Pneumokok v nose

Dobrý den, synovi byl ve výtěru z nosu nalezen Streptococcus pneumoniae. ORL lékař nám napsal antibiotika, přestože již nemá žádné příznaky (původně zelená rýma 1-2x vždy dopoledne). Je důvod k nějaké panice? Někde jsem četla, že je těžké se ho zbavit a pokud nezpůsobuje problémy, ani se nepřeléčuje. Může dítě s takovým nálezem do školky? Dle pediatra bude dětí s takovým nálezem ve školce spousta. Naproti tomu školka ho nechce vzít zpět, dokud nebude výtěr čistý....Jak takovou situaci řešit? Pokud se pneumokok vrátí, je nutné opakovaně léčit, pokud nejsou žádné problémy (žádná rýma, kašel ani teploty). Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Lenko. Streptococcus pneumoniae může být přítomen v nose i u zcela zdravého dítěte a samotný tento nález tedy rozhodně není důvodem k léčbě antibiotiky - souvislost s rýmou lze považovat za vysoce spornou. Situaci ale samozřejmě musí vyhodnotit lékař, který syna viděl a zná detaily (mimochodem - proč je to řešeno na ORL a ne u Vašeho pediatra?). Není žádný důvod k panice, ani vyřazení z kolektivu (požadavek školky týkající se "čistého" výtěru je rozhodně neoprávněný a pokud by na něm bylo trváno, požadujte písemné zdůvodnění - v případě sporu doporučuji kontaktovat hygienickou stanici a vyžádat si jejich stanovisko. A pro příště doporučuji školce hlásit jen výskyt vybraných specifických onemocnění jako spálové angíny, neštovic apod. - oznamovat výsledek výtěru z nosu nebylo Vaší povinností...). Pokud se tedy syn cítí dobře, doporučuji nutnost ATB léčby probrat opětovně s jeho ošetřujícím pediatrem - jeho hledisko (nikoliv názor školky) je podstatné.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: