Příčin zácpy může být mnoho. Od onemocnění trávicího traktu až po vedlejší účinky léků. Nejčastějším důvodem potíží ale bývá nedostatek vlákniny v našem jídelníčku. Proto pokud stojíte o zdravé stravování, nezapomínejte zařadit potraviny, jež jsou bohaté na vlákninu a pomáhají vylepšovat pravidelnost stolice. O které produkty se jedná?
1. Fazole
Fazole obsahují více než 10 gramů vlákniny na šálek, což je více než u většiny ostatních zdrojů této látky. Mají také vyrovnaný obsah vlákniny rozpustné a nerozpustné, přičemž obě pomáhají udržovat střeva v kondici. Vybrat si můžete mezi mnoha druhy fazolí – využít je lze například při přípravě salátů, polévek nebo těstovin.
2. Kiwi
Toto chutné zelené ovoce má 2,5 gramu vlákniny. Nalézá se v něm také mnoho vitamínů a živin, které jsou důležité pro zdraví a též pro stav našich střev. Kiwi je bobulovitý plod a jako ostatní bobule obsahuje jedlá semínka. Můžete dokonce sníst i slupku, i když většina z nás asi preferuje pouze dužinu. Studie z roku 2013 potvrdila, že kiwi napomáhá pravidelnému vyprazdňování. Jiný výzkum vedl k závěru, že u pozorované skupiny osob trpících zácpou se navýšila frekvence stolic po konzumaci dvou kusů tohoto ovoce denně.
3. Sladké brambory (batáty)
Jedna středně velká sladká brambora se slupkou obsahuje 3,8 gramu vlákniny. Takto vysoký obsah této látky pomáhá v prevenci zácpy. Nejvíc jí nalezneme ve slupce, proto batáty neloupejte. I obyčejné brambory jsou ale dobrým zdrojem vlákniny – malá pečená brambora jí obsahuje asi 3 gramy.
4. Popcorn
Pražená kukuřice, ač se tak možná na první pohled nejeví, je dobrou volbou při výběru pochutin bohatých na vlákninu. Může ulevit při zácpě, neboť 3 šálky popcornu obsahují asi 3,5 gramu vlákniny a mají méně než 100 kilokalorií – pokud ovšem nejsou zrnka kukuřice připravena na másle. Takovým se vyhýbejte, nejenže jsou kalorická, ale tuk v nich obsažený také může přispívat k potížím se zácpou.
5. Oříšky a semínka
Oříšky patří mezi zasycující potraviny, které taktéž obsahují mnoho vlákniny. Mandle, pekanové a vlašské ořechy jí pak mají nejvíce. Asi 23 kusů mandlí v sobě skrývá 3,5 gramu vlákniny, 19 kusů pekanových ořechů 2,7 gramu a 14 kusů vlašských ořechů zhruba 1,9 gramu. Vhodným zdrojem vlákniny jsou též semínka – například sezamová nebo dýňová. Nenásilnou cestou, jak je zařadit do jídelníčku, je přidat je třeba do salátu. Nezapomínejte ale, že oříšky i semínka jsou poměrně tučné potraviny, proto dbejte na menší porce a vybírejte takové, jež se praží na sucho, nebo ještě lépe nepražené.
6. Celozrnný chléb
Že celozrnné potraviny jsou bohaté na vlákninu, je známým faktem. Pomáhají nejen střevům, ale i srdci. Vědci z helsinské univerzity zjistili, že celozrnný žitný chléb uleví od zácpy výrazněji než chléb pšeničný či laxativa. Hlavní složka vlákniny obsažené v žitu – arabinoxylan – totiž podporuje správnou střevní činnost. Dobrou volbou je i tzv. ezekielský chléb, jež je vyroben z celozrnných obilovin a luštěnin. Má tedy ideální obsah vlákniny i živin.
7. Jablka a hrušky
Ponecháme-li na tomto běžném a oblíbeném ovoci slupku, jeden kus bude obsahovat asi 5–6 gramů vlákniny, což může napomoci s regulací zažívání. Hrušky jsou navíc vhodné i pro děti trpící zácpou. Hledejte tedy výživy, které je obsahují. Pomoci s tuhou stolicí u dětí může dokonce i hruškový džus.
8. Bobulovité ovoce
Bobule, jako například jahody, maliny, ostružiny, borůvky či rybíz, jsou skvělou volbou při zácpě, jelikož jsou plné vlákniny. Například půl šálku malin obsahuje 4 gramy vlákniny. Jíst je můžete samotné, přidávat do různých pokrmů či je rozmixovat a zmrazit.
9. Lněné semínko
Lněná semínka získávají poslední dobou na popularitě, a to zaslouženě. Mohou pomáhat s obtížemi při zácpě, jelikož obsahují vlákninu, antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny. Často jsou tak řazeny k tzv. superpotravinám. Už pouhá jedna lžíce obsahuje 2,8 gramu vlákniny, rozpustné i nerozpustné. Většina z ní je obsažena ve slupce. Obecně je doporučováno konzumovat semínka mletá, jelikož je pak vláknina snadněji vstřebávána.
10. Brokolice
Půl šálku brokolice obsahuje 2,8 gramu vlákniny. Tato zelenina tak pomáhá při zácpě, a navíc je výborným zdrojem vitamínu C. Vařená brokolice je skvělou přílohou, lze ji ale jíst i syrovou.
11. Sušené ovoce
Trpíte-li zácpou, zkuste zařadit do své stravy též sušené ovoce. Obsahuje totiž na jednu porci více vlákniny než to čerstvé. Dostupnou volbou jsou například rozinky, které mají 7 gramů vlákniny na šálek (pro srovnání – hroznové víno obsahuje na 1 šálek 1 gram). Takto zpracované ovoce sice obsahuje více vlákniny než to čerstvé, má ale také více kalorií.
12. Švestky
Švestky v boji proti zácpě doporučovaly již naše babičky. Jsou totiž bohaté jak na vlákninu, tak na přírodní laxativum (sorbitol). Účinně tak napomáhají vyprazdňování.
(cean)
Zdroj:
www.medicinenet.com
Příznaky zácpy na Vitalion.cz