#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Mikuláš je za dveřmi: strach se dá zvládnout i díky homeopatii

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 2.12.2014

Závěr kalendářního roku je pro děti i dospělé měsícem velmi intenzivních prožitků a přináší řadu silných emocí. Bohužel ne všechny jsou vždy příjemné – první prosincovou událostí, která se nemusí vždycky setkat jen s těšením a radostným očekáváním, je svátek sv. Mikuláše. Jeho návštěva s pomocníky může být pro mnoho dětí i jejich rodičů spíše velmi stresujícím zážitkem spojeným se strachem –  zvláště pokud máte malé děti a Mikuláš k vám přichází prvně v životě. A právě o strachu a jeho zvládnutí jsou následující řádky. 

Strach je základní součástí lidské existence a je to pocit nezbytný k přežití. Varuje nás totiž před nebezpečím a v případě samotného nebezpečí spouští reakci „bojuj, nk6ebo uteč“. Pocity úzkosti a strachu zažíváme většinou v situacích, které nemůžeme kontrolovat, předvídat anebo se nám jeví nějakým způsobem nebezpečné či ohrožující.

Strach: pomocník i zrádce

Na jednu stranu má strach pozitivní vliv na psychologický vývoj člověka, zároveň ale „nedostatek“ nebo „nadbytek“ tohoto pocitu mohou být patologické a lidský organismus dlouhodobě poškozovat. Pozitivní strach nás motivuje k lepšímu výkonu, nutí nás k lepší koncentraci a zdravému riskování a překonávání vlastních hranic. Negativně zpracovaný strach je ale pro člověka poškozující. Pokud si jsme nadmíru sebejistí a strach či pocity úzkosti se prakticky neprojevují, vede to ke ztrátě pozornosti, nepořádnosti a malému výkonu. Naopak nadměrný strach může člověka až paralyzovat a z dlouhodobého hlediska se může vyvinout do nejrůznějších fobií.

Do hlubin psychologie: kde se bere strach

Jednoznačnou příčinu strachu nebo úzkosti se u konkrétního člověka podaří najít jen někdy. Většinou se jedná o kombinaci biologických, psychologických a sociálních faktorů. Studie ukazují, že úzkostné stavy se často v rodinách dědí, předpokládá se tedy určitá dědičnost, která dává základ možnému budoucímu vývoji. Ten je ovšem ovlivněn i dále zmíněnými vlivy psychologickými a sociálními.

  • Freud – z psychologického hlediska podle Freudovy teorie pramení strach a úzkosti z podvědomého konfliktu mezi přáními a touhami jedince a možnostmi jejich realizace.
  • Moderní psychologie – podle mladších autorů je to otázka možnosti předvídání vývoje a kontroly nad událostmi v životě. Například dítě, které má jen málo možností kontrolovat události ve svém životě anebo je mu tato možnost omezena, například příliš ochranářskými rodiči, může v budoucím životě rozvinout některý z modelů úzkostného chování.
  • Behavioralismus – tento model předpokládá, že strach může být jednak naučený díky nějakému modelu, například když dítě vidí, že rodič je v určité situaci úzkostný, a toto chování zkopíruje. Anebo se strach vyvine jako podmíněný reflex, například když dítě vyleká nějaká hlasitá hračka. Později může plakat jen při pohledu na tuto hračku. Sociální faktory zahrnují strach v určitých vypjatých momentech, jako je třeba rozvod apod.

Projevy strachu a úzkosti

Nacházíme je jednak na tělesné úrovni, ale strach a úzkost se jakožto stavy duše odráží i na chování dotyčného jedince. Na tělesné úrovni se setkáváme se zvýšeným svalovým napětím anebo třesem, zvýšeným pocením, vyšším krevním tlakem, zrychleným pulsem i dýcháním, nevolností a suchostí v ústech. Na psychické úrovni se můžeme setkat s projevy, jako jsou ztráta koncentrace, určitá zmatenost a nekoordinovanost činností, tendence k izolaci od společnosti, snahy utéct z nepříjemné situace, plačtivost. Někdy ale i vztek může pramenit ze strachu.

Akutní strach a jeho následky

Nečekaný zážitek hrůzy může zejména dítě dlouhodobě poznamenat, ale úplně stejně to platí i pro dospělé. Nemusí to být jen návštěva Mikuláše (a hlavně jeho pomocníka čerta). Podobné následky mohou mít i veškeré náhlé stavy ohrožení života, jako jsou (auto)nehody, přepadení, setkání s úmrtím, závažným zraněním nějaké osoby či jiné velmi intenzivně prožívané situace. U citlivých jedinců se může vyvinout až stav nazývaný posttraumatická stresová porucha (tzv. PTSD).

Zvládnutí strachu pomocí homeopatie

Každý z oborů si se strachem dokáže nějak poradit. Klasická psychiatrická léčba strachu a tzv. úzkostných poruch většinou sestává z léků a psychoterapie. Homeopatie má na tyto situace několik léků, které mohou napomoci tyto zážitky zpracovat již v akutní fázi a předejít tak závažnějším dopadům na duševní zdraví pacienta.

  • Aconitum napellus – je lékem právě akutního strachu a situací ohrožení vlastního nebo cizího života, které vedou jednak k již popsané vegetativní reakci, jež se projeví vysokým tlakem, bušením srdce (je cítit až v krku), zrudnutím obličeje, pocitem sevření na hrudi s nedostatkem vzduchu, a dokonce až na úrovni střev, když se po takovémto zážitku dostaví průjem. U některých lidí se v těchto situacích může objevit i horečka. Takto vystrašený člověk má především strach ze smrti a je velmi neklidný a úzkostný, což jej nutí k neustálému pohybu a změně místa.
  • Gelsemium sempervirens – je lékem pro stavy, kdy po hrůzném zážitku anebo po špatných zprávách je člověk doslova paralyzovaný a skoro se nemůže pohnout. Tento lék je důležitý také pro paralyzující strach z budoucích událostí a homeopaté jej často předepisují v situacích, jako je například tréma před vystoupením, zkouškou, písemkou anebo návštěvou lékaře (či Mikuláše). Pacient se vnitřně výrazně třese a tento třes může být vidět i navenek. Ono ochromení, charakteristické pro tento lék, se projeví i v myšlení a chování, dotyčný si nedokáže vzpomenout ani na dobře známé věci (například dítko úplně zapomene básničku, kterou si pro Mikuláše připravovalo). A může dělat i zdánlivě nelogické a hloupé věci. Je to tedy lék, který se dá použít před nějakou stresovou událostí i po ní.
  • Opium – je lék na lékařský předpis, ale představuje naprostou paralýzu ze strachu či prožité hrůzy. Postižený se stahuje do pasivity a mlčenlivosti, aby se srovnal s tím, co se mu stalo. V obličeji, který je temně rudý, má podivně „šťastný“ výraz a často na normálně bolestivé podněty nereaguje vůbec bolestivě.
  • Stramonium – je lékem pro děti, které jsou plné strachu, ale především se u nich strach či nepříjemné a děsivé zážitky projeví ve formě nočních můr. Bojí se usínat samy a ve tmě, při usínání vyžadují aspoň rozsvícenou lampičku v pokoji.

Dávkování: Léky z této skupiny je ideální podat co nejdříve po nějaké děsivé situaci v ředění 15 CH, ale může být i 30 CH a obvyklou dávku 5 granulí lze i několikrát zopakovat v intervalu 30 minut či 1 hodiny. Pokud se jedná o náhle vzniklé úzkostné stavy s neklidem anebo náhle vzniklé problémy s usínáním malých dětí a obraz jejich potíží úplně neodpovídá některému z léků, které již byly zmíněny anebo jsou zmíněny v dalším textu, pak je možno použít polykomponentní homeopatický sirup Sedalia. V případě, že problémy a strachy či noční můry přetrvávají delší dobu i přes léčbu, je lépe se obrátit na lékaře homeopata.

Léky pro dlouhodobě ustrašené

U osob, které mají strach dlouhodobě, je potřeba najít hlouběji působící homeopatický lék, který jim pomůže v určitém ohledu „dozrát“ a budou tak moci svoje strachy zpracovat a překonat. Následující léky jsou jen ty nejvýznamnější, existuje jich samozřejmě mnohem více a o jejich podávání je vždy dobré poradit se s homeopatem.

  • Arsenicum album – je lékem pro děti a osoby, které mají strachu doslova přemíru. Hodně strachu a obav u nich pramení z jejich pečlivosti, která je jejich charakteristickým znamením, už jako děti mívají dokonale uklizený pokojíček, kde každá hračka má své místo, ve škole mají sešity přesně nalinkované a upravené a věci uspořádané a na písemky či zkoušení chtějí být naprosto dokonale připraveny. Velmi jim záleží na vzhledu a každá nečistota na šatech pro ně představuje naprostou katastrofu. Strach a úzkosti se tedy týkají jejich vzhledu, ale i zdraví, neustále se bojí, že onemocní nějakou vážnou nemocí, mají strach například ze zlodějů, ale také strach být samy. Veškerý strach vede tyto osoby k neklidu a neustálé činnosti, která má příčiny strachu eliminovat, anebo alespoň zmenšit.
  • Calcarea carbonica – podává se zejména u dětí, které mají spoustu strachu a obav, ale někdy se s nimi nemusí svěřovat. Mají strach ze všeho nového, z nového prostředí (například jít poprvé do školy atp.), samozřejmě se bojí ošetření u lékaře či zubaře, mohou mít strach z výšek, uzavřených prostor. Také trpívají i na iracionální strach, například že se stane nějaké neštěstí, nehoda atd. Mívají i potíže s usínáním, protože jakmile zavřou oči, začnou se jim zdát nejrůznější strašidelné obličeje, což je samo sebou probudí. Jsou to osoby velmi citlivé a pohled na násilí nebo již zmíněná strašidla, například v televizi, je rozruší a rozpláče. Po stránce myšlení jsou lehce zpomalení, ale pokud se jim ponechá jejich vlastní tempo, dokážou vyřešit i složité úkoly. Pomalu, ale pečlivě. Po fyzické stránce mají sklony k obezitě a jsou citliví na chlad.
  • Phosphorus – je ideální pro děti a osoby, které jsou velmi živé, otevřené a snadno navazují kontakt s jinými lidmi. Jsou velmi soucitné a empatické a velmi snadno se vžívají do ostatních a to je právě důvodem jejich obav. Velmi intenzivně zatěžují svůj nervový systém a emoce a pak jsou snadno destabilizované a vyčerpané. Zejména v těchto stavech vyžadují společnost, projevy sympatie i fyzického kontaktu (objetí, pohlazení). Na tělesné úrovni se při intenzivně prožívaných emocích snadno dostaví zrudnutí v obličeji a bušení srdce. Mívají žízeň na studené nápoje a obecně chutě na osvěžující věci.
  • Pulsatilla – je lék pro děti i dospělé, kteří mají hodně úzkostí a obav, jsou velmi náladové a jejich emoce se velmi často mění, někdy doslova z minuty na minutu. Často jsou ufňukané a v chování dětinské, navzdory svému skutečnému věku. Neustále vyžadují společnost a utěšování, jako děti na matce doslova visí. Krom malých dětí bývá tento lék často předepisován slečnám kolem puberty, protože nastupující hormonální aktivita může také rozbouřit jejich citlivé nitro. Obavy a úzkosti se u nich mohou zhoršovat i v teplé a uzavřené místnosti a naopak zlepší se při procházce na čerstvém vzduchu.
  • Silicea – osoby, které potřebují tento lék, jsou pracovně velmi schopné a vážené, ale bývají také nervózní, plaché a mívají stavy selhání sebedůvěry. Stavy úzkosti se u nich často objevují před zkouškou ve škole, veřejným vystoupením, vyšetřením u lékaře anebo třeba při změně zaměstnání. V těchto situacích se objevují i bolesti hlavy, potíže se soustředěním a stavy vyčerpání. Typy lidí, které potřebují tento lék, jsou velmi zodpovědné a pečlivé, ale často přehnaně věnují pozornost zbytečným detailům, což jejich starosti jen zhoršuje. Obecně mají sníženou odolnost a často onemocní katarem horních cest dýchacích či angínou po náročném studiu nebo pracovních úkolech.

 Dávkování: Výše uvedené léky se podávají v ředění 30 CH v dávce 5 granulí 1× týdně.

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
+1
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Má vaše dítě strach z jehel? Jděte mu příkladem!

Není to příjemné, ale často je to nutné. Představa jehly zapichující se do kůže...

Svazují vás rozličné strachy? Bez otálení vyhledejte pomoc!

Pocit sevření, zvýšené pocení, sucho v ústech. S úzkostí má zkušenost každý...

Strach ze zubaře? Víme, jak ho snadno překonat!

Na úvod je potřeba si říct, že strach ze zubaře je naprosto normální, ale zcela...

Trypanofobie? I dospělí mohou mít strach z injekcí!

Pokud máte extrémní strach z lékařských procedur vyžadujících injekce, pravděpodobně...

Strach je největší nepřítel v boji s rakovinou

Máte podezření, že něco není v pořádku, ale bojíte se navštívit lékaře? Pak...

Boj s rakovinou – jak doplnit energii a zvládnout emoce

Panika, strach, úzkost, deprese. Diagnóza a léčba rakoviny mohou s psychikou...

Jak můžete dětem pomoci od strachu z jehel

Injekcí se bojí skoro každé malé i starší dítě. Bohužel, u některých nemocí,...

Pomozte dětem překonat strach ze tmy, i ten může být příčinou nočního pomočování

Pokud dítě trápí noční pomočování, jehož příčinou nejsou žádné zdravotní problémy,...

Homeopatická úleva během porodu

Homeopatie velmi dobře a přitom šetrně napomůže zvládnout nelehké chvilky během...

Zbavte děti bolesti z očkování! Je to dar na celý život

Věděli jste, že odhadem až 10 % populace se vyhýbá očkování kvůli strachu z...

Doporučujeme

Čtěte více

Migréna – více než jen bolest hlavy

Migréna může mít mnoho tváří a bolest hlavy je pouze jedním z příznaků. Jak...

Migréna narušuje soukromý i pracovní život

Každý desátý člověk v České republice trpí migrénou. Tato nemoc však neznamená...

Migréna není zdaleka jen bolest hlavy

Tvrzení „bolí mě hlava“ a „mám migrénu“ řada lidí volně zaměňuje. Migréna ale...

Migréna trápí víc než milion Čechů. Správná léčba je základ

Nesnesitelné bolesti hlavy, které člověka naprosto „vyřadí" z běžného provozu....

Migréna vs. mrtvice – jaký je mezi nimi rozdíl?

Migréna a mrtvice, dvě odlišné nemoci, jejichž některé příznaky jsou si ale...

Migrénu může způsobovat vysoká hladina prolaktinu v krvi

V minulosti se předpokládalo, že bolesti hlavy vyskytující se u nezhoubných...

Mícha

Na pohled připomíná mícha gumovitý, bělavý válec a několika podélnými zářezy,...

Mikčního deníku se bát nemusíte

Dostali jste od svého lékaře mikční deník a bojíte se, že ho nedokážete správně...

Mikrobiologické vyšetření

Mikrobiologické vyšetření je laboratorní stanovení přítomnosti a určení druhu...

Mikromasáž nohou si můžete dopřát i v době omezených wellnessových služeb

Také vám chyběla možnost relaxace a úlevy při masážích, které jsme si v době...

Mikulášská nadílka aneb Jak se zbavit pekelně nepříjemné zácpy

Málokteré dítě odolá třpytivým obalům čokoládových Mikulášů. S přibývajícím...

Milování snižuje bolest kloubů

Zdravý a uspokojivý sex upevňuje pouto mezi partnery. Může se však stát, že...

Milovníci zvířat mají odolnější srdce

Věda přináší potěšující zprávu pro majitele domácích zvířat. Ať už vlastníte...

Milujete běh? Pozor, ať si nevyběháte nejčastější zranění

Běh se stal jedním z nejpopulárnějších způsobů, jak si zlepšit kondici a udržovat...

Milujete čokoládu? Můžete mít slabé kosti

Miliony lidí na celém světě konzumují čokoládu každý den. Je to jeden z nejpopulárnějších...

Milujete jídlo z fast foodu? Riskujete zdraví!

Moc práce a málo času trápí řadu lidí. Mnozí proto preferují návštěvu rychlého...

Milujete sladkosti a relax v horké vodě? Pak pozor na zdivočelé kvasinky!

Vaginální mykóza je infekce vyvolaná přemnožením kvasinek. Alespoň jednou za...

Milujete svého mazlíčka? Nekuřte!

Stále hledáte ten opravdu silný motiv pro skoncování s cigaretami? Pak to bude...

Miluji svoje dospělé děti… Žít s nimi ale nemůžu

Návštěva dětí, co už dávno vylétly z hnízda. Den "D" konečně přijde. Ale po...

Miminko nemusí vždy vzniknout přímo ve zkumavce

Pokud někteří rodiče prozradí, že jim s početím miminka pomohly metody asistované...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#