| Nápověda

Downův syndrom

Downuv syndrom

| Dotaz od: Miluše

Jsem babicka 11-ti mesicni vnucky s Down syndromem.Pri kontrole TSH mela namereno ve 3.mesicich 4,63 v 6.mesicich TSH 3,60 a T4- 88,1, v 9.mesicich TSH 2,73 a T4-84,5. Jelikoz...

S ohledem na to, že hodnoty TSH se nezhoršují, naopak zlepšují, myslím, že vnučka je v pořádku. Samozřejmě, i nadále je potřeba pravidelných kontrol hladin hormonů štítné žlázy...

 

Downův syndrom - mozaika

| Dotaz od: Věra

Dobý den, chtěla bych se prosím poradit, jak lze postupovat, když mám u dítěte známého (dívka 9 let) podezření na určité rysy DS - tedy tzv.mozaicismus. Je možné vyžádat si...

U těchto dětí většinou vznikne podezření dřív, už kolem prvního roku. Neznám případ, kdy se na to přišlo takhle pozdě, nicméně, s jistotou sa dá podezření potvrdit nebo vyvrátit...

Příčinou je anomálie v počtu chromozomů

Downův syndrom

| Dotaz od: Patrik



Downův syndrom u plodu

| Dotaz od: Dana



Doporučený článek: Bojíte se pásového oparu? Nechte se očkovat

Herpes zoster neboli pásový opar je bolestivé virové onemocnění, které častěji postihuje osoby starší 50 let. V závažných případech může trvale poškodit nervy, nebo dokonce...  celý článek

Downův syndrom

| Dotaz od: Jana





Downův syndrom

| Dotaz od: Petra M.



HCG Downův syndrom

| Dotaz od: Petra D.



Downuv syndrom

| Dotaz od: Miluše

Jsem babicka 11-ti mesicni vnucky s Down syndromem.Pri kontrole TSH mela namereno ve 3.mesicich 4,63 v 6.mesicich TSH 3,60 a T4- 88,1, v 9.mesicich TSH 2,73 a T4-84,5. Jelikoz...

Uvedené hodnoty jsou normě, žádná léčba není nutní ani u pacienta s Downovým syndromem, maximálně substituce jódem. Je však třeba pravidelně provádět kontrolní vyšetření hladin...

Downnov syndrom

| Dotaz od: katerina12345



Dawnůw syndrom

| Dotaz od: Mirka




Vysoký věk a těhotenství

| Dotaz od: Blanka

Nevím jestli se ptám správně.Je mě 40 let a minulý rok jsem musela ukončit těhotenství v19týdnu pro Dawnuv syndrom,chtěla bych se zeptat,kdybych znovu otěhotněla tak jaká je...

Ze stoupajícím věkem opravdu narůstá i riziko genetického onemocnění plodu. Během těhotenství máme k dispozici celou řadu diagnostických testů, které mohou riziko snížit, event...

Cestování, kariéra, koníčky… Je toho moc, co člověk chce stihnout jako bezdětný. Může se ale lehce stát, že v době, kdy dítě chce, už žádné mít třeba ani nemůže. Lze si vůbec...  celý článek

Amniocentéza

| Dotaz od: Zuzana



V těhotenství se nastávající maminka spolu s nenarozeným miminkem ocitají pod bedlivým dohledem lékařů. V některých případech může být doporučena i tzv. amniocentéza – odběr...  celý článek

Syndrom S.L.O.

| Dotaz od: Silvie






Celiakie nebo co?

| Dotaz od: Pavla



Genetické testy v těhotenství

| Dotaz od: Michaela

Paní doktorko, jeden čas jsem pracovala ve speciální mateřské škole a je opravdu strašné, když se narodí děti s postižením. Zachytí genetické testy v těhotenství většinu...

Současné genetické testy jsou schopné stanovit karyotyp plodu, tzn. odhalit abnormality a odchylky v počtu chromosomů a tím zjistit dědičnost některých syndromů, jejichž...

Vývoj miminka ve 37. tt

| Dotaz od: Silvie




NT hodnota

| Dotaz od: Lucie







Listerie

| Dotaz od: Lucie



Screening

| Dotaz od: Pefabo





Amniocentéza je vyšetřovací metoda, která slouží k odhalení některých závažných vrozených vad plodu u těhotné ženy. Cíl vyšetření je odebrat plodovou vodu a dále ji geneticky...  celý článek
Inteligenční schopnosti jsou v populaci velmi rozmanité. Jsou lidé průměrní, lidé geniální i lidé podprůměrní. Co je to vlastně inteligence a lze ji vůbec měřit? Nejběžněji...  celý článek

Triple test a AMC

| Dotaz od: Daniela








Hcg

| Dotaz od: Petra



NT hodnota

| Dotaz od: Lucie





Amniocentéza je vyšetřovací metoda, která slouží k odhalení některých závažných vrozených vad plodu u těhotné ženy. Vyšetření se provádí v době, kdy je ze zákona ještě možné...  celý článek



Bilat. hydronefróza

| Dotaz od: katyys



Žijeme v hektické době, kdy je důležité, jakou profesní dráhu máme před sebou, jakou kariéru si vybudujeme. Hodně partnerských a manželských párů proto odkládá založení rodiny.  celý článek

Smrt plodu

| Dotaz od: zdenka





Těhotenství

| Dotaz od: DannyDanny | z mobilní aplikace

Když jsem byla v 17.tt tak jsem šla na tripple testy, z nich mi přišlo, že miminko může mít Downův syndrom,je mi 19 let, jsem prvorodička a myslela jsem si, že tato genetická...

Vyšetření na genetice vám řekne jaká je pravděpodobnost, že by plod mohl být postižen vývojovou vadou, provádí se vyšetření obou partnerů a jejich výsledky jsou spolehlivé. Zda...

Infekce způsobená virem neštovic, zvláštní druh pásového oparu a nemoc, která může poškodit zrak i sluch – to vše je Ramsayův–Huntův syndrom.  celý článek
Máte nechuť k práci, která vás dříve bavila? Enormně vás unavují běžné činnosti v zaměstnání a vstát ráno z postele je nepřekonatelný problém? Pak možná trpíte tzv...  celý článek
Trávit pracovní dobu dlouhým hleděním na monitor počítače je v dnešní době úplně běžné. Tento způsob práce však klade na naše oči velké nároky a může být příčinou různých...  celý článek
Díky komplexní péči se pacienti se syndromem Prader-Willi mohou dožít poměrně vysokého věku, přibližně až sedmdesáti let. V naprosté většině případů proto v určité životní fázi...  celý článek
Srdeční by-pass neboli chirurgická revaskularizace myokardu je zákrok, který dokáže zachránit život a výrazně zvýšit jeho kvalitu. Krev díky němu „obchází“ zúžená či zcela...  celý článek



Organizátoři letního tábora respektive oddílový vedoucí, který bude mít na starosti dítě se syndromem Prader Willi, by měl být dobře informováni o tom, co tato nemoc přináší. A...  celý článek
Problémy se zařazením do běžného fungování ve společnosti jsou u žen s Turnerovým syndromem bohužel časté. Uvádí se, že tyto ženy vzbuzují menší zájem u mužů a mají méně...  celý článek






Duhringův syndrom

| Dotaz od: Jitka



Biologická léčba a chemoterapie pomáhají pacientům s nádorovým onemocněním. Některé preparáty mohou při léčení vyvolávat také nežádoucí účinky. Řadu z nich lze však úspěšně...  celý článek

Duhringův syndrom

| Dotaz od: Jitka



Obavy o poškození srdce při léčbě Turnerova syndromu růstovým hormonem (RH) jsou neopodstatněné.  celý článek

Únavový syndrom

| Dotaz od: Radek



Six sinus syndrom

| Dotaz od: Ivana






Hyper IGe syndrom

| Dotaz od: Jitka



Představte si chlapečka, který už jako maličký kojenec vypadá poněkud zvláštně. Má problémy se sáním mateřského mléka a často musí být krmen sondou. Jeho svaly mají snížené...  celý článek

Premenstruační syndrom

| Dotaz od: Klára



Crush syndrom – pod tímto označením se rozumí komplex poruch, které v těle vznikají jako následek masivního zhmoždění nebo dlouhodobého stlačení měkkých tkání. Objevuje se též...  celý článek
Osoby s chorobou Praderové-Williho (PW) trpí často poruchami chování a mají také velmi často přidruženy psychické problémy různé závažnosti. Těmi nejčastěji zmiňovanými jsou...  celý článek

Antifosfilipidový syndrom a léčba

| Dotaz od: Vladimíra

Čekám na druhé výsledky antifosfolipidivého syndromu.Prosím Vás v případě,že by výsledky byly pozitivní nasazuje se anopirin hned nebo až při pozitivním těhotenskén testu?Děkuji...

U antifosfolipidového syndromu se podle doporučení hematologických a gynekologických odborných spolenčostí používá Anopyrin jako profylaxe, čili ochrana před vznikem trombózy...

Někteří pacienti pozorují zhoršování sezonních alergických příznaků během pylové sezony po konzumaci určitého ovoce a zeleniny. Příčinou toho může být takzvaný orální alergický...  celý článek
Jak už sám název napovídá, alergický orální syndrom je stav, kdy se alergická reakce projeví změnami v ústní dutině, zejména pak na ústní sliznici. Často se projevuje svěděním...  celý článek

LS syndrom v těhotenství

| Dotaz od: Mirka



Organizátoři letního tábora respektive oddílový vedoucí, který bude mít na starosti dítě se syndromem Prader Willi, by měl být dobře informováni o tom, co tato nemoc přináší. A...  celý článek

Prosím o objasnění diagnozy. obj.:drobné kl.rukou s lehkým zhutněním,MCP a RC volné,lokty dopne,ramena bilat s bolestí pletnců DKK:kolena 1.dxse zmnožením měkých tkání,balott...

Popisovány nepříliš změněné klouby rukou a zápěstí. Popis hypertonu, zvýšeného napětí mezilopatkových svalů a svalů jdoucích k ramenům. Pohmatová citlivost v oblasti bederní...

Prader-Willi syndrom (PWS) je vrozené onemocnění, které postihuje zhruba stejný počet dívek i chlapců. Projevuje se hlavně postižením vývoje a růstu dítěte.  celý článek

Treacher collins syndrom

| Dotaz od: Jitka

Jsem v 8. týdnu těhotenství. Moje mladší sestra má Treacher collins syndrom. Je ohroženo nějak moje dítě, je nějaká pravděpodobnost, že by tento syndrom mohlo mít? Moc děkuji...

Jitko! Treacher collins syndrom je autosomálně dominantní onemocnění, to znamená, že riziko, že rodič s tímto syndromem přenese mutaci na svého potomka, je 50%. Pokud vy tímto...

Možná jste o něm už někde slyšeli. Třebaže je dlouho viditelný, nakonec může i zabíjet. Metabolický syndrom.  celý článek



Six sinus syndrom

| Dotaz od: Ivana



Jak už sám název napovídá, alergický orální syndrom je stav, kdy se alergická reakce projeví změnami v ústní dutině, zejména pak na ústní sliznici. Často se projevuje svěděním...  celý článek

Sjorgenov syndróm

| Dotaz od: Zuzana

Mám primárny SjS, zatiaľ len suché oči, lekárka zvažuje okrem umelých sĺz plaquenil. začala som brať rybací olej, aloe vera a snažím sa jesť hodne zeleniny a ovocia kvôli...

U Sjogrenova syndromu je důležité doržovat preventivní opatření - zvlhčovat sliznice, aplikovat umělé slzy, pokud máte suchost sliznic můžete zkusit Aequasyal- ochranný ústní...

Syndrom neklid.nohou

| Dotaz od: didinave

Prosim o odpoved na dotaz,jake leky se predepis.na syndr.neklid.nohou.Dostala jsem APO GAB 300mg,ale je mi po nich spatne,po poziti vecer jsem byla jako pod vlivem alkoholu...

K léčbě syndromu neklidných nohou lze užít Madopar - lék na na lékařský předpis. Jedná li se o projev polyneuropatie, pak je k dispozici léků celá řada.

Hyperandrogenní syndrom

| Dotaz od: Anna



Klinefelterův syndrom

| Dotaz od: Martin

Je mi 19 let a mám takové menší podezření na to, že jsem postižený klinefelterovým syndromem. Nevím jestli tyto příznaky jsou důvodem ke strachu: 1) rostou mi spíše ,,chmýřnaté...

Podle vašeho dotazu se nedomnívám, že jde u vás o tento syndrom. Jednoznačně se dá vyloučit genetickým vyšetřením, na které vás může odeslat váš lékař.

Vyjádřit jednou větou, jak se projevuje metabolický syndrom, je velmi komplikované. Nejlépe jeho příznaky vyjadřuje výraz "smrtící kvarteto".  celý článek



Biologická léčba a chemoterapie pomáhají pacientům s nádorovým onemocněním. Některé preparáty mohou při léčení vyvolávat také nežádoucí účinky. Řadu z nich lze však úspěšně...  celý článek

Premenstruační syndrom

| Dotaz od: Klára






Syndrom neklidnych noh?

| Dotaz od: Martin

Zdravim, jiz delsi dobu me trapi neprijemny pocit v nohou. Na internetu jsem si dohledal, ze by se mohlo jednat o syndrom neklidnych nohou, ktery vsak postihuje jen male...

O syndrom neklidných nohou se ve Vašem případě jistě jednat může. preparáty magnezia i železa jsou doporučovány. magnezium je lepší v tabletách, zajistí se dostatečná dávka...

Chronický únavový syndrom?

| Dotaz od: Veronika

Jsem už vážně zoufalá. Již je to delší dobu, co mě trápí tyto obtíže, ale dříve mi stačily dva dny na lůžku a byla jsem relativně v pořádku, ovšem teď už tomu tak není. Jsem...

Samozřejmě by se o únavový syndrom jednat mohlo. Doporučoval bych proto znovu komplentní vyšetření celého těla. Hezký den.

Mám Gilbertův syndrom. Po většinu času mi toto onemocnění nečiní žádné potíže, ale čas od času, nejčastěji po dietní chybě, dostanu "záchvat". Bolí mne břicho a trpím plynatostí...

Vaše problémy byste měla řešit s vaším praktickým lékařem, který vám předepíše patřičné léky (např. No-Spu). Důležitá je prevence - zejm. vyhýbat se situacím, které vám...

Syndrom ruka noha ústa

| Dotaz od: Kateřina

Je mně 33 roků a ve středu minulého týdne jsem se celá (doslova celé tělo) osypala vyrážkou s většími či menšími červenými pupínky. V ústech vč. krku se mně udělalo mnoho aftů...

Vážená paní Kateřino, pokud se jedná o syndrom ruka-noha-ústa, pak skutečně do pár týdnů příznaky odezní. Žádná specifická léčba neexistuje. Nejdéle (cca 1 měsíc) může trvat...


Únavový syndrom

| Dotaz od: Romana



Páteř a Marfanův syndrom

| Dotaz od: Monika



Cervikokraniální syndrom 2

| Dotaz od: Margarita




Sudeckův syndrom

| Dotaz od: Marie



Hyperventilační syndrom

| Dotaz od: saw2000

Před tydnem se mi udelalo nevolno necítil sem ret jako by brnel.byl sem na vyšetřeni veškeré testy byly v pořádku .lékař mi řekl že se jedná o Hyperventilační syndrom...

Jedná se o to, že při zrychleném dýchání se může člověku udělat nevolno a ztratit vědomí. Prevence je jednoduchá, stačí dýchat klidně a pomalu. Hezký den.

Aspergrův syndrom

| Dotaz od: Michaela

Syn 7 let, má již od nástupu do MŠ adaptační potíže.Nyní je po odkladu a chodí do 1. třídy,diagnostikován elektivní mutismus, ve škole občas komunikuje bez problémů,často se...

Pokud paní učitelka vnímá, že chlapec potřebuje asistenta, měla by škola říci kroky, které jsou třeba , aby žák asistenta získal. Jestliže máte sama podezření na Aspergrův...

Klipelův syndrom

| Dotaz od: Hana



Můj bratr se léčí v Brně na zvažovaný (dosud ne diagnostikovaný) Gordonův syndrom. Každý den jí jednu tabletu Furonu. Po 5letech léčby se mu stále nepodařilo dostat hladinu...

Milá Danuše, k zodpovězení Vašich dotazů mám málo informací - neznám podrobné hodnoty laboratorních výsldků Vašeho bratra ani jeho celkový stav. S Gordonovým syndromem by vyšší...

Syndrom neklidných nohou

| Dotaz od: Tomáš

Je mi 17 let chtěl jsem se zeptat třeba když se koukám na televizi nebo mám nohy ve vodorovné poloze cítím brnění v nohou a nutnost pohybu dokázal byste mi s tím nějak poradit...

Vyhledejte obvodního lékaře, který Vás zevrubně vyšetří a buď přímo stanoví léčbu, nebo Váš odešle nejspíše k neurologovi. Samoléčba mě v tomto případě žádná nenapadá, zejména...

Tietzův syndrom

| Dotaz od: Jaruska



Anomálie počtu chromozomů způsobují nevyváženost genetického materiálu, která zapříčiňuje různé patologické stavy. Pohlavní chromozomy podmiňují správný vývoj pohlaví.  celý článek

Syndrom lepivých destiček

| Dotaz od: Lenka



Alcockův syndrom

| Dotaz od: Jan

Již rok se potýkám s problémem necitlivosti penisu. Prošel jsem všechna standardní vyšetření na neurologii (MEP, SEP, MRI krk, hrudník, bedra) nikde se nic neprokázalo. Pak se...

Mohl by být nález na speciálním EMG vyšetření, dostupné bude asi jen na neurologických klinikách fakultních nemocnic. Kausálně, tedy příčinně je řešitelný pouze prokazatelný...

Cervikokraniální syndrom

| Dotaz od: Simona



Sudeckův syndrom PHK

| Dotaz od: Naděžda

Již jsem s vámi psala a ptal jste se čím se začali projevovat potíže nejdřív mě bolel loket při návštěvě ortopeda mi byla do lokte píchnutá injekce při další návštěvě mi bylo...

Informace je úplnější. Taková skutečnost se opravdu může stát. Skutečná pathofyziologie a úplná příčina Sudeckova syndromu není zcela do důsledků objasněna, což rovněž léčbu...

Obavy o poškození srdce při léčbě Turnerova syndromu růstovým hormonem (RH) jsou neopodstatněné.  celý článek

Aspergerův syndrom

| Dotaz od: Jirka

Je mi třináct let a za tři měsíce mně bude 14. Od útlého dětství mám potvrzen aspergerův syndrom (nebo mně to alespoň tak rodiče říkají). Na začátku tohoto roku jsem vztoupil do...

Děkuji, Jirko, za dotaz! Už podle toho, jak píšeš, je vidět, že máš bohatou slovní zásobu a dáváš si záležet na formě a způsobu svého vyjadřování, což velmi oceňuji. Zároveň...

Cereberállní syndrom

| Dotaz od: Anna





Antifosfilipidový syndrom a léčba

| Dotaz od: Vladimíra

Čekám na druhé výsledky antifosfolipidivého syndromu.Prosím Vás v případě,že by výsledky byly pozitivní nasazuje se anopirin hned nebo až při pozitivním těhotenskén testu?Děkuji...

U antifosfolipidového syndromu se podle doporučení hematologických a gynekologických odborných spolenčostí používá Anopyrin jako profylaxe, čili ochrana před vznikem trombózy...

Guillain-Barré syndrom

| Dotaz od: Natali



Děkuji za odpověď, ale chtěla jsem se zeptat na tu hodnotu AHM.20,85 jakou mám vlastně šanci k otěhotnění, když mám takovou vysokou hodnotu toho hormonu! děkuji S.

Tak šance na otěhotnění se z této hodnoty určit nedá.

Představte si chlapečka, který už jako maličký kojenec vypadá poněkud zvláštně. Má problémy se sáním mateřského mléka a často musí být krmen sondou. Jeho svaly mají snížené...  celý článek

Wiedemann- Becwith syndrom

| Dotaz od: Hana



Syndrom třesícího dítěte

| Dotaz od: Zuzana

Chtěla bych se zeptat:: dneska mi dítě začlo plakat, tak až mu zaskočilo a nedýchalo, tak jsem mu začla bušit do zad a automaticky jsem ho vzala do rukou a zatřásla s ním. Vůbec...

Pokud není třes příliš silný, velmi pravděpodobně se Vašemu potomkovi nic nestalo. Ale pro jistotu ho několik dní pečlivěji pozorujte a kdyby se začal chovat jinak - opakovaně...

Syndrom horní hrudní apertury

| Dotaz od: Anonymní

Omlouvám se za to že pokládám dotaz znovu, ale zapomněl jsem dodat určité informace. Dobrý den, chtěl bych se zeptat, mám příznaky, kterým doktoři souhrnně říkají perzistující...

Aktuálně platná mezinárodní klasifikace nemocí termán perzistující migrenosní aura nezná. Mohou být aury bez migrény, opakující se, ale nikoliv persistující. Persistující...

Prader-Williho syndrom je geneticky podmíněná choroba charakterizovaná bezvládnými svaly, opožděním psychického i fyzického vývoje, obezitou a malou postavou.  celý článek
Turnerův syndrom je genetické onemocnění spojené s postižením na úrovni nervově-psychické, projevující se mimo jiné i odlišnostmi v chování.  celý článek





Syndrom chronické únavy

| Dotaz od: Monika





Prajem dobrý den,chcem poprosiť o vysvetlenie čo to znamená:cervikobrachiotorakolumbosakralný syndrom? aká je prognóza do buducná---čo má čaká?? ďakujem

Cerviko- krční, brachio- horní končetina, torako- hrudní páteř, lumbální- bederní páteř, sakrální- křížová oblast. V podstatě máte bolesti celé páteře a šíří se i do paží. Co...



Solární syndrom

| Dotaz od: Kateřina




Tietzův syndrom

| Dotaz od: lenka



Sjogrenův syndrom

| Dotaz od: Dara



Před dvouma měsíci jsem navštívila doktorku s tím že jsem šíleně unavená, někdy až nemužu vstát z postele, mám šílený ekzém, kuži v oblasti loketních jamek, krku a tváře vhodnou...

Omlouvám se za zpoždění odpovědi, dotaz byl až nyní ke mě přesunut. K Vašim potížím je nutno říci, že si jistě zaslouží podrobnější celkové vyšetření, které by měl primárně...

Problémy se zařazením do běžného fungování ve společnosti jsou u žen s Turnerovým syndromem bohužel časté. Uvádí se, že tyto ženy vzbuzují menší zájem u mužů a mají méně...  celý článek



Jedná se o akutně probíhající závažné onemocnění charakterizované otokem mozku a difuzním ztukovatěním jater. Vyskytuje se výlučně v dětském věku, s maximem výskytu mezi pátým...  celý článek
Při cestování letadlem na dlouhých linkách dochází k žilnímu městnání na dolních končetinách, jehož známkou jsou otoky. U některých lidí se tvoří krevní sraženiny, které mohou...  celý článek
O pylově-potravinovém syndromu mluvíme tehdy, když člověk trpící pylovou alergií je zároveň alergický na některé druhy zeleniny nebo ovoce. Tento syndrom je způsoben citlivostí...  celý článek

DISH syndrom

| Dotaz od: kesik

Mám neustálé bolesti zad a ortoped mě řekl, že mám tzv. Dish syndrom, potřebovala bych vědět co to znamená a jak se bude léčit

Jedná se onemocnění páteře, kdy dochází jak k artritickým změnám, tak i ke zvápenatění obratlových plošek. Co se léčby týče, provádí se zejména rehabilitační cvičení, tlumení...

Cervikokraniální syndrom

| Dotaz od: Margarita

Měla bych 2 dotazy. Byl mi diagnostikován cervikokraniální syndrom, těžšího rázu. Dotaz 1) jednou za 14 dní jezdím do školy na laborky (cesta cca 4 hod) a pozoruji, že bolest...

Margarito! 1) jako nejpravděpodobnější příčinu zhoršení vašich potíží s páteří bych viděla právě to 4hodinové dojíždění - dlouhé sezení ve strnulé poloze, otřesy při jízdě po...

Gilbertov syndróm

| Dotaz od: Stano



Gilbertův Syndrom a THC

| Dotaz od: Zdena



Předmenstruační syndrom

| Dotaz od: Alexandra W.

Vám přeju! Ráda bych se zeptala. Hormonální antikoncepci neberu, menstruaci dostávám většinou do týdne od termínu a ten týden co se mi to zpozdí vždycky hrozně trpím, jsem...

Příznivě mohou působit dlouhodoběji podávané látky z lékárny: pupalkový olej, vitamín B6 a hořčík. Další rady jsou dietetické: jezte méně soli, aby se snížilo zadržování vody...

Sjogrenův syndrom

| Dotaz od: Kateřina






Aspergerův syndrom

| Dotaz od: Radka



Chronický únavový syndrom

| Dotaz od: Ing. Karel

Měl bych dotaz ohledně mého kamaráda a společníka firmy. V letošním roce onemocněl pro mne záhadnou nemocí o které jsem nikdy neslyšel. Dříve aktivní člověk nyní nemohoucí a...

Nemoc vašeho kamaráda spadá do resortu imunologie, je to velmi zvláštní a obtěžující onemocnění, přímo se jmenuje unavový syndrom a mnoho informací můžete načerpat na internetu...

Nefrotický syndrom,Prednison

| Dotaz od: petra

Chtěla bych se Vás zeptat.Mám od února 2014 zjištěný a léčený nefrotický syndrom prednisonem.Prednison jsme postupně snižovali na 20 mg ob den,ale opět se bílkovina v moči...

Vážená slečno/paní Petro, uvedené příznaky mohou souviset s užíváním Prednisonu; ztížené dýchání může navíc být důsledkem převodnění. Doporučuji Vám domluvit se na případné...



Výchova dítěte se syndromem Prader-Willi přináší četná úskalí. Rodiče, kteří se rozhodnou o postižené dítě pečovat, by předem měli vědět, co asi mohou očekávat a jaké překážky...  celý článek

Je mi 16 let a mám aspergeruv syndrom.Chci to zmenit, tak se na Vás obracìm, pokud nemáte radu ,jak to překonat bez psychiatra Sama.Uz nechci byt vecne jenom ve svych...

Milá Nez. Nemyslím si,že by trampoty člověka s Aspergerovým syndromem musel řešit psychiatr. Jsem si jistý,že máte všechny šance.Každý z nás je neopakovatelným originálem a...

Děkuju za vysvětlení ohledně zalečování syndromu před těhotenstvím a kojení.Jen co znamená,že nedoporučujete uživání imunostimulačních preparátu?To je proenzi na klouby(po úrazu...

Imunostimulační léky, jsou léky , které stimulují imunitu - přípravků je mnoho i na přírodní bázi /např. Echinacea, Wobenzym, Immunostim.../ Můžet užívat bylinky, vitamíny.

Antifosfolipidový syndrom

| Dotaz od: Niki

Synovi (7 let) se po krátkém infektu na těle udělali pupínky, diagnostikované jako petechie. Po důkladném vyšetření moči, krve a stolice měl vše negativní, pouze mu paní...

Antifosfolipidový syndrom je autoimunitní onemocnění - tzn. že imunitní systém tvoří protilátky proti vlastnímu tělu. U antifosfolipidového syndromu mají protilátky za následek...

Cervikokraniální syndrom

| Dotaz od: zdenka





Chtěla bych se zeptat, jestli má smysl toto očkování v případě že mi byl zjištěn Gorlin syndrom (mj.-zvýšené riziko gynekolog.malignit) ? Děkuji

Lenko! V případě Gorlinova syndromu může být pro Vás očkování stále přínosné, spíše je otázka ohledně věku a Vaší případné současné infekce HPV viry. ObraTťe se s tímto dotazem...

LS syndrom v těhotenství

| Dotaz od: Mirka



Marfanův syndrom

| Dotaz od: monikabart



Osoby s chorobou Praderové-Williho (PW) trpí často poruchami chování a mají také velmi často přidruženy psychické problémy různé závažnosti. Těmi nejčastěji zmiňovanými jsou...  celý článek

Fosfolipidový syndrom

| Dotaz od: HJ



Duhringův syndrom

| Dotaz od: Jitka



Únavový syndrom.,alkohol

| Dotaz od: Lenka

Stále jsem unavená,bez energie,každou chvíli mě něco bolí...nechala jsem se vyšetřit,prý unavový syndrom.Mam prý cvičit(jezdím na koní,plavu na víc není čas,mám rodinu) a...

Lenko, asi Vám nemusím říkat, že sahat po alkoholu při únavovém syndromu Vám únavu dlouhodobě jenom zvýší a problém se možná vyřeší jen na chviličku. Vím ale, že je těžké se s...

Syndrom Prader-Willi (PW syndrom) je charakterizován souborem mnoha příznaků. Stejně jako u dalších vrozených chorob se také příznaky PW syndromu mění v průběhu života.  celý článek

Hellp syndrom

| Dotaz od: Petra



Syndrom neklidných nohou - Léky

| Dotaz od: František

Chci se zeptat, léčím se s crohnovou chorobou a již skoro dva roky docházím na neurologickou ambulanci kvůli pálení nohou. Dělali mi kvůli tomu spoustu různých testů, ale na nic...

Syndrom neklidných nohou je poměrně častým potíží. Začíná většinou v klidu, nucení k pohybu nohou...To jste si jistě již nastudoval. Vy máte nasazenu Lyricu, tato může být...

Mám dotaz ohledně syna.Od 4 let trpí tiky.nejdříve začínal pouze odkaslavanim,později se přidaly i tiky motorické.ted je mu 9 a situace se velmi zhoršila.skube hlavou,rameny...

Na základě toho co píšete ja jasné, že váš syn má obtíže už několik let a je s podivem, že odborníci ještě nemají diagózu. Nejsem schopna vám s klidným svědomím říci co vašemu...


HELLp syndrom

| Dotaz od: Pavlina

Chtěla bych se zeptat jaka je pravděpodobnost kdyz jsem prvni porod v (37.tydnu)měla nalez HELLP syndrom selhavaly mi ledviny,jatra... ale nic jsem na sobe necitila jen hroznou...

Nikdo dopředu nemůže předvídat, jak by probíhalo další těhotenství. Pokud jste však v přívním těhotenství prodělala HELLP syndrom, vaše případné další těhotenství by bylo jistě...



Hellp syndrom

| Dotaz od: Adéla L.



PCO syndrom

| Dotaz od: Mia

Měla jsem problém s otěhotněním přirozeně to nešlo rok.Pak mi Dr.Zjistil PCO syndrom menstruaci jsem měla nepravidelnou .Po laparoskopii a drillingu jsem za 2 měsíce otěhotněla...

PCO syndrom je chronické onemocnění, při kterém je šance na přirozené otěhotnění opravdu snížena, ale není vyloučena. Vy jste absolovovala laparoskopickou operaci na vaječnících...



Tietzův syndrom

| Dotaz od: Jitka





Sucho v ústech, nedostatek slz, zažívací poruchy – to jsou jen některé projevy tzv. Sjögrenovy choroby.  celý článek

Jak léčit tetanický syndrom

| Dotaz od: Gabriel





Antifosfolipidní syndrom

| Dotaz od: Marion

Můj lékař mi zjistil nedostatek bílých krvinek v krvi a sdělil diagnózu antifosfolipidního syndromu. Na další vyšetření půjdu až za měsíc a ráda bych se dozvěděla něco víc...

Info zde, pokud vám nebude něco jasné, ptejte se v dalším dotazu: http://www.lupusinky.estranky.cz/clanky/nejcastejsi-otazky-a-odpovedi/antifosfolipidovy-syndrom_co-je-to-a-co...

Syndrom dráždivého tračníku je porucha zažívání projevující se bolestí břicha, nadýmáním, průjmem či naopak zácpou. Dráždivý tračník může postihnout člověka jakéhokoli věku a...  celý článek

Cushingův syndrom

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych se zeptat jaká pravděpodobnost je že můžu mít Cushingův syndrom? Vzhledem k tomu že můj pohled je příliš subjektivní nemohu posoudit zda se mi jen nezdá že příznaky...

Vámi udávané potíže jsou hodně nespecifické. Na Cushingův syndrom bych myslela pokud by hmotnost měla tendenci plynule narůstat i bez patrné příčiny, strie byvají u této nemoci...

Duhringův syndrom

| Dotaz od: Jitka





Treacher collins syndrom

| Dotaz od: Markéta

Chtěla bych se zeptat jaká je pravděpodobnost, když moje matka i jeden její bratr má Treacher collins syndrom, (já žádné znaky tohoto syndromu nenesu), že ho bude mít i moje...

Markéto. Jistá možnost tu jistě je, pokud plánujete rodinu nebo jste již těhotná, doporučuji konzultaci s genetikem. Hezký den.

Únavový syndrom

| Dotaz od: Radek



Úžinový syndrom

| Dotaz od: Jana



Sudeckův syndrom

| Dotaz od: jaroslava

30.6.jsem si zlomila zápěstí, které mi rovnali,Sádru jsem měla 4týdny, pro velkou bolest mi ji sundali a dali orthézu,ruka stále bolela,nepřetržitě,po 14tidnech mi oznámili, že...

Rehabilitace včetně fyzikální léčby je na místě, rehabilitace musí být přiměřené, u Sudeckova syndromu se musí pohybová léčba správě dozovat. Medikaci máte. Stav se u Sudecka...

Syndrom Prader-Willi je genetické onemocnění, které je spojeno s vyšším rizikem náhlého úmrtí. To se týká jen necelých pěti procent postižených a dá se snížit podáváním...  celý článek

Algonerodystrofický syndrom kostí

| Dotaz od: Jaroslava

Prosím o radu, je mě 68let a diagnostikovali mě algonerodystrofický syndrom kosti lýtkové a celkové odvápnění kostí-byl mě předepsán lék Protelos 2g vzhledem k alergii na léky a...

Stroncium ranelát Protelos patří k nejmodernějším lékům, skutečně má některé vedlejší účinky o kterých je doibře se poradit s ortopedem. Nepopsala jste příčinu pro kterou...

Mám dotaz mám diagnostikovaný sudekův syndrom s těžkým funkčním deficitem PHK a s lehkou chronickou radikulopatii C8 dx léčím se dva roky pro silné bolesti ruky označeno nemoc...

Poskytala jste v dotazu příliš málo informací, abychom alespoň trochu přilehavě mohli odpovědět.¨ Jistě jste jak jste popsala byla léčena zevrubně a široce, a to na špičkovém...

Syndrom neklidných nohou

| Dotaz od: Helena

Neklid nohou se u mne projevoval už v mládí při delším sezení například ve vlaku, v divadle a dal. Asi před pěti lety se neklid začal projevovat v noci v klidové poloze. Musela...

Paní Heleno. Hlavním lékem na léčbu syndromu neklidných nohou je podávání tzv L- Dopy, jiným mechanismem ale stejném místě působí i modernější léky- Dopa- agonisté, což...

Někteří pacienti pozorují zhoršování sezonních alergických příznaků během pylové sezony po konzumaci určitého ovoce a zeleniny. Příčinou toho může být takzvaný orální alergický...  celý článek

Prosím Vás o radu,maminka se léčí druhým rokem, Parkinsonův syndrom,její stav je stabilizovaný,ale po angíně se silným kašlem se dostavily velké bolesti v bederní oblasti ,po...

B.masáže by neměla ublížit, bude li prováděna správným způsobem. Cvičení je jistě důležité, bylo by však vhodné došetřit stupeň osteoporozy, popisované na RTG. Ta sice nebude...

Níže zasílám laboratorní výsledky z imunologie. Chápu správně, že obě hodnoty Beta-2-GPI IgG 26,4 i Anti PHI IgG 24,6 souvisí s antifosfolipidovým syndromem? Další zvýrazněnou...

Spíš je dobré, že jste mi nafotila celou tu zprávu. Ten antifosfolipidový syndrom tam je zmíněn a ty hodnoty se k tomu vztahují. A zřejmě jste "alergická" na spermie, protože...

Premenstruační syndrom

| Dotaz od: Nikola

Donedávna sem měla před a během menstruace "pouze" silné křeče do břicha. Včera a dnes mě bolí prsa a jsou citlivá na dotek. Je možné, aby to patřilo k pms??? Poslední...

Milá Nikolo, premenstruační syndrom je souhrn fyzických, psychologických a emocionálních symptomů týkajících se ženského menstruačního cyklu. Mezi příznaky patří i tenze v...

Westuv syndrom

| Dotaz od: lenka

Muj peti lety syn ma diagnostikovany westuv syndrom na lecbu reaguje.ma zpomaleny vyvoj ale vyvoj pokracuje.navstevuje logopeda i presto ma vyvoj reci na urovni trileteho ditete...

Pokud je Váš syn v péči logopeda, je poměrně slušná šance, že se dostane lepší úroveň řeči. Nelze ale mít přehnaná očekávání a čekat, že bude nejednou vše v pořádku. Logopedická...

Klinefelterův syndrom

| Dotaz od: Michal

Muj dotaz je ohledne plodnosti muzu s timto syndromem. Muj pripad je takovy ze spermiogram vysel: zadna spermie v ejakulatu, nasledny geneticky test ukazal ze mam Klinefelterův...

Michale! U mužů trpících Klinefelterovým syndromem šance, že se stanou otcem existuje. Vše záleží na tom, zda zárodečný epitel ve vašich varlatech produkuje alespoň malé...

Vertigo a CC syndrom

| Dotaz od: Simona

Chtěla jsem se Vás zeptat.Už skoro 2 měsíce marodím se zádama,začalo to,že se mi asi 14 dní motala hlava a po té mi zjistili zablokovámí krční páteře,žeber a klíčních kostí.Měla...

Dle Všaeho popisu budete mít zřejmě nejen funkční poruchu krční páteře s projevy CC syndromu, ale funkční poruchy máte zřejmě v celé páteři, poruchu statiky pánve a významnou...

Cervikokraniální syndrom, Coxtral

| Dotaz od: Vratislav

Mám dlouhodobě potíže s krční páteří. DG - cervikokraniální syndrom. Užívám Coxtral SOS do 10 tablet měsíčně + Sirdalud také SOS. Cvičení nepomáhá. Chci se zeptat, zdali při...

Cervikokraniální syndrom může mít příčinu v krčních obratlích, kromě zátěží krční páteře hrají při jjich vzniku roli i psychogenní faktory. Proto doporučuji zamyslet se i nad...

Mám vrozený syndrom klippelův-trénaunayův vínové skvrny na levé noze od kotníku po pás,chtěla jsem se zeptat co toto onemocnění obnáší a jestli do budoucna můžu očekávat nějaké...

Při tomto onemocnění je kromě rudého zbarvení končetin přítomna porucha vývoje žilního systému s tvorbou varixů (žilních městků, tj.rozšířených povrchových žil s oslabenou...

Před 8 měsíci jsem měl bakteriální zánět spojivek ( žlutý výtok, světloplachost,apod.) Přeléčen Spersadexem. Po týdnu se vrátil (stejné příznaky - světloplachost, žlutý výtok...

Váš dotaz zcela přesahuje běžný rámec tohoto fóra, ale z Vašich výsledků je zřejmé, že trpíte nedostatkem slz. Příčinou je nepochybně celé řada, nevylučoval bych ani pozánětlivé...

APEC syndrom

| Dotaz od: Alena

Přeji krásný den! Mohu se zeptat na více informací o APEC syndromu? Syn jej nejspíše má a ráda bych o tom věděla více informací. Kde vzniká a jaká je doporučená léčba? Děkuji za...

O APEC syndromu (Asymetrickém periflexurálním exantému dětského věku) Vás nejlépe informuje Váš ošetřující lékař. Je pravděpodobně způsoben lidským herpesvirem 7, proto se...

Moebiův syndrom

| Dotaz od: Verča

Mám moebiuv syndrom..tak jsem se chtěla zeptat jestli nevíte náhodou něco o jeho vývinu z lékařského hlediska akože jak doktoři pokročili co se třeba týče operace na dozavření...

V některých případech je možná plastická operace a/nebo neurochirurgické "zprovoznění" poškozené inervace (pozn.svaly kolem úst ovládá lícní nerv, při jeho poruše se svaly...

Tetanický syndrom a těhotenství

| Dotaz od: Markéta

Od dětství mám diagnostikovaný tetanický syndrom. Nyní jsem těhotná a mám obavy o průběh těhotenství. Je nutné navštívit neurologa, nebo nemá syndrom vliv na vývoj plodu? Děkuji.

Především informujte gynekologa. Měly by u Vás být pečlivě udržovány hladiny vápníku a hořčíku, aby nedocházelo ke křečím. Dítě to neohrozí, pokud nedojde k celkovému záchvatu...

Vestibulární syndrom

| Dotaz od: Radek

Je mi 40r,byl mi před cca 2měsíci diagnostikován vestibulární syndrom,všechna vyšetření (CT,mra+mri,mozk.tepny,baep,echo srdce,vaskulitidy) negativní,přetrvává občasné mírné...

Vestibulární syndrom může mít více příčin, pokud by se jednalo o benigní poziční paroxysmální vertigo existují manévry, které Vám mohou potíží zbavit. Nejčastěji provádí ušní...

Byl mi zamítnut invalidní důchod z důvodu, že má nemoc je v začátku.Mám Sjogrenův syndrom, který mi nikdo rok neléčil, jen mi dávali antibiotika(4 za rok). Vždy když jsem byla...

Pokud jste zatím měla nasazen jen Medrol a žádné jiné celkově podávané léky (imunosupresiva), tak rozhodně nebyly vyčerpány všechny léčebné možnosti. Takže nejprve bych...

Syndrom orálního dyskomfortu

| Dotaz od: ivana

Již téměř rok mám trvale pachuť v ústech, sucho, pálení, brnění jazyka..... Potíže jsou úporné, stále se zvyšují. testy na všechny zubolékařské materiály byly negativní. Trochu...

Nepotěším Vás, zde příčinu neodhalíme (bez vyšetření to není možné), jen můžeme odhadovat. Popsané obtíže může způsobovat určitý druh anémie (bylo by odhaleno z krevního obrazu...

Syndrom polycystických ovarií

| Dotaz od: Sylvie

Byl mi diagnostikován syndrom polycystických ovarií a nasazena hormonální antikoncepce Minerva. Zajímalo by mě, co je příčinou vzniku tohoto syndromu a zda-li je možné jeho...

Příčina bohužel není známa,léčba spočívá v podávání antikoncepce, a v případě přání gravidity indukcí ovulace, někdy se používala i léčba operační,ale je nebezpečí recidivy...

Chtěla bych Vás požádat o radu, jak nejlépe pomoci naší 52 leté mamce, která jednou do měsíce trpí úzkostlivými stavy, je schopna prospat celý den, nemá chuť k jídlu a je...

Dobře to cítíte, maminka pomoc potřebuje, i když z ohledů na vás nechce přijmout pomoc od vás. Ale cítím, že jste správná rodina a máte k sobě hezký vztah, bylo by škoda, nechat...

Alergie na latex (přírodní produkt kaučukovníku) je v populaci poměrně častá. Navíc celá řada lidí s alergií na latex (přibližně 50 %) trpí zároveň potravinovou alergií na...  celý článek

Hellp syndrom

| Dotaz od: Lenka

Je mě 28let, Mám za sebou dvě těhotenství a jeden porod. První těhotenství - spont. abort v 10.týdnu. Druhé těhotenství - Lehké špinění v 7. týdnu (duphaston p.o...

HELLP syndrom je soubor příznaků v těhotenství, trochu příbuzný eklampsii, který se nedá nijak předvídat, prevence také není možná. Prostě se vyskytne jako komplikace...

Syndrom karpálního tunelu

| Dotaz od: Helena

Prosím Vás můžete mi podle zjištěných výsledků v EMG laboratoři sdělit míru poškození? Jsou tyto hodnoty v horní hranici pro operativní řešení, nebo pouze na začátku? Předem...

Vyjádření k možné operaci a k tíži postižení nervus medianus Vám podá elektromyografista, který vyšetření prováděl nebo Váš neurolog. Indikace k operaci se hodnotí nejen podle...

LQTS syndrom a hluchota

| Dotaz od: Jaroslav

Chci se zeptat, pokud má člověk mutaci v genu způsobující prodloužení QT intervalu s vrozenou hluchotou, která část sluchového ústrojí je postižená? Lze vadu sluchu způsobenou...

Mutace genu způsobující prodloužení QT intervalu způsobuje nervovou hluchotu, která je oboustranná. Tato hluchota se nediagnostikuje pomocí CT, ale evokovanými potenciály. Navíc...

Hellp syndrom

| Dotaz od: Magdalena | z mobilní aplikace

U prvniho ditete se u me projevil hellp syndrom. Porod se musel vyvolat v 35+6tt cisarskym rezem. Dostala jsem pred porodem krevni transfuze a po porodu jsem musela byt nejakou...

:-) a já mám být ten jazýček na vahách...:-). několik faktů--nikdo vám nemůže zakázat nebo povolit těhotenství- to je vaše volba. HELLP sy je opravdu vážná porodnická...

Nefroticky syndrom

| Dotaz od: josef

Potreboval bych od vas poradit..Uz rok se lecim na Nefroticky syndrom - Idiopaticka membranozni glomerulonefritida. Lecbu sem zacal nekdy v kvetnu minuleho roku.Lecen sem byl...

Souvislost s onemocněním menisků se mi zdá spíše nepravděpodobná. Pokud nezabere cyklofosfamid, je možné, že bude nutné léčbu změnit, k dispozici jsou ještě jiné léky na...

Unavový syndrom

| Dotaz od: simona

Chtěla bych se zeptak kam se obrátit s problémy které mám. Poslední dobou už nikam nevycházím jak jsem unavená .Ráno do práce a z práce rovnou do pyžama a tak to jde už skoro...

Podle potíží, které popisujete, doporučila bych vyšetření u pneumologa, který by provedl spirometrii - funkční vyšetření plic, které by mohlo potvrdit nebo vyloučit bronchiální...

Cervikokraniální syndrom

| Dotaz od: Petra X

P.doktore píšu za sestru. Je jí 39 let a přes 10 let se léčí pro VAS C A Thp. užívá myolastan, tramal, coxtral, aj..chodila na RHB bez efektu. Bolí ji krční páteř s propagací do...

Prodělaný zánět mozkových blan na popisované potíže vliv nejpravděpodobněji mít nebude. Za vším dle vaší zprávy stojí problém s krční páteří a nabyl jsem dojem, že vaše sestra...

Jsem v 8.měsíci těhotenství a pár týdnů jsem měla nepatrné problémy, které se zhoršily poslední 4 dny. Zjistila jsem, že se jedná o syndrom karpálního tunelu. Tyto posl. dny...

Nyní je hlavní starostí dokončení těhotenství. Bolestivou končetinu co nejvíce do zvýšené polohy, vhodné se poradit na rehabilitaci, kde je možno na zápěstí použít měkké...

Daunuv syndrom

| Dotaz od: Martina

Jsem ve 13+6TT, dnes jsem si volala pro výsledek kombinovaného testu a vyšel mě pozitivní, ultrazvukové vyšetření vyšlo naprosto v pořádku ve 12+5 TT, KREVNÍ KOMBI =PAPP TEST...

Může být v pořádku,ale také nemusí.Říkám to upřímně. Neznám přesné znění výsledku, obvykle je vypsané i riziko. Lze podstoupit odběr choriových klků nebo odběr plodové vody na...

Únavový syndrom

| Dotaz od: Romana


Pokud někdy proděláme infekci herpetickými viry /EB virus, CMV, virus HSV - způsobující opary/, tak tyto viry trvale zůstavají v klidové formě v organismu. Infekci těmito viry...

Radikulární syndrom C6 l dx

| Dotaz od: Jiří

V lednu 2013 mi byl na ortopedii léčen údajně natažený úpon pravého bicepsu (bolest v paži při napřažení k hodu, otok ramene zepředu, silné křupání v rameni a klíční kosti...

Dle Vašeho popisu to vypadá,. že jste opravdu neabsolvoval skutečně cílenou léčbu. Popis změn na RTG,MRI a klincký nález také jednoznačně neukazuijí nezbytnost operačního řešení...

Cervikokraniální syndrom

| Dotaz od: Nikola

Předem se omlouvám za rozsáhlý dotaz,ale budu se snažit napsat můj problém snad co nejsrozumitelněji to půjde.Je mi 19 let a dva roky pracuji jako kadeřnice.Po půl roce se mi...

Bohužel je to častý problém u Vašeho povolání. Hodně kadeřnic trpělo podobnými potížemi než přišlo na léčbu ke mě. Velmi pravděpodobně se jedná opravdu syndrom dráždění...

Chci se optat na toto mela jsem celkem 4tehotenstvi dve z toho neuspesne a pred 7 lety se me narodila zdrava dcera a pred rokem syn s branicni kylou a dnes jsem 18+5 a vysel me...

Podstupte rozbor plodové vody (amniocentéza) a ten vám řekne s vysokou pravděpodobností, zda bude dítě postižené a jak. Do té doby jsou všechny spekulace liché, někdy jsou totiž...

Chronický únavový syndrom

| Dotaz od: marie

Paní doktorko,chtěla jsem se zeptat zda více než roční zvýšení CRP na 16hodnotu,někdy klesne,ale jen malinko,má vliv u revmatologie.Jsem neustále unavená a skolabovala jsem,ale...

Hodnota CRP okolo 16 opravdu pouze mírně zvýšená, pro bakterialní infekci by svědčily hodnoty nad 50. Uričtě i tak by se měly vyloučit zdroje infekce tzn. ORL, zubní, gynekol...

Syndrom..

| Dotaz od: Kateřina

Před pár dni jsem byla na první gynekologické prohlídce. Pan doktor mi řekl že trpím nějakým syndromem, ale nemohu si vzpomenout na název. Pak doktor nebyl moc sdílný. Spočívá v...

Bohužel syndromů je celá řada, ale s největší pravděpodobností se bude jednat o syndrom polycystických ovarii, ale ujistěte se u svého lékaře. Příjemný den

Uzlinový syndrom

| Dotaz od: Iva

U mé 12.leté dcery došlo ke zduření uzlin v podpaží,na krku a v třísle-pouze na pravé straně.Subjektivně neudává žádné obtíže,pouze občas bolesti hlavy a břicha-obvykle v...

Je nutné vyloučit příčinu infekční (prakticky každá celková infekce může vést ke zvětšení uzlin) a příčinu hematologickou - onemocnění krvetvorby a nádory. Testy asi budou...

Až čtyři procenta dětí trpí amblyopií, nemocí někdy také přezdívanou jako „syndrom líného oka“. Obvykle se léčí zakrytím zdravého oka náplastí nebo čočkou na dobu několika...  celý článek

Menierův syndrom

| Dotaz od: Jiřina Staňková

Trpým častým záchchvaty motání hlavy , hučením v uchu. Bylo mi řečeno, že se jedná o Menierův syndrom. Léčím se Betaserkem. Které lékařské pracoviště provádí podrobná vyšetření...

Pokud vím, žádné pracoviště se nespecializuje pouze na tuto nemoc, pokud byste chtěla ověřit diagnosu,můžete se obráti na velké pracoviště - ORL kliniku, nejlépe v Brně /pro vás...

M751 Syndrom manžety rotátoru

| Dotaz od: Šárka

Vážený pane doktore, manželovi při vyšetření byl zjištěn výrustek na pravém rameni, který přebrušuje šlachu.V ambulantní zprávě uvedeno: dle kliniky a NMR leze partial manžety...

Neuvedla jste, zda kromě dekomprese prostoru kolem rotátorů ramenního kloubu byla provedeno i sešití porušené rotátorové manžety. Je jistě velmi pěkný výsledek , pokud...


Sudeckův syndrom

| Dotaz od: Nikola

Mám na Vás jeden dotaz. Otec je po úrazu horní končetiny, 7 týdnů měl sádru, nyní mu ji sundali a diagnostikovali Sudeckův syndrom. Chtěla jsem se zeptat, jaké medikamenty kromě...

Sudeckův syndrom má zpravidla svůj průběh, léky jsou na místě. U mužú je Sudeck s lepším průběhem. Základem je skutečně vitamin D a dostatek vápníku, všechny léky, které vedou k...

Cushingov syndrom

| Dotaz od: Beáta

Chcela by som sa opytat, ci moze byt Cushingov syndrom dedicny. Mala ho moja mama vo veku 34r. Ja mam 21. Uz 10 mes. som nemala menstruaciu, (gynekol. vysetrenie-negativne...

Cushingův syndrom je způsobený nadbytkem kortizolu, hormonu kůry nadledvin. V 70% se jedná o postižení hypofýzy, podvěsku mozkového, která jeho sekreci ovlivňuje. Ve zbývajících...

Downov syndrom

| Dotaz od: Jana Jarošová

Chtěla jsem se zeptat jak velké mám asi riziko, že se mi narodí mininko s Downovým syndromem, když mi na genetice vrozených vad M. Down. vyšlo 1:140 (v termínu). Předem děkuji...

Nepíšete, jestli toto číslo vyšlo na základě vyšetření krve (tzv. triple test) nebo odběru plodové vody či jiného vyšetření. Ale rozhodně poměrně velké riziko tam je, asi budete...

Syndrom ústa ruka noha

| Dotaz od: Hana

Dnes byl dětskou lékařkou mým dcerám diagnostikován syndrom ústa ruka noha. Naštěstí zatím máme mírný průběh, několik puchýřků na nohách a rukách + drobné osypání, 1-2 puchýře v...

Jde o běžné respiračně přenosné onemocnění, takže se chovejte jako při jiné lehce probíhající virose. Inkubace je 3-5 dní, do 8-10 dní dojde ke zhojení kožních a slizničních změn.

Syndrom tox. šoku

| Dotaz od: Arlenee

Při posledním použití tampónu při menstruaci jsem měly náhle teplotu 38, bolest kloubů, během dopoledne jsem vypila 3l tekutin, brala jsem paralen. Hned v pondělí jsem...

|Nemusíte mít obavy,toxický šok by měl daleko dramatičtější průběh, je to život ohrožující stav hodnoty,by nebyly v normálu a Paralen by nezabral

Algodystrofický syndrom

| Dotaz od: H.B.

Koncem ledna jsem si zlomila nohu v kotníku a nohu jsem měla 5 týdnů v sádřě. Po 8 měsících, kdy jsem si pořád stěžovala na bolesti v kosti a kotníku a velké bolesti při chůzi...

Nepřísluší i hodnotit správnost vyjádření jiného lékaře, když vás neznám, nemohu vyšetřit ani vidět rtg. Zkontaktujte na posouzení situace jiného ortopeda. Hezký den.

Již 7 rok mám bolesti po prodělané borelioze, která byla pozdě léčena a také trpím únavou (chronický únavový syndrom). K tomu ještě bolesti páteře (plotýnky). Beru i léky na...

Doplnila bych imunologické vyšetření. Na posílení kloubů můžete zkusti např. Artrilon. Z imunomodualčních léků, které můžete zkusit bez předchozího vyšetření bych doporučovala...

Syndrom neklidných nohou

| Dotaz od: Martina

Vážený pane doktore, léčím se na migrénu s aurou, ale kromě tohoto problému trpím pravidelným hýbáním nohou při usínání, skřípání zubama ve spánku a tzv. mručení ve spánku (od...

Podle popisu by se skutečně mohlo jednat o syndrom neklidných nohou, často provázený celkovým neklidem. Při migréně se užívají léky ze skupiny triptanů - ty dost často...

Karcinoidový syndrom

| Dotaz od: Petra

Cca před 9 lety (dnes 23 let), jsem měla tak jednou za měsíc křeče provázené průjmy a zčervenáním obličeje. Průjmy a křeče mě přešly ale trápí mě časté pálení pleti a jakoby...

Bez vyšetření se nedá žádná z možných diagnóz (tzn. i příp. karcinoid) ani vyloučit, ani potvrdit. Doporučuji proto vyšetření cestou praktického lékaře.

Sudeckův syndrom

| Dotaz od: Edita

Moje kamarádka má od března 2012 po rázové vlně na achilovu patu bolesti kolem kotníku, pálení, špatně chodí, po větší námaze je delší domu úplně doma a nemůže chodit. Léčí ji...

Je třeba upřesnit diagnozu. Provést rtg snímek hlezna, popřípadě při déle trvajících potížích i vyšetření magnetickou rezonancí. Zjistí případné změny na měkkých tkáních...

ADHD syndrom

| Dotaz od: Katka

Mému 5,5letému synu byl zjištěn syndrom ADHD s dominantou afektivní labilita, dislálie, a porucha pozornosti. Zajímalo by mě jak mohu svému dítěti pomoci. Zatím je bez medikace...

Velmi se divím, že tam, kde tuto poruchu synkovi diagnostikovali, vám nedali podrobnější instrukce ohledně toho, jak s chlapcem pracovat a podrobnější pokyny. Protože o něm nic...

Sudeckův syndrom

| Dotaz od: Lenka

V 10/2009 jsem měla úraz. Následný hluboký, ztáta 15% kůže LDK,autotransplantace, t.č. plastika zhojena V 4/2010 inv.důchod, 5/2010 algodystrofický Sudeckův syndrom,dle EMG...

Nebudu rozpisovat, to co víte, co je Sudeckův syndrom, neboli reflexní aklgodystrofický syndrom. Toto onemocnění léčí především ortopedie s rehabilitací za účasti neurologa...

Syndrom suché oko

| Dotaz od: Iva

Pane doktore, již skoro dva roky mám syndrom suchého oka - denně používám umělé slzy, avšak můj problém se nadále zhoršuje - ostré světlo, tlak v očích, bolest v očích atd.. Na...

Toto se operačním zákrokem řešit nedá. Bohužel máte porušený slzný film, který se skládá z vodnatých a lipidových (tukových) složek. Právě lipidy jsou zodpovědné za odolnost slz...

Mam syndrom vyhoreni?

| Dotaz od: leona

Prosim uz nekolik mesicu se citim k nicemu ,jsem stale unavena , boli me cele telo a nejsem schopna udelat bezne veci jako napr. domaci uklid a vsechno se mi zda tezke mam pocit...

Syndrom vyhoření může opravdu mít podobné příznaky, doporučovala bych vám však raději vyhledat nějakého psychologa či psychoterapeuta se kterým celou situaci podrobně...

Syndrom vyhoreni - burn out

| Dotaz od: milena

Mam problem s manzelem (37 let). Je 9 let v manaz. pozici a jiz dva roky mluvi o pocitu vyhoreni. Narocna prace, neustale cestovani, dve male deti. Rok chodi na psychoterapii...

Vážená, milá a nešťastná paní Mileno, zde je každá rada drahá. Bulharské přísloví říká, že do žen a do melounů nevidíme. A já ani skrze Vaše řádky nevidím do Vašeho manžela...

Calpy syndrom

| Dotaz od: iveta

V květnu jsem si při judu poranila koleno a až do ted jsem chodila na rehabilitace, které mi koleno pomohli ne úpně rozhýbat. Stále nemohu udělat dřep a kleknout si . před dvěma...

Nevím, jestli jste se nepřeslechl, nic mi to neříká, může jít také o ortopedický slang, zeptejte se lékaře přímo. Hezký den.

Syndrom polycystických ovarií (PCOS) je onemocnění, které může být příčinou ženské neplodnosti. Výskyt tohoto onemocnění je poměrně vysoký, u nás postihuje asi 5 až 10 % žen...  celý článek

Syndrom karpalniho tunelu

| Dotaz od: adriana

Byl mi zisten sy.kar.tunelu sredne tezky.potize zatim nemam zadne.Prosim o radu jestli mam jit na operaci.dekuji.

Pokud nemáte žádné potíže, tak nemůžete mít sy karpálního tunelu,¨ až ty potíže nastanou pak navštivte neurologa, který provede řádné vyšetření

DP/DR syndrom

| Dotaz od: Martina

Je mi 15 let a v září jsem začala trpět DP/DR syndromem způsobeném marihuanou..Myslela jsem, že se s tím srovnám sama, že ty hrozný pocity přejdou, ale už to zachází daleko a...

Pro Vás existuje jediná cesta, jak z Vašich problémů ven, a to svěřit se rodičům a jít na vyšetření k psychiatričce. Jak to rodičům sdělit Vám mohu poradit jen obecně, protože...

Syndrom uklouzlého žebra

| Dotaz od: Eva

Pane doktore, mám již leta bolesti v levé části břicha - pod žebrem. Nikdo z lékařů si s tím nevěděl rady: jediná léčba analgetiky. Až nyní mi na rehabilitaci pan doktor sdělil...

Syndrom sklouzlého žebra je diasgnoza vyjímečná a většinou málo pravděpodobná, protože mnohem častější jsou bolesti, které vycházejí z hrudní pateře, z potíží s mežieberním...

Syndrom karpálního tunelu

| Dotaz od: Zdeňka

První problémy jsem měla před deseti lety při prvním těhotenství.Tenkrát jsem neotekla do noh,ale ruk.Poslední tři měsíce jsem spala snad jen tři hod. v noci,jak mě ruce v noci...

Karpální tunel je onemocnění, které nemá někdy jasnou příčinu - může jít o přetěžování šlach a nebo o anatomickou variantu, kdy je málo místa v zápěstním kanále a při jakémkoli...

Lofgrenův syndrom

| Dotaz od: Hana

Od ledna se léčím na Lofgrenův syndrom, sarkoidózu nitrohrudích uzlin a Erythema nodosum a byl mi doporučen zakoupit si lék Wobenzym. Mám dotaz zda-li tento lék je pro moji...

Ano, u autoimunitních nemocí je enzymoterapie vhodná, hodně informací můžete načerpat zde: http://www.lupusinky.estranky.cz/clanky/alternativni-medicina-a-lupus/enzymoterapie-u...

Merkelson-Rosenthalův syndrom

| Dotaz od: Zdenka

Víc jak 10 let , se léčím Merkelson-Rosenthalův syndrom . Poslední léta mám problém s kloubama má to souvislost ? Děkuji za odpověď Soboličová

V klasickém popisu tohoto syndromu potíže s klouby nejsou popisovány. Vzhledem ke granulomatose je nelze vyloučit. Přesto by bylo dobré se poradit s revmatoloogem, odebrazt...

Sjogrenův syndrom?

| Dotaz od: Zuzana

Mám příznaky sjogrenova syndromu.žádná tvorba slz,suchý nos,bolest a zánět čelistí a dásní,velká únava,vaginální mykósy a sucho.bolesti nohou...vše v atakách.ale vyšetření z...

U Sjegrenova syndromu bývají pozitivitní protiáltky SS-A, SS-B -patří do screnningu ENA/ - nevím zda-li Vám tyto protilátky byly vyšetřovány. I tak léčba bývá většinou...

Je mi 17 let promiňte,že vám opět píšu. Už je to dva měsíce co jsem prodělal mononukleózu. Již po třech týdnech od prvních příznaků mononukleozy tj. silná bolest v krku-jsem měl...

Existenci diagnózy únavového syndromu dnes část odborné veřejnosti považuje za spornou. Pálení očí je dle mého názoru vysvětleno vámi uvedeným zánětem. Z hlediska únavy bych...

PFAPA Syndrom?

| Dotaz od: Jana

Prosím o posouzení našeho problému. Náš 4,5 letý syn je téměř 2 roky velmi často nemocný (od nástupu do školky). Nejdříve to byly záněty uší, nekonečné rýmy, záněty spojivek...

Z Vašeho popisu je diagnoza PFAPA dost pravděpodobná, ale bohužel nikoho v Brně neznám. Na této jednotce je nepříjemné, že neexistuje test, který by syndrom potvrdil. Ale pokud...

Syndrom toxického šoku

| Dotaz od: Dana

Momentálně mám 3.den menstruaci a na první dvě noci používám tampony (s vložkami), spím cca 9 hodin. Přes den používám pouze vložky. Včera jsem si četla příbalový leták od...

Chápu Vaši potřebu jistoty, bezpečí- ale Vy sama tušíte, že teoretické úvahy Vám nepomohou. Pokud by kdokoliv dokázal stavět diagnosu jen na slovních popisech, zjednodušilo by...

Meinerův syndrom

| Dotaz od: Karolina

Minulý týden jsem prodělala záchvat .Rotační závratě , zvracení všeho o jsem snědla či vypila okamžitě po prudkém pohybu . Na pohotovosti jsem dostala 2 injekce a jela domů s...

Vážená slečno Karolino, audiometrie posoudí sluch; poruchy rovnováhy a vnímání polohy vyžadují jiná vyšetření. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším ORL lékařem na doplnění...

Před čtyřmi roky jsem si komplikovaně zlomila bérec, operativně mi byly do kosti vešroubovány "hřeby", které byly po roce vyňaty. Bércová kost je v pořádku, kost lýtková je...

Základem je vyšetření na ortopedii nebo chirurgii, je třeba kvůli svědění i zhodnotit stav nervového aparátu neurologem. Možná, že bude dle jeho nálezu vhodné i vyšetření...

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Hormonální antikoncepce – je opravdu takovou hrozbou?

Hormonální antikoncepce je v poslední době dávána do souvislosti se zvýšeným rizikem žilní trombózy. Jak velké toto riziko je? A je opravdu potřeba se hned začít bát?  celý článek

x