#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zubní obtíže

Zdravcentra.cz 6.4.2008

V čistých ústech pokrývá zuby tenká vrstvička bílkovin, které pocházejí ze sliny. Rychle se k ní připojují bakterie a vytváří se zubní povlak. Zubní povlak nemůže způsobit zubní kaz, když je jeho pH blízké hodnotě 7, tedy neutrální.

stomatologie
stomatologie

V čistých ústech pokrývá zuby tenká vrstvička bílkovin, které pocházejí ze sliny. Rychle se k ní připojují bakterie a vytváří se zubní povlak. Zubní povlak nemůže způsobit zubní kaz, když je jeho pH blízké hodnotě 7, tedy neutrální. Až při snížení hodnoty pH do kyselé oblasti začíná rozpouštění pevné skloviny a zubní kaz začíná… #IMG#

Jak ale dochází ke snížení pH...

Bakterie zubního povlaku, které již pevně lpí na zubech, čekají na cukry. Nejedná se pouze o klasický cukr, kterým si sladíme čaj či kávu, ale na jakékoliv potraviny, které obsahují cukry, anebo které je uvolní po účinku enzymů v dutině ústní. Pokud je mají k dispozici, okamžitě je zpracovávají za vzniku kyselin. A tak klesá pH povlaku.

Při snížení pH pod hodnotu 5,5 začíná sklovina ztrácet některé minerály ze svého povrchu a začíná demineralizace. Čím déle Vám zůstane kyselý povlak na zubu, tím větší poškození skloviny způsobí. Po důkladném vyčištění zubů dojde k návratu pH na povrchu zubu k neutrálním hodnotám. A minerály ze sliny dokáží tato povrchová poškození skloviny opravit. Nastává fáze tzv. remineralizace. Pokud je demineralizace i remineralizace v rovnováze, je vše v pořádku a zubní kaz nevzniká.

Pomoc slin...

Uplatnění dědičné složky odolnosti vůči kazu spočívá zejména v množství slin (čím více, tím lépe) a v obsahu přirozeného fluoru ve slině. Ti šťastnější z nás mají tohoto minerálu více a odolnost zubů je tím výrazně vyšší.

Pokud nedochází k pravidelnému mechanickému odstraňování zubního povlaku, mění se jeho struktura. Bakterie v něm přítomné se velmi rychle množí a při dalším přísunu cukrů vytvářejí vyšší množství kyselin rozpouštějících sklovinu. Nenastává fáze remineralizace a zubní kaz pokračuje přes sklovinu dále dovnitř zubu.

Podmínky pro vznik zubního kazu...

Přítomný zubní povlak s bakteriemi, přítomnost cukrů v ústech a dostatek času nutný pro vznik kazu. Pouze při splnění všech tří podmínek zároveň vzniká kaz. A přesto je to tak často.

Když začnou kyseliny rozpouštět zubní sklovinu, objevuje se bílá skvrna. Ta má ještě schopnost se vyhojit pomocí minerálů ze sliny. Pokud ale kaz pokračuje, dojde k poškození tkáně pod sklovinou, zuboviny. Tento kaz nemá možnost sebeopravy, kazivé hmoty musí být odstraněny a zub je poté opraven výplní. Pokud není ošetřen kaz v zubovině, pokračuje dál směrem k zubní pulpě, k nervu, a zde způsobí zánět. V tuhle chvíli už navštíví zubaře i ty nejtvrdší nátury, takže i Vy.

Zubní kaz se nejčastěji tvoří v místech, které se nejhůře čistí. Zpočátku jsou to kousací plošky zubů, na kterých jsou četné jamky a rýhy. Později to jsou plošky mezizubní, které nejsou obyčejným kartáčkem čistitelné. Tady pomůže dentální nit anebo mezizubní kartáčky.

U dětí a mladých dospělých se často vyskytuje akutní kaz, který rychle pokračuje sklovinou a dentinem k pulpě. U starších lidí spíše nalezneme kazy chronické, které pokračují velice pomalu anebo vůbec ne. Jsou zbarvené tmavými pigmenty.

Jak se bránit kazu...

V obraně proti vzniku kazu můžeme bojovat dvěma směry - snižovat množství bakterií, plaku a cukrů v ústech a posilovat obranyschopnost zubů. Přestože nikdy nedojde k odstranění všech bakterií z úst, při správné technice čištění zubů dojde k odstranění jejich podstatné části spolu v odstraňovaným povlakem. Použití různých žvýkaček a výplachů nikdy nemůže nahradit čištění zubů, protože nedojde k odstranění povlaku. Omezte přítomnost cukrů v ústech na dobu co nejkratší.

K posílení obranyschopnosti zubů můžeme použít fluoridy, které jsou schopny opravit poškození skloviny způsobené kyselinami. Fluoridy dále posilují i zdravý povrch zubů tím, že částečně nahradí vápník z povrchu zubu. Vzniká minerál, který je odolnější vůči působení kyselin. Fluoridy lze dodávat prořezaným zubům ve formě zubních past s fluoridy anebo ve speciálními gelu. Pro posílení ještě neprořezaných zubů slouží fluoridové tablety, které může předepsat zubní lékař.

Další z formy prevence kazu je tzv. pečetění fisur. Jedná se o zalití rýh a jamek zubu odolným materiálem po určité době po jeho prořezání. Toto ošetření je relativně náročné na spolupráci pacienta. Je vlastně zhotovena bílá světlem tuhnoucí výplň a ta vyžaduje určitým způsobem připravený zub, který musí být během zhotovování výplně suchý, nedotčený slinami. V poslední době se začíná prosazovat i jiný materiál, tzv. skloionomerní cement, který není tak náročný na zhotovení, má však své vlastní výhody i nevýhody.

Pečetění fisur není pro každého. Vhodné je při vyšší kazivosti v mléčném chrupu a při hlubokých a těžko čistitelných jamkách a rýhách kousacích plošek. Nutné jsou pravidelné kontroly, aby se případná netěsnost pečetící výplně včas odhalila.

Vedle zubního kazu bývají častým onemocněním záněty dásní...

Parodont tvoří gingiva, vazivový aparát upevňující zub, cement kořene a okolní kost. Zdravá gingiva je růžová, nekrvácí při čištění a bezbolestná.

Začátek onemocnění parodontu se nazývá gingivitida. Jedná se o zánět dásně. Vzniká působením bakterií zubního kamene a povlaku na povrchu zubu. Dásně zčervenají, jsou oteklé, na dotek a při čištění zubů krvácejí a jsou bolestivé. Čím těžší je zánět dásně, tím jsou příznaky výraznější. Jedná se po první, počínající stádium parodontitidy, které je ale jednoduše léčitelné. Po odstranění zubního kamene lékařem anebo zubní hygienistkou se při pravidelné a správně prováděné hygieně dásně velice rychle zahojí.

Co když nebudeme léčit záněty dásní...

Zánět pokračuje dále do hloubky a mění se postupně parodontitidu. Při parodontitidě jsou přítomné příznaky jako při zánětu dásní (zčervenání, otok, bolest) a přidávají se navíc příznaky poškození hlubších oblastí parodontu. Dochází ke vzniku hlubokých chobotů (prostorů mezi zubem a dásní), ubývání dásní, zvýšené pohyblivosti až ztrátě zubů, špatnému dechu a nepříjemnému pocitu v ústech.

Základní příčina parodontitidy zůstává nezměněna. Jsou to bakterie spolu ze zubním kamenem a povlakem. Zubní kámen se spolu s bateriemi šíři od krčku směrem ke kořeni. Bakteriální toxiny i lidské enzymy, které jsou v oblasti zánětu vytvářeny, působí rozpouštění okolních vazivových vláken i kosti. Pokud není ani v této parodontitida léčena, může dojít ke zničení takového množství okolní kosti, že zub ztratí oporou a dojde k jeho ztrátě.

Jak předcházet vzniku parodontitidy...

Základní metoda je stejná, jako při prevenci zubního kazu. Čištění zubů prováděné správným způsobem alespoň dvakrát denně. Jsou některé vzácnější formy parodontitidy, kde není vliv čištění tak zřejmý, a uplatňují se některé typy bakterií, které působí rychlý a agresivní průběh parodontitidy. Pokud je zjištěna tato rychlá forma, je nejlépe vyhledat odborníka - parodontologa a začít účinnou léčbou.

Doporučujeme

Čtěte více

Ztratili jste zaměstnání? Vaše srdce to pozná!

Vědci přišli na závažnou skutečnost: existuje souvislost mezi nezaměstnaností,...

Ztuhlá záda mohou signalizovat vážný problém

Pokud vás sužují bolavá záda, nemusí být na vině jen „houser“. Může to také...

Ztuhlé tepny zkracují život. Udržte je pružné co nejdéle!

Jestli je tepna pružná, nebo tuhá, je důležité. Dokonce důležitější, než by...

Ztukovatění jater není jen nemocí alkoholiků. Kdo je jím ohrožen?

Alkohol zdaleka není jedinou příčinou ztukovatění jater. Dva až tři z deseti...

Ztukovatěním jater může být ohroženo i vaše srdce

Ztukovatění jater si lidé dávají do souvislosti především s nadužíváním alkoholu....

Ztukovatěním jater trpí každý čtvrtý Evropan. Bojujte s ním pomocí tří jednoduchých kroků

Máte ztučnělá játra? Nejste sami. To ale neznamená, že tuk v játrech je normální,...

Zubní hygiena

Vhodný zubní kartáček je rovný, s rovným zástřihem měkkých štětin na malé hlavičce....

Zubní kaz

Zubní kaz, karies, je proces, při kterém dochází k narušení zubní tkáně....

Zubní kaz vás může připravit o chrup, a přitom zcela zbytečně. Víte, jak se mu bránit?

Zdravé a krásné zuby jsou jednou ze součástí spokojeného života každého z nás....

Zubní náhrady, které nerozeznáte od vlastního zubu

Příčin ztrát zubů je mnoho. Vždy se ale jedná o problém, který může ovlivnit...

Zubní péče u hemofiliků aneb Jak předejít krvácení

Lidé s poruchami krevní srážlivosti mohou mít stejné problémy s chrupem jako...

Zubní prevence v Česku je stále nízká, dentální hygienu lidé zanedbávají

„Přibližně 40 % z celkového počtu lidí, kteří pravidelně absolvují preventivní...

Zubní prohlídka

Zubní (stomatologická) prohlídka je vyšetření zaměřené na kontrolu stavu Vašeho...

Zuby

Pojďme se dozvědět více o stavbě a funkci našich zubů.

Zuby dělají člověka

Zuby hrají v mezilidské komunikaci větší roli, než by se zdálo. První pohled...

Zumba křečovým žilám nevadí

Tento často i na pohled nehezký úkaz se nejvíce vyskytuje na dolních končetinách....

Zůstaňme zdraví a podléhejme "jen" prevenci

Podle Světové zdravotnické organizace by bylo možné předejít 30 – 50 % všech...

Zůstaňte fit i v těhotenství

Dobrá fyzická kondice je důležitým předpokladem zdárného vývoje plodu a správného...

Zůstaňte sebejistá!

Nenechte inkontinenci vyhrát! Jednou z účinných věcí, jak se bránit inkontinenci,...

Zůstaňte sebejistá!

Nenechte inkontinenci vyhrát! Ač by se mohlo zdát, že s inkontinencí mají problém...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#