#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Řešíte obezitu? Tohle byste měli vědět

Bc. Hedvika Hejduková, DiS 4.11.2019

Návodů na hubnutí lze všude kolem nás najít nepřeberné množství. Všechny slibují zázraky, ale pokud by skutečně fungovaly, obezita by už zřejmě byla problémem minulosti a nikoliv současnosti. Ačkoliv se spojuje především s estetikou, ve skutečnosti se jedná o onemocnění, které výrazně ovlivňuje celkové zdraví. Léčbu astmatu nebo cukrovky bychom také neřešili s cizím člověkem na ulici, u stánku v obchodním centru nebo na internetu, proč tedy takto řešíme hubnutí?

bricho_obezita
Úspěšná redukce hmotnosti může být složitý proces, jehož úspěchu se tělo občas brání

Často uslyšíte babské rady typu „více se hýbej a méně jez“ či předsudky „může si za to sám“ atd. Je smutné, že tyto věty musejí poslouchat i lidé, kteří se s obezitou snaží skutečně bojovat, bohužel svůj boj prohrávají. Proč to tak je?

Protože úspěšná redukce hmotnosti je složitý proces, jehož úspěchu se tělo brání. Zní to nesmyslně? Tady je vysvětlení: Při redukci hmotnosti se v těle rozběhnou biologické změny, které způsobují výraznější hlad nebo menší pocit sytosti. Tělo totiž začíná proti snaze zhubnout bojovat, a pokud s tímto faktem nepočítáte, brzy se dostaví tzv. jo jo efekt.

Znamená to tedy, že je marné snažit se zhubnout? Nikoliv! Jen přitom postupujte s rozumem a nikoliv pomocí módních diet.

Trend úspěch nezaručí

Diety spočívají v omezení různých potravin, ale nové návyky správné životosprávy nepřináší. Při keto nebo paleo dietě se vyřazují z jídelníčku sacharidy v různém množství a nahrazují se tuky. Obě diety jsou velmi chudé na příjem vlákniny a vyřazení sacharidů je z výživového hlediska nesmysl.

Lépe si nestojí ani veganská dieta. Živočišné potraviny, které se při veganství vyřazují, často obsahují plnohodnotné bílkoviny, které z rostlinné stravy získat nelze, nebo jen obtížně.

Také krabičková dieta přináší většinou pouze krátkodobý efekt. Nízké množství energie přijímané z připravených krabiček sice vede po dobu dodržování diety ke snížení hmotnosti, ale po jejím ukončení nemá člověk zažité zásady správné výživy, takže po návratu k původnímu způsobu stravování se jeho hmotnost opět pomalu zvyšuje. Často také bývají příliš jednostranně zaměřené. Úplné vyřazení některých potravin nebo příliš nízký příjem energie se z dlouhodobého hlediska nedoporučuje – tento postup nesvědčí ani organismu, ani psychice.

Potřebujeme k hubnutí pohyb? A jaký?

Pohybová aktivita by měla být z mnoha důvodů nedílnou součástí redukce hmotnosti. Přispívá ke zvýšenému výdeji energie, brání adaptaci na nízký příjem, posiluje kardiorespirační systém a pomáhá budovat aktivní svalovou hmotu. V neposlední řadě také zlepšuje psychiku.

Standardně doporučovaná doba trvání pohybové aktivity se pohybuje okolo 40–50 minut při frekvenci 3–4× týdně. Ale zvláště na začátku lze začít na 15–20 minutách a tento interval postupně prodlužovat.

Pohybová aktivita má okamžitý vliv na hladinu cukru v krvi a krevní tlak, který po jejím ukončení klesá. Jeho pokles pak může vydržet i několik hodin. Díky ní dochází po pár týdnech ke snížení podílu tukové tkáně a z dlouhodobého hlediska pomáhá udržovat nízkou hmotnost, upravit lipidové spektrum, zlepšit fyzickou zdatnost i kompenzovat cukrovku.

Abyste u pohybu zůstali, najděte si takový, který vás bude bavit a budete se mu věnovat s radostí. Pohybová aktivita je totiž jeden ze základních klíčů, jak už diety nikdy neřešit. Pokud vás však žádný pohyb nebaví, zkuste si najít alespoň takový, který vám bude vadit co nejméně (v rámci snižování hmotnosti může být jedinou pohybovou aktivitou i pouhá chůze).

Dobrý spánek, polovina úspěchu?

Nedostatek spánku byl často považován za jednu z příčin zvyšování hmotnosti. Přestože studie se už přiklánějí i k možnosti, že spánek a přibírání tuku spolu úzce nesouvisí, je dobré spánkovou hygienu nezanedbávat. Únava totiž může způsobit, že se budeme cítit bez energie a proto budeme chtít sáhnout po jejím rychlém zdroji, tedy po něčem sladkém.

Chrápete-li v noci, nebo dokonce přestáváte dýchat, poraďte se se svým lékařem o možném vyšetření.

Kromě únavy ovládá občas výběr jídla také psychika. Chronický stres nebo deprese vytváří potřebu tento stav zajíst, ve většině případů výrazně energeticky náročnějším jídlem.

Léky a hubnutí – jak pomáhají?

Měli byste se stydět za to, že si při hubnutí pomáháte léky? Určitě ne! Jak jsme už uvedli, tělo se poklesu hmotnosti začne dříve či později bránit. V tu chvíli mohou být léky na hubnutí dobrou volbou, neboť při jejich správném výběru můžete dosáhnout výraznějších a dlouhodobějších výsledků.

Speciální skupinou jsou léky na hubnutí předepisované obezitologem či jiným lékařem. Léčba těmito přípravky probíhá pod vedením zkušeného lékaře a měla by být součástí komplexního léčebného postupu. Využívá se u pacientů s BMI 30 a vyšším, nebo u komplikovaných pacientů s BMI 27 a výše. Efekt těchto léků je prokázán v rámci klinického hodnocení léčiv a jsou stejně jako ostatní léky dostupné pouze v lékárně. V hubnutí pomáhají tak, že přenastavují biologické procesy v těle a tím přispívají k hubnutí. Pacient si je musí platit sám, protože nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

K dispozici jsou i doplňky stravy, ale i „zázračné” přípravky, které slibují téměř okamžitý efekt. Ve skutečnosti je spíše nulový. Tyto přípravky jsou nabízeny zejména na internetu a často jsou podporovány reklamou. Nevěřte však všemu, co se píše. V hubnutí zázraky nefungují.

Doplňky stravy – jak už jejich název napovídá – mají hubnutí pouze podpořit za předpokladu, že hubnoucí bude dodržovat zásady správné životosprávy. Jsou postavené na látkách, které potlačují chuť k jídlu, případně podporují využití energie z tuků či mají ovlivňovat příjem potravy. Některé navíc obsahují látky, které podporují odvodnění, což se sice projeví na váze, ale s tukovými buňkami to nikterak nesouvisí. Jejich efekt je v lepším případě jen podpůrný, v horším případě nulový. Očekávat pokles hmotnosti od doplňku stravy je velmi diskutabilní a jejich zakoupení je na rozhodnutí jednotlivce. Lékaři jsou k doplňku stravy určeným pro hubnutí skeptičtí, ačkoliv jejich placebo efekt může být významný. Výjimku mezi nimi tvoří pouze doplňky stravy na bázi vlákniny, které mohou pomoci snížit porce, a jsou tak dobrým diagnostickým nástrojem při rozhodování o chirurgickém řešení obezity – tzv. bariatrickém výkonu.

V této tabulce najdete přehled dostupných přípravků na našem trhu, včetně jejich vědecky potvrzeného efektu.

„Zázračné” doplňky (z internetu)

Doplňky stravy

Volně prodejné léky

Léky na předpis

Vědecky potvrzený efekt daného doplňku

Ne.

Ne.

Ano.

Ano.

Účinek na pokles hmotnosti

Ne.

Žádný nebo minimální (placebo).

Cca 5 % tělesné hmotnosti.

Až 10 % tělesné hmotnosti.

Můžete se setkat s reklamou na daný přípravek?

Ano, může být.

V reklamě častou pouze na internetu slibují zázraky, např. bez jo jo efektu, tj. na trvalo atd.

Ano, může být.

V reklamě jsou obsaženy informace o tom, že jednotlivé složky určitým způsobem pomáhají hubnutí.

Ano, můžete, ale je regulována zákonem, tj. nesmí být lživá nebo zavádějící.

Ne, nemůžete.

Informace k léku mohou dostat pouze lékaři.

Kde je lze pořídit?

Na internetu.

V lékárně.

V lékárně.

V lékárně.

Kupovat, či nekupovat?

Nikdy.

Spíše ne.

Možná.

Ano, dle doporučení lékaře.

Rozhodnete-li se do hubnutí investovat, investujte cestou léků na hubnutí. Nejdříve se však poraďte se svým lékařem. Vyvarujte se pokusů, které vás budou stát peníze, ale jejich výsledek se nedostaví. Zabráníte tak dalšímu nezdařenému pokusu o zhubnutí nebo dokonce poškození zdraví. 

Kdy je čas oslovit odborníka?

Rizikové faktory vzniku obezity může odhalit již praktický lékař, proto byste neměli zanedbávat pravidelné preventivní prohlídky. Praktický lékař pak doporučí další postup. Kontrolované omezení hmotnosti pod vedením odborníka je na místě v případě, že trpíte některým z civilizačních onemocnění, jako například cukrovkou, vysokým krevním tlakem, kornatěním tepen nebo za sebou máte již několik neúspěšných pokusů o hubnutí.

Pro koho je bariatrická operace?

U pacientů se 3. stupněm obezity se prokázala chirurgická léčba jako nejúčinnější způsob léčby obezity.

Bariatrická operace spočívá ve zmenšení objemu žaludku nebo snížení vstřebávání živin. Absolvovat ji mohou pacienti s BMI 40 a vyšším, případně komplikovaní pacienti s BMI 35 a výše, pokud by snížení hmotnosti zmírnilo jejich zdravotní komplikace. O provedení výkonu rozhoduje tým specialistů.

Zákrok se nedoporučuje pacientům, kteří nebyli dlouhodobě v péči obezitologa, nemohou být dlouhodobě sledováni lékařem nebo trpí závislostí na alkoholu nebo drogách.

Ani operace však není zárukou trvalého snížení hmotnosti. I po absolvování zákroku je nutné se držet výživových zásad a doporučení.

Návštěva a spolupráce s lékařem při nezdařilém boji s kily navíc nebo při neudržení hmotnosti by měla být stejně samozřejmá jako návštěva při prvních příznacích chřipky. Její odkládání může přinést jen další kila navíc, která se postupem času začnou odrážet i na funkci pohybového aparátu.

Příčinou obezity může být i anatomická nebo genetická abnormalita, kterou zjistí pouze zkušený lékař.

Rozhodli jste se pro změnu? Zeptejte se v poradně

Nový projekt OBERISK sdružuje lékaře, kteří rozumí problematice obezity a znají možnosti její léčby. Vzájemně spolupracují, sdílí zkušenosti a maximálně využívají poznatků moderní vědy při léčbě svých pacientů. Odborný garant projektu, doc. MUDr. Martin Matoulek, Ph.D., nasbíral za léta působení v obezitologickém centru III. Interní kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze s léčbou obezity mnoho zkušeností.

(hehe)

Zdroje:

https://www.svl.cz/files/files/Doporucene-postupy/2017/DP-Obezita-2018.pdf

YU Haiqing, Jiao LU, Pengli JIA, Can LIU a Jingmin CHENG. Experimental sleep restriction effect on adult body weight: a meta-analysis. Sleep and Breathing: International Journal of the Science and Practice of Sleep Medicine [online] 2019, 1–10 [cit. 30. 10. 2019].

Doporučujeme

Čtěte více

Rýže jako lék budoucnosti proti alergii?

Představte si, že možná existuje způsob, jak by se dalo sezónním alergiím předejít....

Řádila letos klíšťová encefalitida?

Počty případů klíšťové encefalitidy enormně narůstají. Tak zní obvykle titulek...

Řasy a sinice: zdraví prospěšné i životu nebezpečné

V období letních veder se nezelenají pouze travnaté plochy, ale bohužel také...

Řepku včely milují, alergici už méně

V polovině dubna zaplavují žluté květy řepky rozsáhlá pole v nížinách, později...

Řešení bércových vředů: od gelů po operaci

Bércové vředy patří mezi poměrně časté chronické rány. Jejich vznik není zatím...

Řešení kostních metastáz je dvojího druhu

<p>Bolest v kostech a vznik zlomenin patří mezi nejčastější projevy metastáz...

Řešení nealergické rýmy bývá oříškem

Těhotné ženy, děti, nemocní či sportovci podléhající přísným dopingovým kontrolám....

Řešením zácpy mohou být homeopatika

Extrémně tuhá stolice je velmi častým problémem dětí i dospělých. Často s sebou...

Řešíte doma opakovaně „mokré nehody“? Hledejte příčinu!

Promočená postel a nešťastné dítě. To je obrázek známý mnoha rodinám. Pomočování...

Řešíte inkontinenci? Na našem webináři získáte aktuální informace!

Potíže s únikem moči se týkají opravdu velké části populace. Podle dostupných...

Řešíte v mateřství problémy s lupénkou? Víme, kdo vám poradí

Lupénka patří mezi onemocnění, která postihují více orgánových systémů, a navíc...

Řešíte vaginální obtíže po menopauze? Zkuste kyselinu hyaluronovou!

Většina žen si zřejmě spojí kyselinu hyaluronovou především s kosmetickými produkty...

Řešte stresové situace správně, vyplatí se to!

Nadměrná stresová zátěž pramení z nejrůznějších oblastí našeho života. Každý...

Říční slepota připravuje lidi o zrak

Říční slepota připravuje o zrak převážně chudé obyvatele afrických říčních údolí....

Řidiči s pokročilým zeleným zákalem způsobí až dvakrát více dopravních nehod

K bezpečnému řízení auta je potřeba bezchybné periferní vidění, které právě...

Řídnou vám kosti? Kromě osteoporózy vás ohrožuje i vysoký tlak

Nízká hladina vápníku je spojená se zvýšeným rizikem osteoporózy a také hypertenze...

Řídnutí kostí věk neuznává

Osteoporóza může přijít kdykoliv. Postihuje především starší ženy, není však...

Řídnutí kostí: geny nemohou za vše

Pokud se ve vaší rodině vyskytl někdo, kdo trpěl osteoporózou, pak je to klidně...

Řídnutí není jedinou hrozbou pro kosti

Osteomalácie, nazývaná také jako měknutí kostí, je dnes poměrně vzácné kostní...

Řídnutím kostí trpí tisíce Čechů. Přitom mu lze účinně předejít

Zlomeniny předloktí, obratlů nebo kyčelních kloubů často provázejí život těch,...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#