Podvýživa nemusí být jen nízká hmotnost
Podvýživa je běžným příznakem pokročilého stadia nádorového onemocnění, avšak podle všeho je mezi onkologickými pacienty ještě daleko rozšířenější, než bychom se mohli na první pohled domnívat.
Lékaři v poslední době poukazují na to, že při sledování výživy člověka je spíše než celková tělesná hmotnost důležité množství svalové hmoty. Jinými slovy, přetrvávající tukové zásoby nejsou samy o sobě známkou dostatečné výživy člověka, pokud se ztrácí svalová hmota.
Podvýživa se prokázala i u lidí s nadváhou
Stavem výživy u onkologických pacientů se nedávno zabývala skupina kanadských lékařů. U více než čtyř set pacientů s plicním karcinomem zjišťovali lékaři tělesnou váhu, body mass index (BMI) a zároveň také množství svalové hmoty. Z výsledků měření vyplynulo hned několik zajímavých poznatků.
Pouze 7,5 % sledovaných pacientů, kteří byli vesměs v pokročilém stadiu onemocnění, trpělo klasickou podvýživou (jejich BMI byl nižší než 18,5). Naopak téměř polovina těchto pacientů trpělo nadváhou nebo bylo přímo obézní. Pokud se však lékaři zaměřili na stav svalové hmoty pacientů, projevily se známky vysoce nedostatečné výživy přibližně u poloviny z nich. Vážný úbytek svalové hmoty se přitom objevoval nezávisle na hodnotách BMI: mohl se týkat pacientů s podváhou, s normální váhou i u pacientů obézních. Zajímavé dále bylo, že vážný úbytek svalové hmoty se podstatně častěji objevoval u mužů (61 %) než u žen (31 %).
Kvalita výživy je stejně důležitá jako kvantita
Dostatečná výživa u člověka s rakovinou může pozitivně ovlivňovat výsledky léčby a prodlužuje délku přežití u pacientů v pokročilém stadiu onemocnění. Z výsledků uvedené studie je však patrné, že dostatečná hmotnost pacienta ještě nemusí znamenat dostatečnou výživu a že i u lidí s nadváhou je třeba dbát na to, aby jejich výživa obsahovala všechny důležité součásti ve správném poměru.
(vek)
Zdroj: Baracos V. E. et al: Body composition in patients with non-small cell lung cancer: a contemporary view of cancer cachexia with the use of computed tomography image analysis. Am J Clin Nutr. 2010 Apr; 91 (4): 1133S–1137S.