#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jak se připravit na dovolenou v době (post)covidové?

Zuzana Ježková Redakční článek 30.6.2021

Užít si čas dovolených ve zdraví je jistě touhou každého z nás. Zeptali jsme se proto naší spolupracující epidemioložky MUDr. Michaely Špačkové, jak se na letošní prázdniny co nejlépe připravit a čím se vybavit.

Opálený muž s rouškou
Každá země má nastavená mírně jiná pravidla pro nošení ochrany dýchacích cest, která je třeba si před odjezdem prostudovat.

Co doporučujete zvážit, než se člověk vydá na zahraniční dovolenou?

Před odjezdem je dobré získat co nejvíce informací o podmínkách cestování do konkrétní země, tamních zvláštnostech, rizicích. Doporučila bych především zvážit vlastní zdravotní stav, zda proběhla pravidelná doporučená očkování (zejména úplnost a platnost pravidelného očkování proti tetanu, záškrtu a černému kašli), a která očkování jsou vhodná do jednotlivých destinací. Očkování proti virovým hepatitidám A a B jsou v mnoha zemích standardem.

Lidé s chronickým onemocněním by měli před cestou navštívit svého lékaře, aby jim zrevidoval stávající léčbu a vyslechli jeho doporučení.

Bez čeho by nikdo z nás neměl letos do zahraničí vyrazit?

Bez cestovní lékárničky a potřebných (pravidelně užívaných) léků. Vybavení lékárničky závisí na délce pobytu, zdravotním stavu a na oblastech, které hodláte navštívit. Je třeba vzít v úvahu i předpokládanou dostupnost lékařské péče v místě pobytu.

Doporučuje se uzavřít cestovní zdravotní pojištění, minimálně pojištění úhrady léčebných výloh pro pobyt v zahraničí (obsahující i léčebné výlohy pro případ onemocnění covid-19). V pojištění by měly být zahrnuty všechny aktivity, kterým se budete věnovat. A myslete na to, že kartičku pojišťovny je nutno nosit stále s sebou.

Také si ještě zkontrolujte platnost svého cestovního pasu. Při cestování automobilem si zjistěte, zda je váš řidičský průkaz (v cílové destinaci) platný.

Vhodné je mít s sebou a podle potřeby používat repelent a opalovací krém s vysokým ochranným faktorem, klobouk a sluneční brýle.

V současnosti je nutné na cestu přibalit také dostatečné množství ochranných roušek a respirátorů třídy FFP2.

Mějte po ruce také důležité kontakty, jako je kontakt na ambasádu, honorární konzulát, spojení na asistenční službu vaší zdravotní pojišťovny atd.

Letošní prázdniny je třeba přibalit si na dovolenou také doklady týkající se covid-19. Které to jsou?

Je vhodné mít s sebou certifikát o očkování proti covid-19 v papírové, a pokud lze, tak i elektronické podobě. Potvrzení o prodělaném očkování získají lidé v papírové podobě v očkovacím centru, většinou až po druhé dávce. Elektronicky je možné jej stáhnout z webových stránek Ústavu zdravotnických informací a statistiky https://ocko.uzis.cz.

Tam, kde je povinný, je nutné mít s sebou certifikát s výsledkem antigenního nebo PCR testu, opět v papírové a ideálně také v elektronické podobě.

Od 1. července mají být dostupné a platné tzv. evropské covid pasy, tedy osvědčení, že konkrétní osoba je naočkovaná, má negativní test, případně nemoc už v minulosti prodělala. Covid pasy mají být k dispozici i pro děti, v češtině i angličtině. Pravidla pro příjezd cizinců si však nadále budou určovat samotné země.

Je i v horkých letních dnech nadále nutné nosit respirátory, a to i po očkování? Nejsou vhodnější alespoň roušky?

Každá země má nastavená mírně jiná pravidla pro nošení ochrany dýchacích cest, která je třeba si před odjezdem prostudovat. Přesto z obecného hlediska, v místech s vyšší koncentrací lidí je vhodné (někde nutné) a vždy rozhodně ohleduplné respirátory nosit i po očkování.

Očkování proti covid-19 poskytuje velmi vysokou, avšak ne stoprocentní ochranu. Vakcíny zároveň omezují případné šíření viru. Úplně vyloučit však nákazu nelze, a to i s ohledem na případné nové mutace. Imunita po očkování i prodělaném onemocnění je proti nově se objevujícím variantám viru o něco nižší.

K omezení cirkulace viru a rozšíření nových variant je zapotřebí dosažení co nejvyšší imunity populace a bohužel pokračující používání osobních ochranných prostředků, zejména tam, kde se hromadí větší počet lidí, v uzavřených společných prostorách vždy.

Co dalšího doporučujete v současné době pro to, aby si každý mohl užít letní čas ve zdraví?

Zodpovědné, riziko minimalizující chování spočívá v omezení kontaktů, dodržování rozestupů, kde je to možné, a striktní dodržování zásad respirační hygieny, tedy kýchání do kapesníku, mytí a dezinfekci rukou.

Pandemie neskončila a je nadále nutné respektovat i tyto nefarmakologické možnosti ochrany.

V souvislosti s covid-19 je vhodné v maximální možné míře omezit pobyt v místech s vysokou koncentrací lidí, zejména pokud možnosti větrání jsou omezené. Pro ochranu svou i ostatních je ve všech takových případech vhodné mít nasazenu ochranu dýchacích cest a používat vlastní dezinfekci na ruce. Blízké kontakty – podávání rukou či přátelské objetí, je vhodné omezit, a to i když cestujete do jižních zemí, kde je lidský kontakt běžnější. Přeplněným místům je lepší se vyhnout. Je také dobré udržovat odstup od ostatních cestujících.

Vše, co lze, je vhodné rezervovat online. Vyhnete se tak frontám a blízkému kontaktu s mnoha lidmi. Při pobytu je třeba dodržovat nastavená hygienická opatření a respektovat nařízení a pokyny daného ubytovacího zařízení. Dále je nutné se řídit podle pokynů orgánů ochrany veřejného zdraví v místě pobytu.

Jak je to nyní s úhradou PCR testů pro vycestování a pro návrat z dovolené – hradí si jej každý sám?

Pojištěnci se mohou nechat testovat antigenním testem jednou za 7 dní, PCR testem dvakrát do měsíce. Jako první den se u antigenních testů bere den odběru, další možnost hrazeného testování vzniká osmý den.

Nárok na test se odpočítává od posledního testu. U PCR testů nezáleží na tom, kdy budou provedené, musí se dodržet počet dvou testů v kalendářním měsíci. Jediným omezením je, že výkon PCR testu lze na konkrétní rodné číslo vykázat jednou denně. Každý může v jednom kalendářním měsíci využít obou druhů testování zároveň, má tedy nárok na šest testů měsíčně.

Platnost negativního výsledku PCR testu v rámci systému OTN (očkování, test, prodělaná nemoc) je 7 dní od provedení samotného testu. Platnost negativního výsledku antigenního testu v rámci systému OTN je 72 hodin. Nezáleží na tom, zda testování proběhne na odběrovém místě či v zaměstnání, ale odběr provedený laickou osobou se do limitu hrazených antigenních testů nepočítá. Na hrazený test má nárok i očkovaná osoba a také osoba, která prodělala onemocnění covid-19 a od pozitivního testu ještě neuběhlo více než 180 dní.

Certifikát může vytisknout poskytovatel zdravotních služeb, který vakcinaci či test provedl (praktický lékař, odběrové místo). Preferovaná forma certifikátu je digitální. Certifikáty o prodělaném onemocnění, o výsledku negativního testu (jak antigenního, tak PCR testu) a certifikát o prodělaném očkování (jak po první dávce, tak po ukončeném očkování) je možné stáhnout přes portál https://ocko.uzis.cz/. Pokud na portálu certifikát o provedeném testu nenajdete, je doporučeno obrátit se na laboratoř, která váš test vyhodnocovala.

Mohu se nechat otestovat přímo na letišti?

Ano. Letiště Václava Havla tuto možnost nabízí. Cestující se mohou nechat otestovat před nástupem do letadla i po příletu ze zahraničí. Při odbavení se nyní ověřují veškeré vstupní podmínky, které se velmi často mění, zároveň se kontroluje i potvrzení o negativním výsledku testu na onemocnění covid-19.

Zároveň se nezměnily další procesy, cestující tak musí procházet bezpečnostní i pasovou kontrolou, která je vzhledem k platným opatřením vlády zavedena i na Terminálu 2. V rámci opatření je nutné nosit respirátor třídy FFP2 ve všech vnitřních prostorách letiště, dodržovat rozestup od ostatních cestujících a věnovat pozornost hygieně rukou. Bez respirátoru se pasažéři neobejdou ani na palubách letadel. Při nástupu a výstupu jsou navíc instruováni k dodržování dvoumetrových rozestupů. Výjimka se týká dětí ve věku od dvou do 15 let, které mohou cestovat pouze se zdravotnickou obličejovou maskou.

Které zdroje informací je dobré sledovat před odjezdem na dovolenou?

Stránky MZV: Covid-19 Rozcestník - aktuální informace k cestám do zahraničí:
https://www.mzv.cz/jnp/cz/udalosti_a_media/tiskove_zpravy/x2020_04_25_rozcestnik_informaci_k_cestovani.html

Mapa cestovatele #COVID19:
https://www.mzv.cz/jnp/cz/mapa_cestovatele.html

Pro letní turistickou sezonu spustilo MZV také speciální web:
https://covid.gov.cz/situace/dovolena-2021

Dále je možné využít informační linku MZV pro cesty do zahraničí +420 222 264 222.

Covid portál:
https://covid.gov.cz/situace/zahranici/mapa-cestovatele-podminky-vstupu-do-zeme-povinnosti-po-navratu-do-cr

Obecně lze cestovatelské informace nalézt na:
www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/

Informace o doporučených vakcínách najdete v kalendáři cestovatele na stránkách SÚKL:
http://www.olecich.cz/modules/vaccine/travel.php?country=3

Doporučujeme

Čtěte více

Jak se pátrá po žloutence

Pokud si myslíte, že virovou hepatitidu vždy prozradí žluté zbarvení očí či...

Jak se postupuje, když cukrovka zasáhne oči?

I přes veškerou snahu o prevenci a včasnou diagnózu diabetu se někdy může stát,...

Jak se pozná, že je mé astma pod kontrolou?

Pokud se léčíte s astmatem, může se za určitých okolností stát, že se vaše astma...

Jak se projevuje alergie s ohledem na sezónu?

Věděli jste, že sennou rýmou můžete trpět i v zimě? Jak zabránit tomu, aby se...

Jak se projevuje omikron a čím se liší od ostatních variant?

Omikron má na svědomí prudký nárůst nemocných. Jaké jsou hlavní rozdíly mezi...

Jak se projíst k nízkému cholesterolu?

Známým rizikovým faktorem pro vznik infarktu a dalších srdečně-cévních onemocnění...

Jak se prošlapat k lepšímu zdraví?

Zdravou chůzí můžete zlepšit svou tělesnou i psychickou pohodu. A to bez ohledu...

Jak se předchází rakovině střev při IBD? Samotná prohlídka nestačí

Každému, kdo v České republice oslaví 50. narozeniny, by měla ve schránce přistát...

Jak se při cestování po velkoměstech nenechat napálit

Náramkáři, hráči skořápek nebo falešní policisté. V evropských městech číhají...

Jak se při kojení starat o bradavky zasažené lupénkou?

Kojení je nejen nejpřirozenější strava pro miminko, ale také pomáhá vytvářet...

Jak se připravit na kolonoskopii

Kolonoskopie se mnozí obávají. Náročnější než vlastní vyšetření ale může být...

Jak se připravit na umělé oplodnění – tipy pro snížení stresu

<p>Mnoho párů, které se chystají podstoupit umělé oplodnění, zažívá určitou...

Jak se rakovina vzdaluje, cítím se volněji

Rakovina prsu není jediné onemocnění, ale spíše skupina několika druhů rakovin,...

Jak se rodí děti bez matek – nematek

Darují kus sebe samé. Vskutku malinký kousek. Nepatrný, ale pro vznik nového...

Jak se rozvíjí alergická reakce?

Chcete-li rozumět tomu, co se děje v těle alergika, když ho navštíví "jeho"...

Jak se rychle zbavit rýmy

Rýmu máme spojenou především s chladnými měsíci, ale s tímto problémem se můžeme...

Jak se spí v Evropě

Během ledna 2009 provedla společnost Lundbeck průzkum poruch spánku v Evropě....

Jak se stane, že vaše srdce nebije ve správném rytmu?

Poruchou srdečního rytmu (tzv. arytmií) trpí každý desátý člověk. Vzniká jako...

Jak se stanovuje diagnóza osteoartrózy?

Cítíte bolest v některém z kloubů, která je horší ráno nebo po delším odpočinku...

Jak se stravovat, aby vám co nejlépe fungovalo zažívání a měli jste zdravá střeva?

Kvalita stravy, její skladba a množství určují zdraví nejen střev, ale celého...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#