevnost? Nechte svá prsa „vymodelovat“

Plastická chirurgie prsu dnes zahrnuje velkou škálu zákroků. Patří mezi ně i...

Ztraceni ve světě drog? Pomohou vám specializovaná centra

<p>Dlouhodobé užívání drog zdaleka nepoškozuje jen zdraví závislé osoby. Narušeny...

Ztrácíte velké množství vlasů? Příčin může být celá řada, od hormonů po stres!

Vypadávání vlasů je do určité míry přirozenou součástí jejich obměny. Dospělý...

Ztráta sexuální touhy po menopauze ovlivňuje u žen zdraví i kvalitu života

Ženy se sníženou sexuální touhou, často způsobenou změnou hormonálních hladin...

Ztráta sluchu za 7 minut? Na koncertě se to může stát

Čím dál tím mladší děti se dnes na ulici, doma i ve škole pohybují převážně...

Ztratili jste vlasy? Neztraťte sebevědomí!

Léčba rakoviny některými cytostatiky, tzv. chemoterapií, a zářením, tedy radioterapií,...

Ztratili jste zaměstnání? Vaše srdce to pozná!

Vědci přišli na závažnou skutečnost: existuje souvislost mezi nezaměstnaností,...

Ztuhlá záda mohou signalizovat vážný problém

Pokud vás sužují bolavá záda, nemusí být na vině jen „houser“. Může to také...

Ztuhlé tepny zkracují život. Udržte je pružné co nejdéle!

Jestli je tepna pružná, nebo tuhá, je důležité. Dokonce důležitější, než by...

Ztukovatění jater není jen nemocí alkoholiků. Kdo je jím ohrožen?

Alkohol zdaleka není jedinou příčinou ztukovatění jater. Dva až tři z deseti...

Ztukovatěním jater může být ohroženo i vaše srdce

Ztukovatění jater si lidé dávají do souvislosti především s nadužíváním alkoholu....

Ztukovatěním jater trpí každý čtvrtý Evropan. Bojujte s ním pomocí tří jednoduchých kroků

Máte ztučnělá játra? Nejste sami. To ale neznamená, že tuk v játrech je normální,...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#