Přibírání na váze.

Dobrý den, pane doktore. Můj dotaz se týká mé neustále vzrůstající váhy. V lednu jsem zjistila, že jsem těhotná a samozřejmě jsem rychle začala přibírat na váze (totéž při 1.těhotenství),ale zpět na svou původní váhu jsem se dostala poměrně rychle (původní váha 68kg,174cm).Nicméně v únoru jsem potratila a od té doby se nepoznávám.Přibírám snad i po vzduchu. Jelikož mám sedavé zaměstnání, rozhodla jsem se s tím něco udělat.Začala jsem chodit 2x-3xtýdně na 1hod.do posilovny a hodně chodím na dlouhé procházky. Snažím se i zdravěji jíst. Nicméně, moje váha má spíš vzrůstající tendenci.Tohle rozhodnutí jsem učinila cca před 6týdny.A bylo to při váze 74kg,teď mám 76kg.Centimetrově jsem stejná, protože obléknu oblečení, co jsem nosila před přibíráním. Ale během měsíce mi váha kolísá váha cca o 2kila,stále okolo 74 až 76kg.Piji cca 2kávy denně a max.vypiji 1,5litrů vody.Matka i sestra se léčí se štítnou žlázou, ale asi před rokem mě paní doktorka posílala na krevní testy a byly v pořádku. Snažím se jíst 5xdenně.Mohl byste mi poradit, co dělám špatně? Předem moc děkuji za odpověď. Lída M.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Lído, typ postavy a tělesná hmotnost je předurčena dědičně, a vnějšími vlivy (stravování, fyzická aktivita) se dá do určité míry ovlivnit. Udržení nebo změny tělesné hmotnosti závisí na příjmu a výdeji energie. Při redukčních dietách se doporučuje jíst potraviny s vyšším obsahem vlákniny. Tyto potraviny vydrží déle v žaludku a navozují pocit sytosti. Maji zajistit, aby člověk neměl hlad, nemusel jíst více potravy a tím nesnědl nadměrné množství nežádoucích kalorií. Nabytečnou energii lze "spálit" fyzickou aktivitou; pro dlouhodobé udržení optimální tělesné hmotnosti a pro snížení váhy jsou nejvhodnější vytrvalostní cvičení typu rychlé chůze, joggingu nebo cyklistiky. Naopak, pokud není možné zvýšit pravidelný a účinný výdej energie, je nezbytné snížit její příjem. Pokud týdně cvičíte poctivě 2 až 3 hodiny v posilovně, můžete se zbavit nadbytečného tuku, vypracovat si kosterní svaly, a výsledná tělesná hmotnost se nezmění či dokonce vzroste. Doporučuji Vám konzultovat obezitologickou ambulanci a absolvovat klinické a laboratorní vyšetření včetně analýzy jídelníčku k posouzení faktorů, které ve Vašem případě ovlivňují Vaši tělesnou hmotnost. S pozdravem, Milan Hrubý

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: