#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Odchod do důchodu usnadní homeopatika

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 15.10.2018
Ukončení zaměstnání a nástup na penzi bývá velkým životním předělem

Ukončení zaměstnání a nástup na penzi bývá velkým předělem v životě každého aktivního a pracujícího člověka. Přináší s sebou celou řadu nových situací a výzev, ale někdy také smutek či pocit nepotřebnosti. Jak vám může v podobných případech pomoci homeopatie?

Celosvětovým rysem současnosti je stárnutí naší populace. S tím úzce souvisí i problematika odchodu do důchodu. Ukončení profesního života a ztráta zaměstnání souvisí s celou řadou problémů, které mohou mít později závažný dopad na život jednotlivce i celé společnosti. 

Co nám dává práce

Zaměstnání má pro každého z nás několik zásadních významů: 

  • práce nám pomáhá vytvářet jasný časový rozvrh našeho fungování – někdy i na několik let dopředu,
  • zaměstnání nám poskytuje nové sociální kontakty i mimo rodinu,
  • pracovní vytížení nám přináší možnost získat větší spektrum informací přesahujících jednotlivce,
  • povolání vymezuje osobní status a identitu jedince,
  • práce nás dokáže přimět dělat aktivity, které sice nemáme příliš v oblibě, ale přesto jsou důležité pro náš další rozvoj.

Ztráta výše zmíněných výhod, které nám naše práce obvykle přináší, může mít u novopečeného důchodce dopad jak na jeho psychiku, tak na zdravotní stav i na společenské sebevědomí.

Špatný úhel pohledu

Z hlediska sociální roviny přináší odchod do důchodu mnohdy významné zhoršení společenského postavení jedince. To může být způsobeno jednak snížením finančních příjmů, ale také jeho vyřazením z oblastí řídících chod společnosti. Dalším důvodem může být samotný fakt, že na důchodce bývá ostatními často nahlíženo jako na člověka určitým způsobem nemohoucího. Tím pádem ho jeho nejbližší okolí – rodina, děti, ale i úřady – berou jako nesamostatného jedince, závislého na jejich rozhodování. U člověka v důchodu se může mimo jiné změnit vnímání vlastního zdravotního stavu, protože důchod a stáří se často spojují s nemohoucností a chorobami. Třetím negativním vlivem působícím na důchodce může být i fakt, že na důchodce, ačkoliv je odchod do důchodu obecně vnímán jako zasloužený odpočinek pro léta pracující občany, se nezřídka hledí podobně jako na nezaměstnaného.

Bez iluzí

V době odchodu do důchodu se k této životní změně mohou přidat i další stresory, jako je omezení fyzické výkonnosti, finanční potíže, nutnost péče o děti či partnera nebo úmrtí druhého z páru. To vše, a navíc potřeba hledání nové životní role a cílů může mít výrazné dopady na psychiku jedince. Potíže se pak mohou objevit v podobě:

  • snížení sebevědomí a sebehodnocení,
  • pocitů podřadnosti a nedostatečnosti,
  • poklesu sebeúcty,
  • úzkostlivosti,
  • obav z budoucnosti,
  • ztráty dlouhodobých cílů,
  • všeobecné nespokojenosti.

Trpí tělo i duše

Špatné psychické naladění čerstvého důchodce může vést k psychosomatickým potížím s rozvojem depresí a poruch spánku nebo ke konkrétním somatickým onemocněním. Objevit se může také problematické chování – například alkoholismus, kouření, násilí či uvažování o sebevraždě. To vše ve svém důsledku vede k vyššímu výskytu kardiovaskulárních chorob, diabetu, obezity, vyššího krevního tlaku, bolestí zad i nádorových onemocnění.

Pro lepší život

Jak se tedy srovnat s novou životní rolí a situací? Je potřeba zaměřit se na tyto důležité body:

  • Udržovat pozitivní vztahy v rodině a s přáteli.
  • Mít vstřícný postoj k životu.
  • Pěstovat kladný náhled a vztah k sobě.
  • Určit si životní cíl.
  • Posilovat sociální vazby a aktivity.
  • Cenit si vlastních silných stránek a svého přínosu pro společnost.
  • Zdravě se stravovat.
  • Provádět dechová a přiměřená tělesná cvičení.

Podpora od homeopatik 

Existují hlavní homeopatické léky na situace a psychické stavy, které se u osob v důchodovém věku mohou objevit. Někdy je však potřeba hledat přípravek, který je vhodný i pro pacienty s pocity smutku, zklamání, ztráty či hněvu. S ohledem na věk a situaci je vhodné lék nejvíce vhodný na zmírnění potíží daného člověka začít užívat v následujícím ředění: 9 C 1–2 denně v dávce 5 granulí. Po zlepšení stavu lze postupně přejít na ředění 15 C, které se podává v týdenních intervalech. Pokud ovšem zvolené preparáty nepomáhají, je nutné buď zvolit jiný lék, nebo vyhledat lékaře homeopata.

Arsenicum album je přípravek vhodný pro lidi úzkostné, nejisté a také pro perfekcionalisty. Tito lidé většinou mají vysoké standardy a jsou depresivní, pokud ostatní jejich požadavky nenaplňují. Odchod do důchodu pro ně představuje především ztrátu materiálního zabezpečení, proto se obávají o zajištění vlastní existence. K tomuto strachu se mohou přidat též obavy o vlastní zdraví. Pokud nejbližší okolí takového člověka vnímá i malé zdravotní problémy jako velmi zásadní, pouze podporuje úzkostnost dotyčného. Ten pak vyžaduje neustálou podporu a péči okolí.

Aurum metallicum se hodí nejvíce pro ten typ lidí, pro které odchod do důchodu představuje ztrátu sociálního postavení. Pomáhá především osobám pracujícím na vedoucích pozicích, které jsou velmi zaujaty svým pracovním výkonem. Když se odchodem do penze jejich kariérní svět doslova zhroutí, často pozbývají životního smyslu. To mnohdy vede k chronickým depresím spojeným se sebeobviňováním, sebekritikou a k pocitům nicotnosti a prázdnoty. Život takovým lidem najednou připadá jako plný překážek. 

Baryta carbonica je přípravek určený velmi slabým a unaveným jedincům. Odchod do důchodu u těchto jedinců vede ke zmatení myšlenek. Obávají se nových věcí a nových lidí a ztráta pravidelného řádu u nich způsobuje myšlenkový chaos. Tento stav může postupovat až k projevům demence. Ve všech případech se stále více v chování slabých a unavených lidí projevují dětinské rysy. Kromě toho mohou slabší jedinci často trpět nachlazením. Trápit je mohou i revmatické potíže či úporné zácpy. Jejich stav se obvykle ještě zhoršuje chladem a vlhkem.

Calcarea carbonica napomáhá pečlivým a pracovitým osobám, které na sebe v práci berou příliš mnoho úkolů a následkem toho bývají takové osoby unavené a zmatené. Přehnaně pečliví lidé potřebují v životě jistotu, kterou jim dává zaměstnání. Ztráta pracovního zázemí je něco, čeho se velmi obávají, a proto se u nich projevují snahy tuto zásadní změnu odkládat, co nejdéle je to možné.

Ignatia amara se hodí pro jedince, kteří hluboce prožívají jakoukoliv ztrátu, a to i ztrátu zaměstnání. Nástup do penze u nich vede k hlubokému smutku, který ale nechtějí dávat najevo. Spíše mají tendence k osamělému vzdychání. Často u těchto citlivých jedinců dochází k výkyvům nálady zdánlivě bez příčiny. Typickým projevem potíží bývá pocit knedlíku v krku či tlaku na hrudi a nespavost.

Kalium phosphoricum napomáhá čerstvým důchodcům s pocity vyčerpání a depresemi po odchodu z náročného zaměstnání. Tato životní situace pro ně může být spojena s velkým emočním vypětím. Bývají unavení a podráždění. Sebemenší problém u takových lidí vyvolá bolest hlavy či záchvat vzteku. Často nejsou schopni se soustředit, především na čtení.

Natrum muriaticum je určeno pro lidi, kteří odchod do důchodu prožívají jako smutek. Na druhou stranu se jim ale vrací myšlenky na všechny nepříjemnosti a problémy, které v práci zažili. Jsou to lidé uzavření, kteří o své minulosti a současných problémech většinou hovoří jen neradi.

Nux vomica zabírá na osoby ambiciózní, kterým nástup do penze narušuje jejich cíle s touhou vyniknout. Tito jedinci se stávají podrážděnými, dominantními a snadno se vytočí i kvůli maličkostem. Mohou mít sklony hledat uklidnění v alkoholu.

Pulsatilla přísluší lidem, kteří mají i v dospělém věku dětskou jemnost a citlivost. Odchod do důchodu proto prožívají jako velmi smutnou událost a lítost dávají najevo pláčem. Od svých blízkých potřebují sympatie a útěchu, které je vždy potěší. Stejně dobře jejich stav zlepší i procházky na čerstvém vzduchu či nepříliš náročné cvičení.

Staphisagria může být dobrou volbou pro jedince, kteří nástup na penzi prožívají jako ponižující událost a poranění vlastní cti. To se může stávat u vynucených odchodů, stejně tak u osob, které výše jejich příjmů v důchodu po celoživotní práci nepříjemně překvapí. Penzi vnímají s rozhořčením, někteří se dokonce musejí vyrovnat s hrubým a neuctivým jednáním svého bývalého zaměstnavatele. Vztek a pocit nespravedlnosti v sobě takoví jedinci obvykle dusí, což vede k celé škále tělesných potíží.

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+6
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Homeopatika pro klidné prožití období Dušiček

Pozvolna se blíží přelom října a listopadu a s ním i období Dušiček. Pro někoho...

Homeopatika jako účinná pomoc při horečce

Zimní období je spojeno s vyšším výskytem infekčních onemocnění, která bývají...

Na bolesti bříška pomohou homeopatika

Bolesti bříška mohou potrápit děti i jejich rodiče již od nejútlejšího věku....

Návrat do školy usnadní homeopatika

Na všech stupních vzdělávání se mohou objevit situace spojené s úzkostí. Od...

Kašel u batolat zmírní homeopatika

Zimní období je u mnoha dětí spojeno s různě častými onemocněními s teplotami...

Jak zvládnout návštěvu stomatologa? Vyzkoušejte homeopatika!

Ošetření u stomatologa je pro mnoho lidí velmi nepříjemným zážitkem i při pravidelné...

Zlepšete kondici své imunity! Pomohou i homeopatika

Zimní období s sebou každoročně přináší zvýšený výskyt nemocí a infekcí dýchacích...

Homeopatika, bez kterých se na dovolené neobejdete

Že vás titulek trochu vyděsil? Možná že vaše letní prázdniny budou bez chybičky...

Syndrom neklidných nohou – jak nám mohou pomoci homeopatika

Máte problémy se spánkem, protože neustále pociťujete nutkání hýbat nohama?...

Dovolená v klidu aneb homeopatika na loď i do hotelu

Je tu se léto, čas vytouženého odpočinku. Aby byla dovolená opravdu odpočinkem,...

Doporučujeme

Čtěte více

Ode dneška nekouřím! Zvládnu abstinenční příznaky?

Rádi byste přestali kouřit, ale máte strach z „absťáku“? Jste vytížení a nemůžete...

Odemknout tajemství genetiky už dávno není jen pro vědce

Moderní věda nás nepřestává ohromovat, a přestože pro mnohé jsou pojmy sekvenace,...

Odeznění alergie na sóju lze předpovědět díky hodnotám alergických protilátek

Alergie na sóju postihuje přibližně 0,4 procenta dětí. To je přibližně o polovinu...

Odhadněte riziko podle tuku

Obezita zvyšuje riziko vzniku život ohrožující krevní sraženiny v žilním řečišti....

Odhalení neprůchodnosti vejcovodů může být první krok léčby neplodnosti

Ženská neplodnost může být způsobena mnoha faktory – od anatomické poruchy tvaru...

Odhalit srdeční selhání nebývá snadné. Dokáže se totiž dobře maskovat

Funkčnost srdce může omezit mnoho faktorů. Mezi velmi časté patří srdeční selhání...

Odhalte křečové žíly i jinde než na nohách

Kolem hemoroidů se točí řada otázek. Ty ale pro jejich „choulostivou“ lokalizaci...

Odhalte mýty o svém zraku a očích

O nejdůležitějším lidském smyslu často kolují nejrůznější pověry. Jejich velikost...

Odhalte neplodnost! Osm otázek napoví

Pokud se snažíte nějakou dobu otěhotnět, a přesto se to nedaří, jistě vás napadne,...

Odhazujete nedopalky za jízdy? Můžete založit požár

Kouření cigaret během řízení vozidla patří mezi časté kuřácké zlozvyky. Zkuste...

Odklad hexavakcíny zpravidla nebývá nutný

Zhoršení atopického ekzému, nachlazení, měsíc v úplňku. Tyto a mnoho dalších...

Odkládání početí se nemusí vyplatit!

<p>Není pochyb o tom, že plánování rodiny, a to především rodičovství, se v...

Odkládat mateřství se nevyplácí

Žijeme v hektické době, kdy je důležité, jakou profesní dráhu máme před sebou,...

Odpočiňte si po dovolené!

Malátně se plouží po pracovišti, všechno mu padá z ruky. Mozek ne a ne fungovat...

Odpovědi na nejčastější otázky ohledně srůstů

Podstoupili jste operaci břicha nebo císařský řez? Pak se vám určitě honí hlavou...

Odřeniny mohou být zdrojem tetanové infekce

Ne s každou ránou je nutné hned pospíchat k lékaři. Povrchové odřeniny obvykle...

Odstartujte boj za správnou váhu svých dětí – léto vám pomůže!

Kila navíc se často přenášejí z dětského věku i do dalších fází života. Dvě...

Odstranění části ledviny chrání pacienta před dalšími zdravotními komplikacemi

Pro člověka s diagnózou karcinom ledviny je pro snížení budoucích zdravotních...

Odstranění klíštěte v deseti krocích

Správné odstranění klíštěte minimalizuje riziko přenosu nebezpečných infekcí...

Odstranění prsu jako prevence rakoviny?

Ženy se zhoubným nádorem prsu si ve světě čím dál častěji volí tzv. profylaktickou...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#