Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jídelníček, který srdci prospívá

Domácí diagnostika - je lepší vědět MDDr. Karolina Jezdinská 27.9.2017

V souvislosti se srdcem často slyšíme o škodlivosti některých potravin. Vyhýbejte se soli, tučnému či sladkému jídlu, nabádají nás články v lifestylových časopisech. Existují ale i potraviny, které našemu srdci dokážou pomoci. Které to jsou?

  1. Čerstvé bylinky. Nabízejí nepřeberné množství chutí, které pomáhají vytvořit z nezdravých jídel jejich zdravější variantu. Nahrazují přebytek soli, cukru i tuků. Rozmarýn, oregano, ale i tymián navíc obsahují antioxidanty.

  2. Černé fazole a sójové boby. Jemné černé fazole jsou zásobárnou kyseliny listové, antioxidantů, vlákniny i hořčíku. Díky tomu pomáhají kontrolovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Jsou příjemným zpestřením salátů či polévek. Pokud používáte fazole konzervované, nejprve je propláchněte, zbavíte je tak přebytečné soli. Sójové boby se k nám dostaly z japonské kuchyně, kde jsou chutným předkrmem. Je v nich také množství vlákniny snižující cholesterol a navíc obsahují sójový protein, který účinek vlákniny ještě zvýrazňuje. 

  3. Červené víno. Pokud se rozhodujete, čím si připít, sáhněte po červeném vínu. Látky v něm obsažené snižují cholesterol a zpevňují cévní stěnu. Pijte ale s rozumem – příliš mnoho alkoholu naopak srdci škodí. Ženám je doporučována maximálně 1 sklenička vína denně. Muži si mohou dovolit i dvě, záleží na tělesné hmotnosti. Alkohol by se neměl kombinovat s aspirinem a dalšími léky.

  4. Mořské ryby. Nejlepší jídlo, které můžete svému srdci dopřát, je čerstvý losos. Tato růžová ryba je bohatá na omega-3 mastné kyseliny, snižuje množství tuků v krvi a omezuje zánětlivé pochody. Pokud jste lososa už přejedení, sáhněte po tuňákovi. I ten obsahuje zdraví prospěšné kyseliny a navíc je levnější. Losos, tuňák, ale i makrela či sardinky by měly být alespoň jednou týdně součástí vašeho jídelníčku.

  5. Extra panenský olivový olej. Ten z čerstvých oliv a za studena lisovaný je plný antioxidantů a polyfenolů. Pomáhá chránit cévy před poškozením. Je také bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, čímž se stává zdravější volbou než například máslo.

  6. Vlašské ořechy a mandle. Naučte se mlsat zdravě a dejte si denně hrst ořechů či mandlí. Omezují záněty, snižují cholesterol a mění škodlivé tuky na zdravější nenasycené mastné kyseliny.

  7. Mangold. Tmavě zelené listy této zeleniny jsou plné hořčíku i draslíku – minerálů, které pomáhají udržet krevní tlak pod kontrolou. K tomu se přidává i nemalé množství vitamínu A a samozřejmě vláknina.

  8. Káva. Nejnovější studie očistily pověst kávy a čaje a potvrdily, že kofein snižuje nebezpečí cukrovky. Jako zdravé jsou označovány i čtyři šálky kávy denně.

(jez)

Zdroj: http://www.webmd.com/heart-disease/ss/slideshow-foods-to-save-your-heart

Autor článku: MDDr. Karolina Jezdinská
Líbil se vám článek?
+1
ANO NE
Reklama
Reklama

Související články

Osteoporóza změní váš jídelníček

Nebo naopak – jídelníček ovlivní vaši osteoporózu. Strava je totiž v případě...

Máte nemocné srdce? Zkuste lázně

Lidem s nemocným srdcem prospívá aktivní i pasivní odpočinek, správná životospráva,...

Sprint srdci prospívá více než maraton

Kardiovaskulární onemocnění, tedy choroby postihující srdce a cévy, jsou nejčastější...

Od bolesti kloubů uleví i správná skladba stravy

Lidé jsou různí a každému prospívá či škodí něco jiného. To platí i o relativně...

Vlákninu potřebuje i naše srdce. Máte jí dost?

Blahodárný vliv vlákniny na správné fungování trávicího traktu je všeobecně...

Bojíte se o své srdce? Je na čase změnit jídelníček

Jídelníček bohatý na ovoce, zeleninu a ryby snižuje riziko úmrtí na infarkt...

Aby i srdci chutnalo

Neustále se dozvídáme nové tipy a rady, co udělat pro zdravé srdce. Ovšem fakt,...

Ani sportovci nemusí mít zcela zdravé srdce

Říká se, že pravidelný pohyb a přiměřené sportování prospívá srdci. To je bezpochyby...

Červené víno bez alkoholu je pro srdce ještě lepší než to klasické

Již dlouho se ví, že pravidelné pití malého množství červeného vína má příznivý...

Potraviny prospěšné vašemu srdci i váze 

Zdravé srdce vyžaduje zdravý životní styl a do něj patří i vyvážený jídelníček....

Doporučujeme

Čtěte více

Jezte borůvky – chrání před infarktem!

Dobrou kondici si nelze představit bez zdravého srdce a cév. Kardiovaskulární...

Jezte s dětmi ryby, zabráníte tak vzniku alergie

Alergie na jídlo a potraviny patří mezi nejčastější alergie vůbec. Často vzniká...

Jezte tak, aby kvasinky neměly šanci. Víte, jak na to?

Ne každá žena ví, že příčiny kvasinkové infekce mohou souviset mimo jiné i se...

Jezte tofu, posílíte své kosti

Osteoporóza – nemoc, která se většinou k pacientovi přiblíží jako zloděj v noci....

Jezte třešně, jsou dobré na klouby

Britští vědci z bostonské univerzity před nedávnem ohromili veřejnost tvrzením,...

Jezte vápník. Budete mít pevné kosti a zároveň zhubnete

Kalcium je základní stavební jednotkou kostí a také klíčovým prvkem, který hraje...

Jezte vlákninu, přinutíte tak zánět k ústupu

Vyšší konzumace vlákniny má příznivý vliv na stav zánětu při revmatických nemocech....

Jídelníček bez masa není nudný – má ale svá pravidla

Vegetariánství může být bezpochyby prvním krokem k úpravě životního stylu. Ke...

Jídelníček diabetika aneb Jak udržet cukr pod kontrolou

Trpíte cukrovkou? Pak určitě přemýšlíte, která jídla jsou pro vás vhodná, a...

Jídelníček u revmatoidní artritidy

Miliony lidí trpí bolestmi a otoky kloubů způsobenými artritidou. V současné...

Jídlem proti chřipce

Určité složky potravy jsou podle výsledků vědeckých studií vítanými pomocníky...

Jídlem proti osteoporóze aneb Jak propašovat mléko do cukroví

<p>Jídlem proti osteoporóze aneb Jak propašovat mléko do cukroví. Při onemocnění...

Jídlo a dnešní "plastic people"

Jedním z témat, o kterém se málo mluví, je dopad plastů na zdraví člověka. Vášnivé...

Jídlo dokáže před rakovinou chránit i pomoci k jejímu vzniku

Rakovina, jedna z nejčastějších civilizačních chorob, má co do činění se životním...

Jídlo kontaminované roztoči způsobuje vážnou alergii

Pacienti alergičtí na roztoče mohou mít i vážné reakce po požití některých...

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům,...

Jídlo ve stresu škodí zdraví

Už naše babičky říkávaly, že na jídlo si máme udělat čas, že máme jíst v klidu...

Jídlo, které (ne)způsobuje rakovinu ledvin

Stravovací návyky ovlivňují všechno možné: naši linii, kondici, vzhled. A samozřejmě...

Jihomoravský kraj v ohrožení žloutenkou!

Brno je už pár měsíců zasaženo epidemií žloutenky typu A, a to v rozsahu, který...

Jíst méně znamená žít déle. Není to lehké, ale jde to

„Tvá výživa bude tvým lékem,“ pravil starořecký lékař Hippokrates již před více...