Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Překvapivé zdroje cholesterolu

redakce uLékaře

Bůček, slanina, uzené maso, vajíčka, škvarky, … Asi tak si většina z nás představuje hlavní zdroje cholesterolu. Existují však produkty, u nichž byste tento problém rozhodně nečekali.

Bůček, slanina, uzené maso, vajíčka, škvarky, … Asi tak si většina z nás představuje hlavní zdroje cholesterolu. Existují však produkty, u nichž byste tento problém rozhodně nečekali.

Mnozí budou možná překvapeni následujícím výčtem potravin, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Položky, které při časté konzumaci mohou navýšit riziko mrtvice a srdečních onemocnění, jsou opravdu nečekané.

1. Bramborová kaše

Brambory samy o sobě neznamenají pro zdraví nic nebezpečného. Naopak. Jsou bohaté na vitamíny a draslík. Pomáhají udržet krevní tlak v normálu a vyhnout se riziku kardiovaskulárních onemocnění. Nicméně pokud do brambor přidáte větší množství másla, mléka či smetany, zvýšíte míru nasycených tuků ve své stravě, což vede k vyššímu příjmu cholesterolu. Když už se přece jen pro bramborovou kaši rozhodnete, nahraďte máslo olivovým olejem a používejte výhradně nízkotučné mléko.

2. Likér Cordial

V případě konzumace likéru typu Cordial si dejte pozor na přidaný cukr. Nejen tuky, ale také rafinovaný cukr zvyšuje hladinu cholesterolu. Abyste tomu zabránili, upřednostňujte raději nápoje bez přidaného cukru.

3. Popcorn

Pražená kukuřice žádné nebezpečí neznamená. Na co si však musíte dát pozor, jsou dochucovadla v různých variantách tohoto produktu. Rozpuštěné máslo, sůl, cukr, karamel – to vše přispívá k vysoké hladině cholesterolu. Pokud si chcete na popcornu zdravě zamlsat, přidejte ke kukuřičným pukancům raději olivový olej, skořici, malé množství hořké čokolády nebo chilli.

4. Jogurt

Plnotučné jogurty obsahují velké množství nasycených tuků, zatímco ty nízkotučné nikoliv. Dávejte si však pozor na to, že některé „light“ výrobky mají více cukru než původní potravina plnotučná. Proto při výběru jogurtu pečlivě čtěte etikety. 

5. Káva

Latté, cappuccino, frappé, horká čokoláda a mnohé další oblíbené nápoje obsahují vysoké množství nasycených tuků a cukrů. Chcete-li si z kavárny odnést zdravější požitek, volte raději kávu Americano, čaj či cappuccino s nízkotučným nebo sójovým mlékem.

Zdroj: www.ateronon.com/latest-news/5-foods-that-surprisingly-raise-cholesterol-levels/

Doporučujeme