Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vliv mirtazapinu na těhotenství

Léky Romana 21.4.2020

Dobrý den, asi před 2 roky, ve věku 27 let, mi obvodní lékařka napsala lék Mirzaten (léčivá látka mirtazapinum). Bylo to kvůli problémům se spánkem, který se mi po užívání tohoto léku upravil. Brala jsem 1 pilulku (30 mg) každý večer před spaním asi půl roku, ale postupně jsem lék snižovala. Nyní beru asi 3 mg tohoto prášku před spaním a pokouším se dávku ještě snížit, případně lék úplně vysadit.
S partnerem uvažujeme o otěhotnění a chtěla bych se zeptat, zda může být užívání tohoto léku škodlivé pro plod. Existuje případně náhrada těchto léků, která by pro plod nebyla nebezpečná?
Také bych se chtěla zeptat, pokud prášky přestanu brát úplně, po jak dlouhé době by bylo možné otěhotnět. Vím, že náběh těchto léků je asi 6 týdnů. Bylo by to v případě vysazení stejné období?
Nyní se cítím dobře a po snižování dávky léku nepociťuji rozdíl, ale mám trošku obavu, že po úplném vysazení by se mi mohly problémy vrátit.
Moc Vám děkuji za odpověď.

S pozdravem a přáním pěkného dne,
Romana

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Romano.¨
Děkujeme za Váš dotaz. Vliv mirtazapinu v těhotenství není přesně znám, protože z etických důvodů se takové testy nedělají na těhotných. V těhotenství se většinou řídí předpis takových léků pravidlem, zda profit léku pro matku je větší než možné riziko pro dítě. Dotaz dále předávám specialistovi k odbornému vyjádření. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Mirtazapin lze podávat v těhotenství, pokud je to nutné. Platí, že prioritou je udržení stabilního psychického stavu ženy. Bylo sledováno a dokumentováno 1400 těhotenství, kdy byl těhotným podáván mirtazapin; neprokázalo se zvýšení rizika poškození plodu. Před porodem je vhodné mirtazapin snížit nebo vysadit, aby se předešlo (nezávažným) poruchám adaptace po porodu - např.větší pláč.

Související dotazy

Vliv plísní v potravě v prvním trimestru těhotenství
Dobrý den, ráda bych se zeptala na vliv plísní v potravě...
Vysazování Mirtazapinu
Dobrý den, prosím o radu- před 1 rokem jsem začal...
Těhotenství
Dobrý den, chci se zeptat na vhodnost cestování letadlem...
Kombinace Mirtazapinu a Coaxilu
Dobrý den, je bezpečná kombinace Mirtazapinu (beru...
Vysazování antidepresiva mirtazapínu
Dobrý den, rád bych se optal ohledně vysazování...
4.týden těhotenství, genitální opar a infekce léčená antibiotiky a vliv na miminko
Dobrý den, jsem ve 4. týdnu těhotenství a minulý týden...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vliv léku Uro-Vaxom na antikoncepci Minerva


Vliv lichořeřišnice na antikoncepci


Vliv lubrikantu na účinnost Pharmatexu


Vliv Mamavitu na mestruaci


Vliv marihuany na vysledky krve


Vliv masturbace na hladinu hormonů


Vliv masturbace na mentruaci


Vliv masturbace na mozek


Vliv masturbace na plodnost


Vliv methioninu na účinky hormonální antikoncepce


Vliv Mycomaxu na zdraví vajíček


Vliv na antikoncepci


Vliv na antikoncepci


Vliv na antikoncepci


Vliv na antikoncepci


Vliv na mozek


Vliv na otehotneni - poloha těla


Vliv na otěhotnění léku Diclofenac Duo PharmaSwiss 75 mg


Vliv na plodnost


Vliv na účinnost antikoncepce


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Byl jsem na operaci tříselné kýly

Dobrý den, byl jsem na operaci tříselné kýly v dubnu 2014 a za rok byla zase...

Zarudlé okolí rtů a koutky

Dobrý den, již delší dobu mám potíže se zarudlým okolím rtů, problém trvá zhruba...

Křeče v břiše, řídká a/nebo pěnovitá stolice

Dobrý den, už asi 2 roky mám vskutku nepříjemné potíže s trávením, projevující...

Fascikulace

Dobrý den,prosím o informaci od neurologa ohledně mých zdravotních potíží,které...

Zarudlé pipínky na předkožce

Dobrý den. Před třemi dny jsem měl nechraněný pohlavní styk s kamarádkou....

Vysvětlení nálezu RTG páteře a kyčlí

Dobrý den, mohu se prosím zeptat. na vysvětlení RTG páteře mírná difuzní spondyloza....

Praskání kůže okolo nehtů

Vážení, v poslední době mě hodně praská kůže okolo nehtů. Je to velmi bolestivé....

Bolest pod žebry


Deprese

Dobrý den,rozhodla jsem se udělat si na internetu testy,jestli netrpím depresemi,protože...

Zarudlé pupínky na předkožce

Dobrý den chci se zeptat cca po dvou dnech po sexuálním styku se dostavilo svědění...

Zdravotní problemy po vysazení antidepresiv

Dobrý den. Byla sjem na prohlídce u praktického lékaře se zdravotníma problemama....

Dyshidróza, vodnaté pupínky na ruce

Dobrý den, už rok se mi dělají na prstech malé vodnaté pupinky které strašně...

Zpoždění menstruace

Dobrý den, asi 4 měsíce se s přítelem snažíme o miminko, ale zatím nic.Ale chtěla...

Zarudle pupinky v podpazi

Dobry den, Asi pred mesicem se mi v pravem podpazi zacali delat zarudle bolave...

Zarudlé skvrny na těle.

Dobrý den, asi před týdnem se mi udělal červený flek na ruce, svedely me klouby...

Citalec - úzkost a brnění

Dobrý den. Beru na psychiku Citalec 20mg.Ze začátku jsem snášela lék dobře,ale...

Zvýšený počet bílých krvinek

Dobrý den, je mi 21 let a už cca půl roku mám zvýšenou hladinu bílých krvinek...

Nadýmání

Dobrý den,trpím častým nadýmáním.Po tom co jsem vypozoroval je to po pečivu(celkově...

Nespavost, únava, zimomřivost, roztřepené nehty a vlasy, přibrání na váze

Dobrý den, trpím částou únavou a nespavostí (téměř denně se budím kolem půlnoci...

Správný průběh erekce a následné přetažení přes žalud

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně správného fungování erekce. Ten žalud...

Reklama