#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Kloubní výživa ano, ale ve správném složení s kolagenními peptidy

Kloubní výživa má smysl v každém věku

Na nejčastější otázky spojené prevencí a nelékovou léčbou kloubních obtíží jsme našli odpovědi u nejpovolanějšího z nejpovolanějších – MUDr. Petra Krawczyka, ortopeda a předsedy Ortopedicko-protetické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Kloubní výživa má smysl v každém věku

Má vůbec smysl konzumovat kloubní výživu, nebo kloubům v každém věku dokážeme dodávat dost živin prostřednictvím běžné stravy? 

Kloubní chrupavka, vazivové kloubní pouzdro, vazy i šlachy, které jsou součástí kloubního systému, jsou z převážné části tvořeny kolagenem. Kolagen má specifické složení a sekvenci aminokyselin, je velmi specifický obsahem aminokyselin prolinu, hydroxyprolinu a hydroxylysinu, typická je pro něj také skutečnost, že každá třetí aminokyselina, kterou obsahuje, je glycin. Organismus si tyto aminokyseliny sice umí syntetizovat sám, ale jejich syntéza je pro tělo energeticky náročná a v některých situacích může být nedostatečná.

Z běžné stravy není člověk za normálních okolností schopen přijmout dostatečné množství kolagenní bílkoviny, resp. aminokyselin obsažených v kolagenu. Specifické aminokyseliny
4-hydroxyprolin a 4-hydroxylysin nejsou obsaženy v žádných jiných bílkovinách živočišného ani rostlinného původu. Další životně důležité aminokyseliny glycin a prolin jsou v kolagenní bílkovině obsaženy v množství až dvacetinásobném oproti jiným bílkovinám. Tyto aminokyseliny propůjčují kolagenu jeho pevnost a pružnost.

Z jiných bílkovin než z kolagenu, resp. kolagenního hydrolyzátu organismus nezískává aminokyseliny a peptidy potřebné pro výživu kolagenu pojivových tkání, tj. kostí, kloubů, chrupavek, kůže atd. A navíc nejde jen o aminokyseliny, ale především o kolagenní di- a tripeptidy, které jediné mají prokázanou biologickou aktivitu ve smyslu stimulace buněk chrupavky, kosti či kůže. Tyto kolagenní peptidy přinášejí buňkám zaprvé informaci, tj. pokyny k množení se, mladé pojivové buňky pak začnou tvořit „mladý“ kolagen, tedy v chrupavkách kolagen typu II, v kůži či cévách kolagen typu III a v kostech kolagen typu I. Za druhé kolagenní peptidy poskytují buňkám sebe sama jako stavební kameny pro tvorbu „mladého“ kolagenu. A tyto kolagenní peptidy nejsou obsaženy v žádné stravě ani si je náš organismus neumí sám v zažívacím traktu vyrobit z přirozeného (nativního) kolagenu, jako jsou např. kuřecí chrupavky. Enzymy obsažené v trávicím traktu štěpí kolagen velmi obtížně a na jiné peptidy, které nemají prokázanou biologickou aktivitu.

Dá se říct, kdy nastává moment, kdy moje klouby potřebují nějakou speciální výživu? 

Výživa kloubů má smysl v průběhu celého života. V době růstu zvyšují ústně podané kolagenní peptidy hustotu kostí a umožňují jejich lepší mineralizaci a vývoj kloubů a celého pohybového aparátu. Zároveň dokážou mírnit tzv. růstové bolesti a podporovat správný vývoj pohybového aparátu dětí. Podávání kloubní výživy, resp. kolagenních peptidů má velký smysl i v případě zvýšené zátěže mladého rostoucího organismu, např. sportem. V dospělém věku by měl užívání kloubní výživy, resp. kolagenního hydrolyzátu zvážit každý jedinec s dispozicemi k osteoartróze (luxací kyčlí v dětství, předky postiženými těžkou osteoartrózou), těžce fyzicky pracující lidé, sportovci a lidé trpící nadváhou. Užívání kolagenních peptidů je vhodné i v těhotenství, protože matka poskytuje svému nenarozenému dítěti k výstavbě těla právě kolagen a minerální látky. Kvůli odbourávání kolagenu z kostí se proto těhotným ženám snáze kazí zuby.

Kloubní výživa jako prevence i léčba

Má smysl používat nějakou kloubní výživu jako prevenci, dejme tomu po třicítce čtyřicítce, ačkoliv klouby ještě nebolí? 

Po třicátém roce života se u většiny populace objevují první známky osteoartrózy, která je výsledkem selhání obnovy kloubní chrupavky, což je způsobeno převahou katabolické (odbourávací) fáze metabolismu. Poškození kloubů osteoartrózou je o to větší, čím větší je zátěž kloubů sportem, úrazy, nevhodným pohybem či nadváhou. Dříve se myslelo, že chrupavka degeneruje a neobnovuje se, neregeneruje. Nejnovější odborné názory však považují osteoartrózu spíše za selhání obnovy chrupavky, zvláště při zvýšené zátěži, než za vysloveně degenerativní onemocnění. Proto je velmi důležité dbát na včasnou výživu kloubů tak, aby se degenerativní procesy co nejvíce oddálily. Osteoartróza se vyvíjí mikroskopicky již od dvaceti let, v padesáti již trpí osteoartrózou 80 % evropské populace, v sedmdesáti již 90 %. S prodlužující se délkou života je osteoartróza velkým medicínským a socioekonomickým problémem. Je vám třeba třicet let a představte si, že budete muset pracovat do sedmdesáti, kdy z devadesáti procent budete trpět osteoartrózou a nevíte, jakého stupně, a nevíte, jak budete bolest snášet. Pak si budete říkat, že jste ztratili čtyřicet let péče o své klouby, které i v sedmdesáti budou muset fungovat, abyste mohli pracovat. Ještě vezměte v úvahu rodinné dispozice k osteoartróze a úsudek, odkdy je dobré investovat do svých kloubů, které nás udržují v pohybu, si už musíte udělat sami.

 A naopak, má smysl po výživě kloubů sáhnout i v případě pokročilé osteoartrózy?

 Podávání kloubní výživy má smysl i v případě těžkého postižení např. osteoartrózou čtvrtého stupně, kdy je lékařem navržena kompletní endoprotéza postiženého kloubu, protože správně zvolená kloubní výživa může s dostatečným obsahem kolagenních peptidů napomoci lepšímu vhojení totální endoprotézy a s postupem času zabrání jejímu rozvolňování. V případě operace postiženého kloubu je také třeba zdůraznit opomíjený fakt, že pacient po operaci zatěžuje více opačnou končetinu, a mnohdy tak dojde v krátké době ke zhoršení stavu druhého kloubu. I z tohoto důvodu je kvalitní kloubní výživa nepostradatelná i v případech těžkého postižení jednoho kloubu, a to i ve vysokém věku, neboť kolagenní peptidy mohou pomoci regenerovat chrupavkové i kostní buňky a mezibuněčnou kolagenní hmotu. Když člověk trpí bolestmi a bolesti kloubů jsou velmi úporné, pak je potřeba pro sebe udělat vše a využít všech možností. Právě v této situaci je dobré sáhnout po skutečně ověřené a účinné možnosti, kterou představuje systém výživy kloubů dle výzkumu prof. MUDr. Milana Adama, DrSc., který byl světově uznávaný revmatolog a vědec. Zabýval se výzkumem kolagenu a pojivových tkání a viděl, jak moc lidé trpí bolestmi způsobenými revmatickými chorobami, mezi něž patří i osteoartróza. Chtěl pomoct všem trpícím bolestmi kloubů, a tak se nechal inspirovat středověkou lékařkou Hildegardou z Bingenu a její doporučení rozpracoval společně s vědci z Institutu Maxe Plancka v Mnichově a DGF Stoess GmbH v Eberbachu (dnes Gelita). Na konci výzkumu byly bioaktivní kolagenní peptidy a hned po nich první kolagenní kloubní výživa Geladrink.

S bolestí kloubů se nemusíte prostě smířit

Má pravdu lékař, který svému pacientovi, dejme tomu padesátníkovi, řekne, že holt klouby v tomto věku už bolí a že je potřeba se s tím naučit žít? 

Toto tvrzení bohužel často slýchávali naši rodiče a prarodiče. (I proto se prof. Adam věnoval výzkumu revmatických chorob a kolagenu, který tyto choroby poškozují.) Naštěstí dnes lékaři v naprosté většině případů přistupují i ke starším pacientům jako k pacientům majícím nárok na plnohodnotný a aktivní život. V dnešní době mohou svým pacientům doporučit širokou škálu nefarmakologických (nelékových) způsobů léčby, jako např. fyzikální terapii, aerobní cvičení, redukci hmotnosti, balneoterapii, různé opěrné a protetické pomůcky a v neposlední řadě mohou pomoct s výběrem správné kloubní výživy, která by měla být první volbou. Důležité je, aby obsahovala bioaktivní kolagenní peptidy a další účinné látky, a to v dostatečném množství.

Kloubní výživa by měla mít komplexní složení, kolagenní peptidy jsou její nejdůležitější složkou

V kloubních výživách je často obsažen chondroitinsulfát, ale nejsou podle nových studií lepší kolagenní peptidy? 

Chondroitinsulfát je součástí proteoglykanů mezibuněčné amorfní hmoty chrupavky, kterou můžeme přirovnat k pružinám. Příznivě ovlivňuje metabolismus chondrocytů (buněk tvořících chrupavčitou tkáň), stimuluje syntézu proteoglykanů a kolagenu typu II. Brání odbourávání chrupavky a působí protizánětlivě. V klinických studiích byl potvrzen jeho příznivý efekt u osteoartrózy kolen a kyčlí, kdy docházelo k významnému snížení klidové bolestivosti a také ke zlepšení ranní ztuhlosti. Oproti tomu kolagen typu II tvoří arkádovitou strukturu chrupavky. Pokud se vlivem degradace kolagen bortí, dochází k poškození chrupavky, případně zánětu a ztrátě její funkce nárazníku, protože hyalinní chrupavka (nejčastější typ chrupavky) již netlumí nárazy vznikající při pohybu. Obě látky jsou tedy užitečné, nejlepší je jejich kombinace. Kolagenní peptidy podporují tvorbu kolagenu a pevné arkádovité struktury, chondroitinsulfát zase podporuje tvorbu proteoglykanů, které mají funkci jakýchsi pružin. Ovšem obě musí být podávány v dostatečném množství. Pro chondroitinsulfát je ověřená a doporučovaná denní dávka 800 mg a pro bioaktivní kolagenní peptidy s molekulovou hmotností kolem 3 000 daltonů jsou to 3 000 až 10 000 mg denně. V této souvislosti je vhodné zmínit také glukosaminsulfát v dávce 1 500 mg denně, který společně s chondroitinsulfátem stimuluje tvorbu vlastní kyseliny hyaluronové. To podpoří i ústní podávání vysokomolekulárního hyaluronanu. Kyselina hyaluronová má jednak protizánětlivé účinky a také zlepšuje viskoelastické vlastnosti kloubní chrupavky. Dosud se hyaluronan aplikoval do kloubu jenom injekčně. Cílem je, aby se jím zlepšily viskoelastické vlastnosti kloubní tekutiny a tím i následně pohyblivost kloubů. Řada kvalitních studií ověřila vliv ústně podávaného vysokomolekulárního hyaluronanu a ukázalo se, že je možné jej podávat perorálně a jeho podávání přináší kýžené zlepšení pohyblivosti kloubů. Je tam ovšem několik podmínek, které je třeba dodržet – typ hyaluronanu, jeho kvalitu, denní dávku a potřebu dlouhodobého podávání. Toto všechno splňuje klinicky testovaný doplněk stravy Geladrink Forte HYAL, který přináší další zlepšení účinnosti – hloubkovou výživu buněk kloubních tkání, regeneraci a ochranu kloubních tkání, zlepšení viskoelastických vlastností kloubní tekutiny, ústup pohybových obtíží a zlepšení pohyblivosti a kvality života.

Nabídka kloubních výživ je opravdu široká a nepřehledná, jak se v ní vyznat?

Je to způsobeno tím, že výroba kloubní výživy může být pro výrobce dobrým byznysem, neboť osteoartróza je bolestivé onemocnění vedoucí až k invaliditě, ale neumírá se na ni. Vyvíjí se a postupně zhoršuje desítky let, které je možné s pomocí kvalitní kloubní výživy a nefarmakologické léčby prožít aktivně a radostně.

Dobrá kloubní výživa by měla být tedy vždy co nejkomplexnější, tj. obsahovat celou škálu účinných složek. Jedno- nebo dvousložkové preparáty nemohou zasáhnout do metabolické kaskády kolagenu a proteoglykanů, tj. regenerace kloubní chrupavky tak významným způsobem jako přípravky obsahující celou řadu látek zasahujících do procesů obnovy pojivových tkání. Každá z účinných složek má v kloubní výživě své místo. Např. zmiňovaný chondroitinsulfát je, podobně jako další podobná látka glukosaminsulfát, přirozenou součástí mezibuněčné hmoty chrupavky a pojivových tkání, obsahuje organicky vázanou síru a jeho podávání má smysl pro zlepšení mechanicko-elastických vlastností kloubních chrupavek. Tyto látky mají také protizánětlivé působení. Podobně i kyselina hyaluronová je přirozenou součástí synoviální kloubní tekutiny. Má chondroprotektivní (ochraňující chrupavku) účinky, může zpomalovat odbourávání kloubní chrupavky a snižovat bolestivost postiženého kloubu. Nejvýznamnější úlohu v případě regenerace poškozených kloubních chrupavek však hrají kolagenní peptidy. Pouze kolagenní peptidy mohou zvýšit syntézu kloubního kolagenu typu II, vyživit a regenerovat kloubní chrupavky, šlachy, vazy a kosti a zmírnit až odstranit následky předchozí nedostatečné výživy nebo poškození kloubů. Nejenže zabrání dalšímu úbytku chrupavky, ale podpoří množení chrupavkových buněk. U žádné jiné látky nebylo vědecky prokázáno hojné buněčné množení a následně zvýšená tvorba „mladého“ kolagenu. Proto jsou kolagenní peptidy pro výživu kloubu a všech pojivových tkání unikátní.  

Při výběru kloubní výživy proto doporučuji zaměřit se na obsah bioaktivních kolagenních peptidů a na komplexnost přípravku, tedy na obsah dalších účinných složek, jako je chondroitin- a glukosaminsulfát, kyselina hyaluronová, vitamin C a vitamin E, selen a další mikroprvky zasahující do kaskády metabolismu pojivových tkání.

Velmi účinný je také extrakt z pryskyřice stromu Boswellie serrata, který má silné protizánětlivé účinky, pro něž se více než 5 000 let používá v ajurvédské medicíně také ke zlepšení zdraví kloubů. Zvyšuje jejich prokrvení a urychluje tak čištění kloubních tkání od zánětlivých metabolitů a umožnuje transport látek potřebných k výživě a regeneraci buněk kloubních tkání, jako jsou bioaktivní kolagenní peptidy glukosamin- a chondroitinsulfáty, hyaluronan či antioxidanty.

Všechny tyto látky obsahuje klinicky prověřená kloubní výživa Geladrink, která má prokázanou účinnost, a proto ji doporučují odborné lékařské společnosti, Česká společnost tělovýchovného lékařství, Společnost pro pojivové tkáně a Ortopedicko-protetická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. 

Přípravky pro koně nechte koním

Poměrně často narážím na doporučení, aby lidé jedli přípravky určené koním. Jsou snad lepší, nebo je to nesmysl, dokonce nebezpečný? 

Máte pravdu, že na různých internetových fórech apod. často na obdobná doporučení můžeme narazit. Setkávám se s tím i u některých pacientů, kteří vyzdvihují „koňskou sílu“ těchto přípravků. Realita je však taková, že obsah účinných látek v koňském přípravku nebývá vyšší než v doplňcích stravy pro lidi. Navíc přípravky pro koně často nelze správně přesně dávkovat a v některých případech může hrozit předávkování člověka některou z doplňkových látek v takovém přípravku obsažených. Příkladem může být selen, který je v koňských produktech často obsažen v mnohem větších dávkách než v přípravcích pro lidi, což je dáno rozdílnou potřebou koní a lidí. Další hledisko, proč bych osobně koňské kloubní výživy pro užívání lidem nedoporučil, je fakt, že koňské kloubní výživy nepodléhají registraci, a nejsou tak z hlediska lidské výživy pod státní kontrolou, jako je tomu u doplňků stravy. Také mohou být ve veterinárních, tedy koňských kloubních výživách použity suroviny nižší kvality.

Zhubněte a ulevte svým kloubům bez léků

Co když někdo bude užívat vážně dobrou kloubní výživu, ale bude například obézní. Má v tom případě kloubní výživa smysl? Mělo by její užívání větší smysl, kdyby k tomu ještě zhubl?

Redukce hmotnosti je základním nefarmakologickým opatřením při bolestech kloubů, resp. osteoartróze. O každých 5 kg hmotnosti je velmi příznivá, neboť právě obezita výraznou měrou přispívá k rychlejšímu nástupu a rozvoji tohoto degenerativního onemocnění. U obézních pacientů by proto kloubní výživa měla být samozřejmým prostředkem prevence kloubních onemocnění. V případě již rozvinutého onemocnění by redukce hmotnosti měla jít ruku v ruce s dlouhodobým užíváním kvalitní komplexní kloubní výživy. Jenže právě při bolestech kloubů je výrazně ztížená pohyblivost a ne každý pohyb je vhodný. V tomto případě je možné doporučit jízdu na rotopedu s malou zátěží, aby došlo k rozhýbání kloubů. Dalším vhodným pohybem je léčebný tělocvik dle doporučení fyzioterapeuta (vhodné cviky najdete zde), nordic walking či plavání.

Uzpůsobte svou stravu zdraví svých kloubů

Existují i jiné způsoby, jak kloubům doplnit chybějící živiny, než potravinové doplňky? 

Bohužel zajistit kloubům dostatečné množství stavebních, a hlavně bioaktivních látek zajišťujících plnohodnotnou regeneraci tkání pohybového aparátu z běžné stravy je prakticky nemožné. Aminokyseliny a peptidy, potřebné k regeneraci kloubních chrupavek, jsou, jak jsem již uvedl, v běžné stravě živočišného původu obsažené jednak v nedostatečných množstvích, a hlavně nemají biologickou aktivitu, jakou mají kolagenní peptidy vyrobené z nativního kolagenu specifickou hydrolýzou enzymem kolagenáza. V rostlinné stravě se kolagen, resp. kolagenní peptidy nevyskytují vůbec. To platí i pro ostatní složky kloubních výživ, jako je zmíněný chondroitinsulfát, glukosaminsulfát nebo kyselina hyaluronová. Bohužel i obsah vitaminů a stopových prvků v ovoci a zelenině je v dnešní době nižší, než tomu bývalo před několika desetiletími. A to kvůli průmyslovému pěstování zeleniny či sklízení nezralého ovoce.   

 Jak by měla vypadat strava s ohledem na zdraví kloubů? Co by v ní nemělo chybět? 

Ke vzniku kloubních potíží dochází častěji u jedinců majících ve stravě nedostatek antioxidantů (selenu, zinku, vitaminů A, C, E). Proto je vhodné je doplnit konzumací jater (nikoliv ovšem v těhotenství), mrkve, meruněk, manga, sladkých brambor a ananasového melounu. Všechny tyto potraviny jsou vynikajícími zdroji beta-karotenu, z něhož si tělo vitamin A samo vyrábí. Bohatým zdrojem vitaminu C jsou červené a žluté papriky, kiwi, pomeranče, kadeřávek, zelí, šípky a černý rybíz. Vitamin E se nachází v avokádech, ořeších, slunečnicových semenech a olivovém oleji. Selen najdete ve všech druzích ryb, mase, celozrnném pečivu, obilninách, vejcích a pivovarských kvasnicích.

Kloubní potíže mohou vzniknout i následkem dysfunkce jater, žlučníku a ledvin či močového měchýře. Úprava potravy vychází z nutnosti úpravy jejich funkce, neboť jsou odpovědné za zdraví pohybového aparátu. V potravě osob trpících zánětlivými onemocněními kloubů by měly být obsaženy i nenasycené mastné kyseliny, neboť účinkují proti zánětům (losos, makrela, sardinky, pstruh, lněné semínko). Na druhé straně se doporučuje vysadit brambory a ostatní lilkovité plodiny (rajčata, lilek, tabák atd., mezi něž patří také jedovatý durman, blín a rulík), protože si náš organismus dosud nezvykl na solanin v nich obsažený a po jejich dlouhodobém užívání může dojít ke kloubním potížím. Vzhledem ke spojitosti mezi ledvinami a kolenními klouby je nutné podpořit funkci ledvin šetřicí dietou (omezit konzumaci masa a soli) a ledvinovým čajem (s přesličkou, truskavcem, celíkem zlatobýlem, kopřivou, heřmánkem). Čaj by měl být slabý, aby nedráždil. Také je důležité dodržovat pitný režim a pít vodu rovnoměrně v průběhu dne v množství 0,03 l čisté vody na 1 kg hmotnosti člověka pro podporu a čištění ledvin a hydrataci chrupavek a pojivových tkání.

Specifické peptidy obsažené v kolagenním hydrolyzátu jsou základní složkou umožňující regeneraci všech tkání pohybového aparátu, tj. kloubních chrupavek, vazů a šlach. Protože v přirozené stravě se tyto peptidy nevyskytují, je vhodnou volbou příjem bioaktivních kolagenních peptidů v doplňku stravy, nejlépe ve formě nápoje. Důležité je dbát na dostatečný příjem vitaminu C, který je nezbytný pro syntézu nového mladého kolagenu v těle, dále antioxidantů a některých stopových prvků, jako je zejména selen, mangan a měď. Pokud chceme pomocí stravy řešit již rozvinuté kloubní onemocnění, je třeba zvolit vhodný doplněk stravy s dostatečným obsahem bioaktivních kolagenních peptidů a dalších, již dříve zmíněných látek, jako je kyselina hyaluronová, chondroitin- a glukosaminsulfát, případně s obsahem různých bylinných extraktů, které mohou napomáhat při zánětech nebo otocích kloubů. Já mohu doporučit kloubní výživu Geladrink, která má ověřenou účinnost, a mohu potvrdit, že pacientům skutečně přináší zlepšení pohyblivosti a kvality života. Ovšem je vhodné zařadit i další nefarmakologické metody léčby, které mají dle Evropské ligy proti revmatismu (EULAR) účinnost až v 97 % případů. Zahrnují změnu životního stylu, pravidelné kondiční cvičení, redukci hmotnosti, ortopedické vložky, opěrné pomůcky, termoterapii, psychoterapii, balneoterapii a dietoterapii, což je úprava jídelníčku. V něm by dle výzkumu prof. MUDr. Milana Adama, DrSc., měly být zahrnuty kolagenní peptidy, které jsou jedinou formou kolagenu s prokázanou biologickou aktivitou.

Líbil se vám článek?
+15
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Co by měla obsahovat kloubní výživa?

Nejčastější příčinou bolestí kloubů je osteoartróza, pokud dojde k jejímu zanícení,...

Kdy byste určitě měli užívat kloubní výživu?

Bolesti kloubů netrápí jen seniory. Problémy s klouby a pohybovým aparátem se...

Není kolagen jako kolagen

V kloubních výživách není snadné se zorientovat. A to jste možná ani nevěděli,...

Jak si vybrat správnou kloubní výživu? S našimi tipy neuděláte chybu

Trápí vás klouby a nevyznáte se ve světě kloubních výživ? Není se co divit....

Výživa, psychologie a mateřství

Zdravá výživa jako součást zdravého životního stylu je pro člověka podobně důležitá...

Kloubní náhrady: snáší je lépe lidé trpící revmatem, nebo ti s osteoartrózou?

Se zvyšujícím se věkem se klouby opotřebovávají, omezuje se jejich pohyblivost....

Výživa a věk

I když se to možná nezdá, výživa ovlivňuje nejen náš zevnějšek, ale má výrazný...

Proč a jak je třeba pečovat o klouby dětí?

O kosti a klouby je třeba pečovat nejen ve stáří. Správná strava, vhodný pohyb...

Jak se vyhnout bolestem kloubů? Pomůže správná výživa

V lidském těle se nachází více než stovka kloubů. Během celého života dostávají...

Upoutal vás na lůžko úraz? Správná výživa vám pomůže vrátit se zpět do kondice

Obvazy i bandáže, ledové obklady, klid na lůžku a rehabilitace – to všechno...

Doporučujeme

Čtěte více

Klíšťová encefalitida: jak se opravdu pozná

Přestože vždy existuje jisté riziko, že nákaza klíšťovou encefalitidou bude...

Klíšťová encefalitida: utečeme před ní?

S nastávajícím létem se kdekdo chystá na výjezd do zahraničí. Potká tam pravděpodobně...

Klíšťová encefalitida: život po nemoci

O tom, že klíšťová encefalitida po sobě může zanechat dlouhodobé následky, slýcháme...

Klíšťová encefalitida? Horečka a nevolnost jsou pouze začátek!

Procházka v parku či sbírání hub často končí přisátím nezvaného hostitele na...

Klíšťová sezóna 2011: přinesla nemocnou celebritu a bohužel i úmrtí

Když se pokusíme o bilanci uplynulé klíšťové sezóny za rok 2011, výsledek nebude...

Klíšťovka mívá u dětí lehčí průběh. Zanedbat nákazu se ale nevyplácí

Klíšťová encefalitida se jen velmi zřídka vyskytuje u dětí mladších jednoho...

Klíšťovka řádí i v dalekých krajích

Klíšťová encefalitida (KE) neboli klíšťovka nesužuje jen obyvatele českých luhů...

Klíšťovka se přenáší i mlékem

V roce 1951 propukla v Rožňavě na středním Slovensku epidemie klíšťové encefalitidy...

Kloktání nepomáhá

Proti zimnímu nachlazení a chřipkovým onemocněním se lze bránit různě. Zatímco...

Kloubní náhrady: snáší je lépe lidé trpící revmatem, nebo ti s osteoartrózou?

Se zvyšujícím se věkem se klouby opotřebovávají, omezuje se jejich pohyblivost....

Klouby jako osobní barometr

Spojitost artritidy s počasím už vnímaly naše babičky, když v závislosti na...

Klouby ve vyšším věku: bez řádné péče neposlouží

Zdravé klouby nám nevydrží věčně, a proto bychom se o ně měli začít starat včas....

Kmenové buňky – hudba budoucnosti

Chrupavka z kmenových buněk skýtá naději pro poškozené kolenní klouby. Vědci...

Kmenové buňky budou zachraňovat popálené lidi lépe než dosud

Známý lékařský časopis Lancet přináší z Francie zprávu, že kmenové buňky mohou...

Koalice proti hluboké žilní trombóze

Hluboká žilní trombóza (HŽT) je podceňovaný medicínský problém. Jde potencionálně...

Kočárek, nebo nosítko? Čemu má dát maminka s lupénkou přednost?

Lupénka může komplikovat život ve všech jeho fázích. Nejinak je tomu u čerstvých...

Kočka vhodná pro alergiky: za 100 000 Kč může být vaše

Otázka, zda můžete vlastnit kočku, i pokud máte alergii, vás možná napadá už...

Koenzym Q10 – dokáže zlepšit výkonnost, napomoci správnému fungování srdce i zvýšit počet spermií

Nemoci srdce a cév, neurologická onemocnění včetně Parkinsonovy choroby a migrén,...

Kofein jako lék pro játra

Také patříte mezi ty, kteří si po ránu rádi dají šálek horké kávy? A napadlo...

Kofeinu se bát nemusíte ani při roztroušené skleróze

Většina lidí po celém světě si už nejspíš ani nedovede představit ráno bez čaje,...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#