Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hubnutí

Radiologie a zobrazovací metody Vlastimil 17.4.2020

Dobrý den, rád bych popsal můj problém.

Je mi 27 let, měřím 175cm, nekuřák, alkohol zřídka příležitostně a nyní od ledna jsem začal nepochopitelně hubnout (koncem prosince jsem měl 79kg a dnes okolo 68-69kg) . Nejprve jsem tomu nepřikládal žádnou důležitost, jelikož jsem omezil některá tučná nezdravá jídla, které jsem dříve jedl častěji. Stravuji se ale jinak stejně jako vždy a chuť k jídlu mám. Když jsem ale zhubnul více jak 5 kg za necelé dva měsíce, začal jsem to řešit. Nejprve jsem podstoupil krevní odběry v lednu, poté v únoru ultrazvuk břicha a u soukr. kliniky test MRT na potravinové senzitivity. Výsledky byly v pořádku u krevních odběru až na zvýšenou sedimentaci, ultrazvuk břicha také v pořádku a MRT test poukázal na přecitlivělost na některé potraviny, které jsem pak začal více omezovat. Po výsledcích toho ultrazvuku mi gastroenteroložka řekla, že to může být celiakie, tak ještě udělali krevní odběr na celiakii, který ale vyšel negativní, a tak mě ještě objednali na gastroskopii a rovnou i koloskopii v březnu. Vyšetření na gastroskopii objevili pouze RCHJ GERD 1.st., ale přitom pálením žáhy netrpím. Dělali mi také biopsii tenkého střeva na vyloučení celiakie a po výsledcích histologie se tak vyloučila. Koloskopie byla v pořádku a pouze byl odstraněn jeden polyp - benigní adenom dle výsledků histologie. V březnu jsem následně začal situaci řešit i s mým praktickým lékařem, který nejprve podezříval můj multivitamínový doplněk stravy, který obsahoval jód a doporučil mi ho vysadit. Štítnou žlázu jsem ale nakonec měl v pořádku dle krevních testů, které pan doktor provedl a zároveň dělal test na borelie, revma atd.. Vše v pořádku. Po vysazení toho multivitamínu mi ale začalo být postupně hůř. V březnu jsem už začal mít horší trávicí potíže, kde vedle stále pokračujícího hubnutí se začala objevovat velká celková slabost, která trvá dodnes. Nepříjemné pocity kolem pupku během trávení (tlakové bolesti). V noci horší spaní, protože mě ty tlaky v břichu někdy probouzí. Pan doktor mi tvrdil, že může jít o nedostatečnou funkci slinivky a že trpím nedostatečným vstřebáváním živin z jídla, ale přitom v té polovině února jsem slinivku i žlučník měl v pořádku na tom ultrazvuku a přes to jsem dále hubl. Každopádně mi prozatím předepsal Isochol 1x před jídlem a po jídle 1x Wobenzym a 1x Pankreolan a tvrdí, že se uvidí později. Provedl mi také výtěr a test stolice na parazity, kteří se tím vyloučili. Nyní jsem ještě podstoupil u soukromé kliniky test stolice na střevní mikrobiom, střevní propustnost (hladina zonulinu) a histamin. Výsledky bych měl mít do 2-3 týdnů. Zároveň mě na té klinice poprosili, abych se někde nechal otestovat také na SIBO.

V příloze Vám také zasílám lékařské zprávy z gastroenterologie a některých krevních odběrů, které jsem od ledna podstoupil. Odběry od mého obvodního lékaře nemám papírově, ale alespoň vím, jak jsem již psal, na co mě testoval s tím, že se neobjevila žádná abnormalita.

Mé příznaky tedy jsou - hubnutí i přes to, že nejsem na žádné přísné dietě a chuť k jídlu mám, únava, slabost, GERD (v noci cítím mírnou pachuť v ústech a knedlík v hrdlu - pálení žáhy ale nemám), večer při lehu tlaky v břiše v oblasti kolem pupku (v noci mě probouzí), někdy se objeví bolesti svalů na rukou, přes den občas plynatost a mírná bolest opět v okolí kolem pupku, která pak zase odezní - horší je to právě v noci kdy ulehnu.

Mohli byste mě případně moci objednat na některé další vyšetření, je-li potřeba?

Moc děkuji za váš názor.

Odpovídá lékař:

MUDr. Igor Romanko

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den,

k dosavadním vyšetřením bych doporučoval doplnit vzhledem k pokračujícímu hubnutí asi rovnou nejlépe CT vyšetření hrudníku+ CT břicha s kontrastem. Měl by se vyloučit nádor v dutině břišní nebo hrudní. Ultrazvukové vyšetření nemusí zachytit všechny patologie.
Podle výsledku je pak na zvážení zobrazovací metoda na tenké střevo, enterografie magnetickou rezonancí.
CT může indikovat i praktický lékař, magnetickou rezonanci by měl specialista, dle jeho uvážení. Nevím, jestli by se do toho chtělo praktickému lékaři. Vyšetření se dají provést i za plnou úhradu pacientm, ale jsou dost drahé. žádanku by jste měl mít v každém případě, aby radiolog vědel, co má hledat.
Pak by mě napadl endokrinologický, problém- ale štítná žláza jev pořádku, měl jste normální hodnotu testosteronu, co ukazujena to, že hypofýza by měla fungovat v pořádku. Otázkou by byl hypokortikalismus, ale 10.2. jste měl normální hladinu kortizolu, další odběr byl 10.3, kdy to již bylo v šedé zóně, ale to mohlo být zkreslené tím, že odběr se provedl před 11. tou hodinou. To je pozdě a výsledek není validní. K odběru kortizolu je potřeba být ráno nalačno a odběr nejlépe mezi 6-8 hodinou ráno.
Promluvte si s praktickým lékařem o možnosti CT vyšetření. Pokud by se nic nezjistilo, připadalo by v úvahu ev. zopakovat odběr kortizolu a vyšetření endokrinologem - nebo Vás může lékař přeposlat do všeobecné interní ambulance.
V mezidobí by bylo dobré doplnit také ELFO bílkovin, co může indikovat také praktický lékař.

Našim sestřičkám přepošlu dotaz, budou Vás kontaktovat a pokusí se zajistit termín na radiologickém pracovišti, kde provádí CT vyšetření.

Související dotazy

Nadměrné hubnutí
Dobrý den chtěla bych se zeptat na podle mého názoru...
Hubnutí
Dobry den, je mi 27 let mam 3 deti pribrala jsem 30...
Hubnutí
Dobrý den je mi 21let mam 47kg a merim 160...mam problem...
Hubnutí
Dobrý den ,je mi 13 let měřím 170 cm a vážím 49 kg....
Hubnutí
Dobry den. Chci se zeptat je mi 25 let a už skoro 14...
Hubnutí
Dobrý den....Je mi skoro 14 let,měřím cca 160 cm a...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hubnutí

Dobrý den je mi 17 let a chtěla bych zhubnout cca 2 kg.Vážím 51 kg a měřím 160...

Hubnutí

Dobrý den je mi 17 let a chtěla bych zhubnout cca 2 kg.Vážím 51 kg a měřím 160...

Hubnutí

Dobrý den, doktoři Potřeboval bych pořadnou radu. Nwm zda to mám už dkouho...

Hubnutí

Dobrý den beru antidepresiva již několik let dělám ošetřovatelku v domově důchodců...

Hubnutí

Dobrý večer, 3 měsíce užívám lék Meridia - bez vedlejších účinků , snášen velmi...

Hubnutí

dobrý den, prosím o radu,po nemoci před 2 lety(leukémie)jsem zhubla 20kg a nyní...

Hubnutí

Dobrý den, psala jsem Vám ohledně produktů na hubnutí a doporučil jste mi produkty...

Hubnutí

Dobrý den. Měla bych pár otázek ohledně zdravé výživy. Je mi 15. Měřím 179cm...

Hubnutí

Dobrý večer, chtěla bych Vás poprosit o radu. Na konci dubna jsem se rozhodla,...

Hubnutí

Vazeny pane doktore, mam nizkou telesnou hmotnost a temer zaden podkozni...

Hubnutí

Dobrý de, chtěla bych zhubnout mám 177 cm a 75 kilo nejsem nějaká hodně tlustá...

Hubnutí

Dobrý den, je mi 18 let, měřím 167 cm a vážím 60 kg (s výkyvy +/- 2kg). Již...

Hubnutí

Dobrý den, nedá mi to, chci se zeptat. Zhubl jsem 3 kila za 3 týdny. Před 2...

Hubnutí


Hubnutí

Dobrý den, od června 2007 jsem zhubla ze 106 kilo na 75 kilo. Je mi nyní 25...

Hubnutí

Dobrý den, poslední dobou si nevím rady se svojí hmotností. Denně cvičím 30minut...

Hubnutí

dobrý den, dnes jsem byla u nové neuroložky, dala mi ELIFY 75 MG, léčím se s...

Hubnutí

dobrý den, dnes jsem byla u nové neuroložky, dala mi ELIFY 75 MG, léčím se s...

Hubnutí

dobrý den, dnes jsem byla u nové neuroložky, dala mi ELIFY 75 MG, léčím se s...

Hubnutí

dobrý den, dnes jsem byla u nové neuroložky, dala mi ELIFY 75 MG, léčím se s...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Stres a další potíže

Dobrý den, vím, že bych si sama neměla diagnostikovat nemoc, ale chtěla jsem...

Bouličky na stydkém pysku


Extrakce kovů

Dobrý den pane doktore, v dubnu 2014 jsem se ve Švýcarsku podrobil operaci...

Dyshidrotický ekzém, vodnaté pupínky kůže


Vysoké CRP


COVID 19 a ředění krve

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se doporučuje u seniora nad 70 let s covid...

Třes rukou

Dobrý den, Už půl roku mě trápí třes rukou při běžných činností,když držím...

Anopyrin

Dobrý den.Před dvěma roky jsem měla krvácení do mozku díky prasklé žilce.Vše...

Mám dlouhodobé problémy s kolenem.


Bolest varlat při sexu

Dobrý den, nedávno jsem měl první pohlavní styk. S varlaty jsem problémy nikdy...

Bolest pravého boku, nevolnost

Dobrý den, chtěla bych se zeptat...je mi 15 a stále chodím samozřejmě do školy,...

Extrakce kovů po osteosynteze

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat jaký máte názor na extrakci kovů po osteosyntéze....

Chondroza ploténky


Otok pravé nohy, potíže se zády

Dobrý večer, maminka už 2 měsíce trpí otokem pravé nohy. Nejprve to začalo prsty...

Beďar na nose

Dobry den, obcas (tak 1-2 do roka) se mi uvnitr v nose udela jakoby bedar vetsinou...

Bradavice na noze

Dobrý den, Co je to? A jak s tím naložit? Děkuji Nikolas

Hyperfunkce štítné žlázy

Dobrý den, před dvěma týdny mi byla diagnostikována tyreotoxikoza při GB...

Svědící červené pupínky na hrudi

Dobrý den, tipoval bych, že tomu bude tak půl roku až rok, kdy na hrudi...

Bušení srdce, neklid

Dobrý den, mám dotaz. Mám problém s tím, že i když jsem v klidu a v klidu sedím,...

Bolest v krku a antibiotika

Dobrý den, nedavno sem musel navštívit lékaře, jelikož mětěr bolela levá mandle,...

Reklama