Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Kancerofobie

Matěj 16.8.2018

Dobrý den,

1. chci se zeptat.. Proč teda někteří lidé bohužel kolorektálnímu karcinomu podlehnou? Protože zanedbávali varující příznaky, které u nich trvaly déle, nebo je pozdě už když se objevíc a i když člověk jde hned k lékaři?

Dobrý den,

2. dnes i včera se mi stalo, že jsem byl na velké a nastal problém. Stolice byla normální barvy, konzistence, byla pevná, ale zdálo se mi, že byla taková “placatější”. Ano, vím, je to zvláštní problém... PLOCHÁ STOLICE... ale nechápu, že se to musí dít to zvláštní vždy mně... Určitě víte, jak jsem psal o problému s krví ve stolici apod. Našel jsem si asi 3x krev na stolici, byl 2x u chirurga, který mi předepsal nejdříve při první návštěvě Ginkor, pak při další Detralex. Vždy to dalo po užívání léků na nějakou dobu pokoj. Pak se třeba s odstupem měsíce ta krev tam trochu objevila. A teď se mi stalo, že ta stolice byla “placatější”... že jakoby byla formovaná, ale plošší na jedné straně.

3. Příští středu jdu na sigmoideoskopii, tak se bojím, aby nenašli něco závažného, mám z toho velký strach, i když vím, že mě zde mnoho lékařů ubezpečovalo, že by to nemuselo být něco vážného... A pak zase se bojím, že přijdou obavy, že se něco může dít i dále, hlouběji v tlustém střevě, které mi proktolog nezkontroluje... Nechápu, proč mi tedy neudělá celou kolonoskopii.. podle něj je to ale zbytečné vzhledem prý k mému věku.
Bojím se ho ale kontaktovat, protože už jsem mu jednou psal email ohledně ceny za přispání při zákroku, tak už mi to přijde blbé jej otravovat. Měl bych si zařídit totální kolonoskopii, nebo bych mu měl věřit a podstoupit sigmoideoskopii?

4. A ještě jeden problém... zpozoroval jsem, že na velkoi chodím celkem pravidelně, normálně. Ale když myslím, že bych tam mohl mít nádor, jehož příznakem je zácpa, pak jdu na stolici stěží a musím se více “snažit”... tak nevím, jestli je to psychického původu.. když prostě začnu myslet na ro, že jsem dnes ještě nebyl a jestli teda vůbec půjdu, protože tam třeba překáží ten nádor, tak to moc nejde...
Jinak jsem byl na sedimentaci, která vyšla 3 mm za 1. hod, 6 mm za 2. hod, což je prý v pořádku... Slyšel jsem, že při pokročilém nádorovém onemocnění je sedimentace vysoká... takže když jsem ji teď měl v pořádku, mám se obávat potenciálního pokročilého nádorového onemocnění...
5. Prý kolorektální karcinom i metastazuje.. a prý často na játra, toho se taky bojím... na konci dubna jsem byl na ultrazvuku břicha.. když bych měl pokročilé onemocnění, bylo by něco na játrech vidět? Mám z toho hrozný strach...
6. V dubnu dělán FOB test - negativní. Ale prý vyjde někdy i falešně negativní, a když jsem ten test dělal, tak ta stolice byla jemnější a užší, tak je možné, že se nemusela “otřít” o ten potenciální nádor, takže to mohlo vyjít falešně negativně...

K psychiatrovi jsem již objednaný na úterý.

Prosím o stručnější odpovědi ke všem 6 bodům, moc by mi to pomohlo, prosím.

Děkuji a přeji hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, tak jako po mnoho krát před tím, v první řadě je potřeba, aby jste si uvědomil, že jste psychicky nemocný, že trpíte kancerofobií, neovládnutelným a neadekvátním strachem z nádoru. Nemocný má na chorobu náhled, nesmyslnost strachu si plně uvědomuje, ale není schopen ho vlastní vůlí potlačit. Žádná naše odpověď Vás neuspokojí, je to i vidět z neustálého opakovaného zadávání toho samého dotazu, který Vám dokola všichni vyvracíme, ale Vy nejste schopen akceptovat naše odpovědi. Co nejdříve navštivte svého psychiatra, je potřeba navýšit léčbu, přidat další léky, které Váš psychický stav dokážou lépe stabilizovat a posilte psychoterapii. Hodnotit tvar stolice je nesmyslné, jak Vy popisujete, stolice je placatější. Nejedná se o příznak rakoviny tlustého střeva. Možná výrazná zácpa, poté stužkovitá stolice či jiné výrazné problémy s vyprázdněním, jako příznak značně pokročilého nádorového onemocnění přichází v úvahu. Opět apeluji, aby Vám byla provedena celá kolonoskopie, sigmoideoskopie je dle mého ve vašem případě zcela zbytečný zákrok, který Vás neuspokojí a kolotoč dotazů a strachu z nádoru střeva výše než nad sigmum začne nanovo. S pozdravem, Dr. Horáková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

KAncerofobie
Dobrý den, zapomněl jsem ve zprávě, kterou jsem posílal...
Kancerofobie
Dobrý den, při mém předchozím dotazu jsem se zapomněl...
Kancerofobie
Dobrý den, zapomněl jsem se u předchozího dotazu zeptat:...
Kancerofobie
Dobrý den, už jsem sem několikrát psal o mém problému...
Kancerofobie
Dobrý den, Posledních pár dní pociťuji občasný mírný...
Kancerofobie
Dobrý den, poslední dobou se mi stává, že pozoruji,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


KAncerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerofobie


Kancerogenita metronidazolu


Kandida


Kandida?

Dobrý den, letos jsem prodělala několik infekci dých.cest, z toho v září zápal...

Kandidová infekce

Dobrý den, poslední dva měsíce trpím na to že mě praská z venku z vrchu předkožka....

Kandidová infekce

Dobrý den, už třetím rokem trpím gynekologickými záněty, které se několikrát...

Kandidová infekce

Dobry den. Mam uz pres týden na penisu pupinky tvářící se jako akné. Ze zacatku...

Kandidová infekce

Dobrý den, muj přítel si stěžoval na suchou, lehce rozpraskanou kůži v oblasti...

Kandidová infekce

Dobrý den, dostala jsem klasickou (pravděpodobně) kvasinkovou infekci, vyléčena...

Kandidová infekce

Dobrý večer, občas se mi, asi den po nechráněném pohlavním styku se stejnou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Píchání ve varlatech a bedrech


Bolest po vytržení zubu

Je to 14dni co mi vytáhli 8 v pravo nahoře od té doby mě strašně bolí celá práva...

Chronická Hepatopatie - nákaza?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda člověk, který má chronický abuzus a chronickou...

Vřídky na stydkých pyscích

Mám u pochvy pár tvrdých vridku. jeden až 1cm, dva jsou tmavé az černé jinak...

Zúžení páteřního kanálu

Dobrý večer. Na magnetické rezonanci mi bylo zjištěno Zúžení L úseku páteřního...

Zánět močového měchýře

Dobrý den,loni v srpnu jsem měla zánět močového měchýře (léčen ATB).Kontrolní...

Píchání v uchu při vytvoření tlaku, podtlaku

Dobrý den, mám problém s pícháním v uchu za vytvoření tlaku či podtlaku na...

Krevní tlak

Pri beznych cinnostiach mam pulzny tlak 10-20 tep 85, no stava sa, ze pulzny...

Bolesti žaludu

Dobrý den , je mi 15 let a už mi bolí žalud tak 3 roky asi sem to předtim nevnímal...

Scheuermannova nemoc

Dobrý den. Je mi 19 let a už před několika lety mi bylo řečeno že mám scheuermannovu...

Bolest kyčelního levého kloubu

Dobrý den.Prosím o radu .Zhruba měsíc mě trápí bolest kyčelního levého kloubu...

Bolesti zad s prostřelováním do pravé nohy

Dobrý den třetím rokem mám mravenčení až pálení pravé nohy předního stehna .Na...

Křeče v břiše v těhotenství

Dobry den jsem těhotná ve 24 týdnu a dneska jsem dostala silné křeče do břicha...

Léčba ATB

Dobrý den, pro mé obtíže(třas, motání hlavy, brnění a pálení končetin, záškuby,zhoršená...

Mám na spodní straně svého penisu modřinu/modřiny


Porušení střevní mikroflóry po antibioticích Duomox, jak dlouho trvá obnova a jak?

Dobrý den při léčbě antibiotiky duomox 1000 mi bylo po 4 měsících zjištěno porušení...

Pocit nedodechnutí


Kokosovy olej v tehotenstvi

Dobrý den, je bezpečné v těhotenství používat jako lubrikant kokosový olej? Děkuji

Parapelvické cysty pravé ledviny

Paní doktorko,mám takový dotaz,co znamená parapelvické cysty a pak,mívala jsem...

Vyrážka na žaludu


Zavřít reklamu