Streptokok bez angíny

Dobrý den, přes tuto zimu se neustále potýkám s nachlazením (lehké škrábání v krku a rýma) - žádné další příznaky jako teplota atd. jsem ale neměl. Po cca 2-3 týdenním nachlazení jsem navštívil doktorku, která mi provedla CRP test a ten byl v pořádku (méně než 8) pro jistotu mi provedli ještě krevní testy a výtěr z krku, tyto testy byly také v pořádku. Cca týden poté (když už jsem nebyl ani nachlazen a bylo mi dobře) mi byl na ORL udělán kontrolní výtěr z krku a najednou byl pozitivní na spálového streptokoka. Myslíte, že to nachlazení mohla být angína, kterou jsem přechodil? Případně jak vážná jsou rizika přechozené angíny? Má cenu brát teď ATB, když nemám příznaky, jen pozitivní výtěr z krku? Poslední roky mám časté problémy s angínami (cca 2x za rok), naposledy v srpnu 2015, po které jsem měl dle testů lehkou reaktivaci EB viru. Také mám už delší dobu zvýšené ASLO (kolísá cca 400-600). Byl jsem kvůli těmto potížím (angínám) na imunologii a imunologické krevní testy nic neodhalily. Jen na předpis imunoložky nyní beru Ribomunil. Doporučovali byste při takovýchto potížích vyndání mandlí?? Osobně bych raději podstoupil teď takovýto jednorázový zákrok a měl pokoj, než několikrát ročně být nemocný s ATB, což zdraví také příliš neprospívá. Slyšel jsem, že existuje i laserová varianta, která není tak náročná.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Martine, podle Vašeho popisu se mohlo jednat o běžné nachlazení způsobené virovou infekcí, které se poté zkomplikovalo bakteriální infekcí. Pokud se kromě pozitivního bakteriologického nálezu objevily i typické kožní projevy spály, je namístě léčba penicilinem. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším praktickým lékařem na upřesnění příčiny současných obtíží, případně s ORL lékařem na zmíněné tonzilektomii. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: