Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kancerofobie

Psychiatrie Matěj 9.11.2018

Dobrý den,

jak jsem minule psal o hubnutí, tak se mi stalo, že dnes jsem se opět vážil a opět mám kilo dole (za cca 2 dny)... tzn. za týden už 2 kg dole... Mám obrovský strach z lymfomu, nevím co dělat, byl jsem u praktika s tím, pak na ORL a všude řekli, že to nic není... teď bude víkend, takže s tím nikam zajít nemohu... Mám fakt strach a obavy, že se jedná o lymfom, kvůli těm uzlinám a hubnutí... VÍM, ŽE VÁHA KOLÍSÁ, TAKÉ SE MI BĚHEM DNE MĚNÍ, ALE PROTO SE VÁŽÍM KAŽDÝ DEN VE STEJNOU DOBU, ABY TO NEBYLO ZAVÁDĚJÍCÍ...
mám k tomu i nyní mononukleozu, ale z toho asi to hubnutí prý nebývá dle mé praktické doktorky. A taky jsem četl, že HUBNUTÍ JE PŘÍZNAKEM UŽ POKROČILEJŠÍHO ONEMOCNĚNÍ, takže vůbec nevím, co teď rychle dělat, ještě když bude víkend... Než si zajistím žádanku na sono, než uplyne objednací doba, pak jestli mi budou něco extripovat... to je na dlouhé lokte a mě to úplně děsí... hlavou se mi honí šílené myšlenky... a že pak už bude pozdě...
Jsem z toho už týden ve stresu (od doby, co jsem zhubl první kilogram) a nevím si rady, co nyní dělat, kam zajít, komu to říci... mám se učit na zkoušky, soustředit se na přípravu do školy a do práce, ale prostě to nejde s tím, co nyní prožívám, takže se možná kvůli tomu dostanu do skluzu a upadnu ještě do větších depresí a úzkostí... Nemám na nic náladu, nikam se mi nechce chodit (mezi lidi), ve škole místo soustředění přemýšlím o těch uzlinách a už z toho začínám být psychicky unavený...

POTŘEBUJI NA ORL ŽÁDANKU od DOKTORA? Už jsem na jednom ORL byl (v malém městě ale), ale chtěl bych teda slyšet názor jiného lékaře ještě, tak bych chtěl zkusit u nás v nemocnici ORL, ale nevím, zdali vyžadují žádanku...

prosím, poradíte mi? Mám fakt strach z lymfomu, ale lékaři mi na to řekli, že to nic není ty uzliny (po prohmatání). Ale nechápu to, proč mám na jedné straně krku více uzlin a na druhé téměř žádné? To jsem četl, že ale u lymfomu bývá...
Už jsem opravdu na pokraji mých psychických sil, beru AD (Asentra), ale ty jsem vysadil, protože mi bylo dobře, a teď to zase začalo...byla to blbost to vysadit, vím to... s mým psychiatrem se spojím. Ale to mi nevyřeší můj fyzický problém...

PŘEDCHOZÍ DOTAZ:

Dobrý den,

je to cca 3 týdny, co jsem si na pravé straně krku v dolní části (ne ale v nadklíčku) nahmatal takový podlouhlý útvar - má tvar jako “krátká žížala”, není to přímo kulatá či oválná boule. Má to cca 2 cm x 0.4 cm. Je středně měkký, nebolí...
Týden nato, co jsem si prvně útvar nahmatal, u mě propukly příznaky anginy - nateklé mandle s čepy a povlaky, zduřely i podčelistní uzliny pod nimi - ty ale byly bolavé. To vímC že bylo od infekce, ty se už zmenšily. Po asi cca týdnu se nakonec zjistilo, že je to mononukleoza. Neměl jsem však ani zvýšené teploty, ani nejsem unavený, chuť k jídlu mám, špatně mi není, mám mírně zvýšené jaterní testy (to prý s mononukleozou souvisí).

Mně jde ale o dvě věci:
1. Ten podlouhlý útvar NEVÍM, JAK DLOUHO TAM MÁM, URČITĚ CCA TÝDEN PŘED MONONUKLEOZOU (ASI I DŘÍV..) a přijde mi na délku opravdu velký (cca 2 cm), ale je velmi úzký na šířku (max tak 0,4 cm). Byl jsem s tím u mé praktické lékařky, pak na ORL, kde vždy konstatovali, že je to DROBNÁ (!!!) lymfatická uzlina... mně ale 2 cm drobné fakt nepřijdou... a co mě ještě děsí, že tento útvar hmatám jen na pravé straně krku. Bojím se, aby se nejednalo o lymfom... teď ale prostě kamkoli přijdu, tak mi řeknou, že to souvisí s tou mononukleozou, ale já si ten útvar hmatal PŘED prvními problémy spojené s mononukleozou. Bůhví, zdali tam nebyl už dávno předtím. Navíc ještě jsem si našel kulatou uzlinu v levém podpaží, ta má ale max 1 cm, spíš míň. Mohlo by se jednat o rozšiřující se lymfom? Mám z něj fakt strach... neustále mám tu děsivou myšlenku v hlavě, nemohu se soustředit na studium (brzy píšeme první zápočty).
2. Čtyři dny po tom, co mě začlo bolet v krku a objevily se čepy a povlaky na mandlích, jsem asi za 2 dny zhubl 1 kg (vím, že váha během dne kolísá, ale vážím se vždy ve stejnou dobu ráno). Tudíž jsem zhubl v porovnání několika dnů, ne že ráno bych vážil hodně a večer málo...Od té doby jsem to zpět ale ještě NENABRAL (!!!). Může mít to zhubnutí souvislost s nástupem mononukleozy? Nebo může to mít souvislost s těmi uzlinami (podlouhlým útvarem) a může to značit pokročilé stadium lymfomu?
Na ORL mi řekli, že ty uzliny při lymfomu jsou velké jak švestka. To u mě přímo neodpovídá, ale ten útvar má na délku asi 2 cm, ale je hrozně úzký... na UZ krku mi nic nevypsali, žádnou žádanku, neposlali mě tam, ale já nechci nic podcenit... četl jsem na internetu příběhy, kde také pacientům s lymfomem lékaři říkali, že to nic není, a pak se bohužel diagnosa potvrdila... tím nechci říci, že si lékařů nevážím, právě naopak. Ale náhoda může být blbec....
Jinak kromě bolesti v krku a zvýšených jat. testů a zhubnutí o 1 kg nic nepozoruji...jím normálně, mám chuť k jidlu, nepotím se nadměrně, apod.

Děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, v tomto bludném kruhu Vaší kancerofobie, obsesivních projevů a úzkosti se točíme již několik měsíců, přes strach z nádoru pankreatu, k nádoru tlustého střeva a a nyní tedy pokročilému lymfomu. Moje opakované intevence a doporučení k intenzivnějšímu kontaktu s psychiatrem, k psychoterapii, navýšení léčby ignorujete, antidepresíva jste vysadil. Váš dotaz nebudu přeposílát ORL lékaři, lymfom nemáte a ten by Vám proto nepomohl, ale přepošlu ho psychiatrovi, který by Vás měl dle mého léčit. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot


Dobrý den Matěji,
asi se opravdu točíte v bludném kruhu.
Jestli jsem vám již jednou psal a píšete podruhé.
Opravdu dnes by lékaři se neodvážili přehlédnout tak vážnou diagnozu u mladého ščlověka. Pokud jste byl u lékaře a diagnoza byla vyloučena je to na 99%, na 100% není nic, a nikdy nebylo a nikdy nebude. máte v těle kvadriliony buněk a kdykoliv jakákoliv budnka může propuknout ve zhoubný nádor a způsobit smrt v krutých bolestech, je to tak je to realita hrozí vám autonehoda, teroristický útok , výpověd z práce nebo vyhazov ze školy nebo manželství. a to je jenom minimum šílených rizik za které mohou vaši rodiče tím že v ás přivedli na tento svět. Asentra je fajn, ale asi není všechno, chtělo by to psychoterapii nejlépe kognitivně behaviorálně zaměřenou na vaše sebepozorování a chování, abyste míto toho jste se vrhnul do víru života.
hodně štěstí
MUDr. Miroslav Sekot
psychiatr

Související dotazy

KAncerofobie
Dobrý den, zapomněl jsem ve zprávě, kterou jsem posílal...
Kancerofobie
Dobrý den, při mém předchozím dotazu jsem se zapomněl...
Kancerofobie
Dobrý den, omlouvám se, že ještě píši, ale k dotazu,...
Kancerofobie
Dobrý den, v předchozím dotazu jsem zapomněl zmínit...
Kancerofobie
Dobrý den, Posledních pár dní pociťuji občasný mírný...
Kancerofobie
Dobrý den, ještě bych se chtěl zeptat. Myslíte, že...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie

Dobrý den, už jsem sem ohledně mého problému nedávno psal, ovšem nastaly...

Kancerofobie


Kancerofobie


KAncerofobie


KAncerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie

Dobrý den, ještě bych k mému včerejšímu dotazu doplnil nový následující dotaz: Včera...

Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie

Dobrý den, 1) píši sem ještě jednou kvůli mému problému. Zhruba před cca...

Kancerofobie

Dobrý den, předem bych chtěl říci, že se omlouvám, že sem opět pokládám dotaz,...

Kancerofobie


Kancerofobie

Dobrý den, celý minulý týden jsem měl rýmu a kašel, které obojí už ustaly....

Kancerofobie

Dobrý den, dneska jsem zpozoroval, že jsem měl takovou tmavší stolici, místy...

Kancerofobie


Kancerofobie


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Problémy se zády při stresu

Dobrý den, prosím o názor k problému, který mě v různých intervalech obtěžuje...

HPV infekce a konizace čípku

Dobrý den , na přelomu roku 2009 a 2010 jsem byla na konizaci a re-konizaci...

Bolesti podbiřšku a v bederní oblasti

Dobrý den, na začátku tohoto roku jsem byla léčena cca po 3 týdenních obtížích...

Červené tečky na penise


Pocit knedlíku v krku, tlak v oblasti žaludku (trojúhelník mezi prsy a níž)

Dobrý den, měla jsem problémy s pocitem knedlíku v krku, byl mi zjištěn reflux,...

Nechtěný orgasmus

Dobrý den, vážená poradno, prosím, můžete mi vysvětlit jednu záležitost, pokud...

Biseptol a alergie na slunce

Dobrý den, beru 14 dní Biseptol na zánět močového měchýře a poslední den braní...

Puchýřky na kořeni jazyka

Dobrý den, již nějakou dobu mám problém, že se mi na kořeni jazyka objevily...

V 7 denní pauze nepřišla menstruace, mám pokračovat v braní antikoncepce?

Dobrý den začala jsem užívat svojí první antikoncepci Sunya a nyní je to 5 den...

Problémy se žaludem

Dobrý den, měl bych takový problém. K závěru masturbace, kdy už ma dojít k vyvrcholení...

Motání hlavy, bolest hlavy a očí, nespavost, nesoustředěnost

Dobrý den, Vloni v květnu (2014) jsem v nákupním centru pocítil poruchy zraku,...

Červené fleky na nohou

dobry den lecim se u kozniho lekare na nohou se mi zacali delat svedive cervene...

Bolest za pod lopatkou při nádechu a narovnání zad

Dobrý den, Je mi 16 let a už delší dobu trpím bolestí zad pod pravou lopatkou...

Orgasmus

Dobrý den, ve všem jsem poslechla doporučení pana psychologa, které mi při sezení...

Trombóza hlubokých žil


Problémy se žaludkem

Dobrý den, zdravím a prosím o radu... Asi před dvěmi lety mi začalo bývat...

Otěhotnění po prstěni´


Pálení močové trubice po ejakulaci

Dobrý den, trápí mě palení močové trubice po ejakulaci. Palení se neobjevuje...

Problém s erekcí během masturbace i během sexu

Dobrý den, mam problém s erekcí. Během masturbace dosáhnu maximální erekce...

Recidivující močové záněty

Dobrý den, mám neustále problémy se zánětem močových cest, trva to uz 4 roky....

Reklama