Plastika acl + resekce menisku

dobrý den, dne 27.2.2014 jsem podskoupil zákrok: ASK rekonstr. LCA BTB štěpem z patel.lig. gen.I.sin., dále parc resekce men. lat. Při propouštění z nemocnice mi doktor řekl, že mám dodržovat klidový režim, koleno ledovat a necvičit pohyblivost kloubu, pouze izometrické cvičení. Vše samozřejmě dodržuji, ale připadá mi divné, že bych s kolenem neměl vůbec cvičit, že rehabilitovat začnu až cca za 14 dní. Přečetl jsem plno materiálnů na internetu na toto téma a v každém se píše, že cca od 2. dne po operaci se s kolenem má cvičit-propínání a ohyb kolene, propínání je extrémně zdůrazňováno, obyb prý zatím není až tak důležitý. Takže nevím, co si mám myslet. Prosím o váš názor na věc, děkuji

Odpověď odborníka:

Rozhodující je doporučení operatéra, sešití nemusí být pro úrazové změny v koleně natolik pevné, aby umožnlo mobilizaci kolena ihned. Do týdne po operaci by se ale hybnost měla zvolna aplikovat, pasivně přes okraj postele postupně již nyní. Do 4 týdnů po plastice LCA není vhodné plné propnutí do 90 st, vždy méně 15 st. Stejně tak ohnutí více než 90 st. Po 4 týdnech již aktivně cvičit do plného rozsahu hybnosti kolena.- Jinak dle kontroly u svašehéo lékaře nebo na rehabilitaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x