Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Kancerofobie

Psychika Iva 5.12.2016 redakce uLékaře

Asi nebudu sama, kdo se splaší při každém článku nebo dokumentu o rakovině. Sledování svého těla je dobré ale asi v rozumné míře. Z každé strany se na nás valí informace o rakovině a já to nepovažuji za dobré. Ano, informovat ale ne zbytečně stresovat lidi. Mám kamarádku, která se nechala mnoha články o rakovině úplně ovlivnit, že nedělá nic jiného, než se pořád sleduje v zrcadle, jestli se jí nemění prsa, ačkoliv už na vyšetření byla a je zcela v pořádku. Dva dny jí trápí průjem, a nemůže připustit, že by mohla sníst něco špatného. Hned si myslí, že má rakovinu žaludku. Bohužel, ve svém životě už nic jiného nedělá, než se zabývá myšlenkou, že má rakovinu, a hlavně mění se jí hodně povaha. Z veselého děvčete se stal nekomunikativní a podrážděný jedinec. Prosím, co mohu udělat. Nejlépe by bylo odvést ji k psychologovi, ale jak nato, aby se nechala přesvědčit, že má problém.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, kancerofobie, strach z rakoviny patří mezi fobicke úzkostní poruchy. Fobie je druh úzkostné poruchy (neurózy), která je charakterizovaná neovládnutelným a neadekvátním strachem z konkrétního objektu nebo situace. Nemocný má na chorobu náhled, nesmyslnost strachu si plně uvědomuje, ale není schopen ho vlastní vůlí potlačit. Mít určitý strach z nádorových onemocnění je vcelku normální a určité obavy má jistě prakticky každý z nás, kancerofobie je však strach vygradovaný do abnormálních hodnot. Lidé mají extrémní strach z nádorů a opakovaně se mohou dožadovat lékařských vyšetření včetně těch invazivních. Za každým banálním příznakem lze vidět teoreticky vidět nějaké nádorové onemocnění (kašel – rakovina plic, bolest hlavy – rakovina mozku, apod.) a u nemocného přesně k tomu dochází. Negativní výsledek sice uklidní, ale klid je jen dočasný a po čase se nemocný člověk vrací s podobným požadavkem. Kromě toho se mohou objevovat u postiženého záchvaty strachu a panické ataky s pestrými klinickými projevy (náhlá úzkost, dušnost, bušení srdce, hyperventilace, apod.). Diagnózu určí psychiatr, za nímž je pacient dříve či později odeslán. Základem je rozhovor s pacientem, který prokáže jeho chorobnou úzkost. Je nutné léčit dlouhodobě pomocí psychoterapie a různých léků. Psychoterapie by měla pomoci nemocnému pochopit iracionalitu svého strachu a naučit se jej zvládat. Z léků se podávají některé léky proti úzkosti a antidepresiva. S pozdravem, Dr. Horáková

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

KAncerofobie
Dobrý den, zapomněl jsem ve zprávě, kterou jsem posílal...
Kancerofobie
Dobrý den, už několikrát jsem zde psal, že jsem zhubl...
Kancerofobie
Dobrý den, psal jsem tu dnes dotaz, ale raději ho...
Kancerofobie
Dobrý den, já se omlouvám, že sem stále píšu, ale...
Nepravdivá diagnóza kancerofobie
Dobrý den, bohužel jsem narazila při předoperačním...
Změna konzistence stolice, kancerofobie
Dobrý den, už jsem o tom tady psal. Do pátku jsem bral...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kampylobakterie

Dobrý den, mám nebo spíše jsem měl tuto bakterii strávil jsem týden v nemocnici...

Kampylobakterie u syna 5 let.

Dobrý den, chci se optat čím vyloučit ze střev kampylobakterii syn před 1,5...

Kampylobakterioza

Dobrý den, jsem závodní kulturista. Moje strava se skládá z drůbežího masa,...

Kanabinoidy v moči

Pekný deň prajem. Asi pred mesiacom mi pani doktorka robila toxikologický test...

Kanálky

Přeji Vám krásný den Pane doktore . Při mém minulém dotazu jste měl pravdu Paní...

Kanavit

Dobry vecer, Prosim o radu Cele sestinedeli jsem synovi davala jednu kapku...

Kanavit

Dobrý den, dostala jsem od své gynekoložky k užívání kapky Kanavit na zmírnění...

Kanavit a Vigantol

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co se zbylými léky Kanavit a Vigantol. Mám...

Kanavit novorozenec


Kanavit u nekojených dětí

Dobrý den, mám dotaz na podávání Kanavitu u nekojených dětí.Je toto správné...

Kancerofobie

Dobrý den, už několikrát jsem zde psal, že jsem zhubl za 3 týdny 3 kila, aniž...

Kancerofobie


KAncerofobie


Kancerofobie


Kancerogenita metronidazolu


Kandida


Kandida?

Dobrý den, letos jsem prodělala několik infekci dých.cest, z toho v září zápal...

Kandidová infekce

Dobrý den, poslední dva měsíce trpím na to že mě praská z venku z vrchu předkožka....

Kandidová infekce

Dobrý den, už třetím rokem trpím gynekologickými záněty, které se několikrát...

Kandidová infekce

Dobry den. Mam uz pres týden na penisu pupinky tvářící se jako akné. Ze zacatku...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Neustálá únava, slabost, bolest a točení hlavy, nechuť k jídlu

Dobrý den, už delší dobu mě trápí nepřetržitá únava (i po dlouhém spánku),...

Bolest prstu u nohy

Zdravím, prosím Vás mám takový problém, že při delší procházce mi vystřeluje...

Antikoncepce Vonille

Dobrý den, užívala jsem antikoncepci Stodette (systém 21 pilulek) a teď mi lékař...

Oddálení menstruace

Dobry den, dceri je 14 let, prosim muze uzivat Ogametril k oddaleni menses ?...

Kožní vyrážka v ochlupení

Dobrý den, přibližně před dvěma týdny se mi udělaly jakési bradavičky v ochlupení...

Vyšetření v spánkové laboratoři

Pomůže od chrapání vyšetření v spánkové laboratoři? Jak moc je taková léčba...

Kouření, špatné dýchaní

Dobrý den mám prosbu, už dříve jsem měl problémy s dýchaním ale nebylo to takový...

Koleno po artroskopii

Dobrý den, jsem 6 měsíců po artroskopii kolena. Měla jsem kráter v chrupavce....

Červené fleky v oblasti hlavy

Mám ve vlasech a i na čele větší červene fleky na kterých se dělá šupinatý povrch...

PIERCING UŠNÍ CHRUPAVKY

Dobrý den. Před třemi lety jsem si nechala píchnout levou ušní chrupavku (resp....

Výtok z pochvy


Nespavost

Dobrý den, i když jsem si tady přečetla odpovědi na nespavost, přesto prosím...

Varikokéla a bolesti beder

Dobrý den,asi dva měsíce mě sem tam trápí bolest nebo spíš citlivost levého...

Cysta na játrech a vaječníku


Zástava vyprazdňování stolice

Dobrý den, již 14 dní mě trápí zástava vyprazdňování stolice. Chuť k jídlu...

Tříselná kýla

dobry den muze mit triselna kyla vliv na erekci

Dlouhodobá tvorba hlenů v krku

Paní doktorko, žádám o radu. Tvoří se mi hleny v krku 365 dní v roce uz to budé...

Spondylolistéza L5/S1, zúžení nervových kanálků

Dobrý večer, chtěla bych se optat, je tomu rok a půl, co mi přišli na spondylolistézu...

Vřídek v oblasti genitálií

Dobrý den, před asi 2 týdny se mi nad poštěváčkem udělal nějaký pupínek. Je...

Migréna

Ahoj , už čtvrty den mě boli hlava jako kdybych mela migrenu ( bolí na levem...

Inzerce
×