Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Máte vysoký cholesterol? Může za to cukr!

redakce uLékaře

Cholesterol všichni nenávidí a vyhýbají se mu, jak mohou. Přitom právě on je jednou z nejdůležitějších látek v lidském těle. Jeho převážná většina navíc nepřichází do našeho organismu ze stravy, ale vyrábíme si ji sami.

Nedá se bez něj žít!

Nevěříte? Tak se podívejte, proč je pro nás cholesterol nepostradatelný.

  • Jde o základní složku buněčné membrány živočichů.
  • Z cholesterolu se vyrábějí pohlavní hormony, hormony nadledvinek, vitamín D a žluč.
  • Potřebují ho i nervová spojení a neobejdou se bez něj ani myelinové obaly nervových vláken, které mnohonásobně urychlují nervové signály.

Důležitá fakta

1. Kolik cholesterolu je nutné přijímat? Žádný. Naše játra ho umí vyrobit sama. Ne vždy ho ale produkují správné množství, což je také obvyklou příčinou jeho zvýšené hladiny v krvi. Potkáte dokonce řadu veganů, kteří nepřijímají prakticky žádný cholesterol, a přitom ho mají stále nadbytek.

2. Kde ho lze nalézt? Ve všech živočišných produktech. Některé ho obsahují méně, jiné více. Rostliny cholesterol nemají, místo něj používají ke stejným účelům fytosteroly. Ty jsou ale pro člověka toxické, proto je naše střevní sliznice velmi moudře odmítá vstřebat.

3. Zvýší se cholesterol, když se konzumují potraviny, které jsou na něj bohaté? Ano, ale pouze tehdy, když bude tělo nastaveno tak, že bude chtít jeho množství zvýšit. Vliv zkonzumovaného cholesterolu na jeho stávající krevní hladinu je poměrně malý.

Proč se zvyšuje?

Největší dopad na hladinu cholesterolu má překvapivě příjem cukru a škrobů. A to především v průmyslově zpracovaných potravinách, ze kterých se tyto látky velmi rychle vstřebávají a způsobují prudký vzestup hladiny inzulinu. Inzulin pak zvyšuje aktivitu enzymu, který vyrábí cholesterol a který se jmenuje HMG-CoA reduktáza. Radí mu, aby ho produkoval víc a nedbal na to, že ho tělo nepotřebuje. Proto hladině cholesterolu prospívá dieta s velmi nízkým příjmem cukrů a škrobů. Omezuje nekalý vliv inzulinu a umožňuje HMG-CoA reduktáze, aby více naslouchala skutečným potřebám organismu. Jinými slovy se dá říci, že když máte vysoký cholesterol, nemáte problém s cholesterolem, ale s cukrem.

Zdroj: http://www.diagnosisdiet.com

Doporučujeme