#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Obezita není jen „vizuální“ problém. Na problematiku upozornil světový den

Magda Snížková 17.10.2019

Na předních příčkách pomyslného žebříčku evropských zemí, které vedou ve výskytu obezity, se pohybuje Česká republika. Podle dostupných statistik je zhruba na 5. místě. Nadváha a obezita však netrápí jen nás.

obezita_kuze_tuk_tloustka
Obezita je závažné chronické onemocnění, které mj. výrazně zkracuje život

Říjen patří obezitě

Upozornit na problematiku obezity má za cíl Světový den obezity, který se konal v pátek 11. října. Cílem této každoroční kampaně, kterou založila v roce 2015 Světová federace pro obezitu (World Obesity Federation) a stojí za ní i Světová zdravotnická organizace (WHO), je podněcovat a podporovat praktická opatření, jež pomohou lidem dosáhnout zdravé hmotnosti, a zvrátit tak celosvětovou epidemii obezity.

Tématem loňské kampaně byla výzva k zastavení diskriminace obézních lidí na celém světě a zlepšení kvality jejich života. Diskriminaci zažívají obézní lidé nejen například v zaměstnání, ale i za strany médií, která podporují stereotypní představy, že obézní člověk je lenoch, který se pouze povaluje u televize a láduje se nezdravým jídlem. Realita je přitom jiná. 

Čím častěji člověk hubne, tím hůře kila shazuje

Dnes už je prokázáno, že dojde-li k poklesu tělesné hmotnosti, tělo se automaticky snaží dalšímu poklesu hmotnosti dvěma základními mechanismy: 

  • Změní se koncentrace hormonů zodpovědných za příjem potravy ve prospěch zvýšení příjmu potravy tak, že člověk cítí větší hlad a po jídle se necítí dostatečně sytý. Není proto divu, že se pak dieta hůře dodržuje.
  • Zpomalí se metabolismus – tělo se přepne do „úsporného režimu“, tj. spaluje méně kalorií.

Kromě řady onemocnění, která mohou obezitu způsobovat, stojí za nárůstem hmotnosti současné společnosti řada faktorů. Například životní styl, složení a dostupnost potravin, ale i životní prostředí. Světový den obezity proto vyzývá také vládní organizace k tomu, aby podporovaly cenovou dostupnost a přístup ke kvalitním potravinám a vybízí rovněž k odpovědnému chování a péči o životní prostředí.

Začíná to jako estetický problém, časem už jde o život

Obezita je závažné chronické onemocnění, které mj. výrazně zkracuje život. Data o prevalenci nadváhy a obezity se podle různých studií výrazně liší. Podle posledních dat z roku 2013 je v ČR postiženo obezitou asi 25 % žen a 22 % mužů. Nadváha obecně pak představuje potíž pro více než 50 % populace středního věku. 

Jako obezitu definujeme stav, kdy je zastoupení tělesného tuku u žen > 30 % celkové tělesné hmotnosti (v menopauze > 35 %) a u mužů > 25 %. Nadváhou tedy trpí ti, jejichž BMI (body mass index) – neboli index tělesné hmotnosti, který vyjadřuje vztah mezi tělesnou hmotností a výškou – je vyšší než 25. Obezitou pak trpí ti, jejichž BMI se šplhá nad 30. BMI se dá vypočítat jednoduchým vzorcem:

  • BMI = tělesná váha (kg) / tělesná výška2 (m2)

Na internetu je i řada kalkulaček, které BMI vypočítají jednoduše za vás.

Nadváha, ale zejména obezita s sebou přináší řadu velmi vážných zdravotních komplikací. Trpí nejen kloubní aparát, který je nadměrně zatěžován, ale také kardiovaskulární systém, obézní lidé často trpí cukrovkou 2. typu a stoupá u nich rovněž riziko některých typů onkologických onemocnění. Lidé, u nichž ukazuje ručička na váze nezdravě vysoká čísla, by proto měli navštívit lékaře a svůj problém začít řešit včas.

Přibývají možnosti léčby včetně nových léků

Možností léčby obezity ve spolupráci s lékařem je hned několik:

  • Redukční dieta: Žádné dlouhodobé hubnutí se neobejde bez vhodné redukční diety. Aby bylo hubnutí úspěšné, je potřeba znát energetický příjem a podle něj nastavit reálný dietní plán. V případě moderních diet (sacharidová dieta, ketodieta, paleo atd.) jsou lékaři většinou na pozoru. Nejen, že pokles hmotnosti může být příliš rychlý, ale nevhodná dieta může dokonce poškodit zdraví. Redukční dieta má zpravidla krátkodobý efekt.
  • Pohybová aktivita: Pokud je k redukční dietě zařazen ještě pohyb, je její efekt dlouhodobý. Pohybová aktivita je důležitá také pro ty, kdo si chtějí pokles hmotnosti udržet. Velmi jednoduchým a účinným způsobem je obyčejná chůze.
  • Psychologie a psychoterapie: Pochopit, proč člověk sahá po určitém jídle nebo nápoji, je nezbytné pro volbu dalšího postupu. Pokud si dotyčný uvědomuje, že jídlem například zahání stres, může psycholog hrát důležitou roli v úspěšné redukci hmotnosti.
  • Farmakoterapie: Léky pro léčbu obezity mají velký význam, protože pomáhají snižovat hmotnost nad rámec běžných postupů. Umožňují „přenastavit“ tělo tak, aby pomáhaly pacientovi v jeho snaze zhubnout. Snížení hmotnosti o několik kilogramů navíc oproti dietě samotné pak může být rozhodující nejen pro příznivé ovlivnění cukrovky či vysokého krevního tlaku, ale také například pro psychiku, snížení operačního rizika, snazší rehabilitaci po operaci apod. Lékaři u nás už mají řadu možností jak pacientovi pomoci podáváním antiobezitik – od těch starších až po nové moderní léky. Minulý rok přibyl na trhu nový lék, takže v současné době už mají lékaři k dispozici celkem čtyři přípravky na léčbu obezity, které se od sebe liší efektivitou, mechanismem účinku, vedlejšími účinky a cenou. Tyto léky patří do rukou pouze lékařům, protože jen ti dokáží vybrat vhodný lék pro konkrétního pacienta. Bohužel se často pacientům v ordinacích našich lékařů ani nenabízejí, a to především proto, že si je pacient musí hradit sám. Náklady na léčbu moderními přípravky se pak mohou pohybovat i v řádech tisíců za měsíc. Je tedy i na pacientech samotných, abych se aktivně zajímali a lékařů se na tyto možnosti léčby ptali.
  • Chirurgická léčba: Bariatrická a metabolická chirurgie je pro řadu těžkých pacientů jedinou cestou. Během těchto operací se různými postupy zmenšuje kapacita žaludku, aby se omezila i možnost snědení většího množství jídla najednou. Bariatrické výkony lze rozlišit na dva základní − restrikční a malabsorpční. Konkrétně mezi ně patří adjustabilní žaludeční bandáž, tubulizace žaludku (tzv. sleeve gastrektomie), plikace velkého zakřivení žaludku, biliopankreatická diverze a gastrický bypass. Chirurgické řešení obezity je velmi efektivní nejen při snižování hmotnosti, ale i pro kompenzaci či léčbu cukrovky. Ukazuje se, že operace je optimální, pokud se pacientovi podaří co nejvíce zhubnout předchozími postupy včetně farmakoterapie. Tím je nejen nižší operační riziko, ale po delší přípravě se pacient s operací pravděpodobně lépe vyrovná.

Jak již bylo řečeno, o způsobu léčby každého pacienta musí vždy rozhodnout lékař na základě posouzení jeho zdravotního stavu. Někdy ovšem stačí i jen základní úprava životosprávy na to, aby se výrazně zlepšila kvalita života dotyčného. Většinou je však nezbytné kombinovat různé výše uvedené přístupy a důležitý je také přístup pacienta.

(mhe)

Zdroje: 
1. Státní zdravotní ústav. Nadváha a obezita. Dostupné na: www.szu.cz/tema/podpora-zdravi/nadvaha-a-obezita-1
2. Ministerstvo zdravotnictví ČR. Zdraví 2020: Národní strategie ochrany a podpory zdraví. Akční plán č. 2: Správná výživa a stravovací návyky populace na období 2015−2020. 2015. Dostupné na: www.mzcr.cz/Admin/_upload/files/5/akční plány - přílohy/AP 02b prevence obezity.pdf
3. World Obesity Federation. World Obesity Day. Dostupné na: www.worldobesity.org/training-and-events/events/world-obesity-day
4. Houfková, L., Krejčí H., Kohutiar M. a kol. Globopol, stručné přehledy: Cukry a jejich vliv na zdraví. Dostupné na: www.globopol.cz/wp-content/uploads/2018/07/2018-Globopol-Cukry.pdf
5. Matoulek M. Bariatrie. Dostupné na: https://www.obezita.cz/bariatrie

Doporučujeme

Čtěte více

Období chřipky se opět blíží. Už jste se nechali očkovat?

Chřipka se většinou ohlásí rychle, nečekaně a v plné síle. Během pár hodin se...

Oběd ve fastfoodu – útok na vaše játra?

V posledních letech je kvůli uspěchanému životnímu stylu stále modernější stravovat...

Obědy pro děti za svou existenci už nasytily deset tisíc školáků

Zní to v dnešní době téměř neuvěřitelně, ale je to tak. Stále existují tisíce...

Obezita – ovlivňuje léčbu lupénky?

Podle španělských vědců prý ano! Pacienti s lupénkou, zejména ti, kteří vyžadují...

Obezita a lupénka – přesná souvislost se stále hledá

Nemocné s psoriázou trápí oproti běžné populaci prokazatelně častěji nadváha,...

Obezita a lupénka: spojuje je zánět?

Nadváha a psoriáza se často vyskytují společně. Které z onemocnění je podmíněno...

Obezita a pasivní kouření ubírá dětem kyslík

Děti narozené matkám obézním a těm, které jsou vystavené škodlivým účinkům pasivního...

Obezita a špatný cholesterol: Bojujte s obojím jedinou zbraní!

Lidstvo zažívá v posledních letech epidemii obezity. Jde skutečně o nemoc, a...

Obezita chránila kosti před osteoporózou. To už ale neplatí

Odborníci dlouho věřili, že obézní ženy mají nižší riziko rozvoje osteoporózy,...

Obezita je zvlášť nebezpečná pro ženy s rakovinou prsu

Přiměřená tělesná hmotnost je základní podmínkou zdravé životosprávy a dobrého...

Obezita přináší zdravotní problémy nejen během těhotenství

Obezita patří mezi největší problém vyspělých států. Sedavé zaměstnání a konzumace...

Obezita škodí aneb 7 důvodů, proč zhubnout

Kila navíc s sebou nesou mnohem větší problémy než jen najít v obchodě tu správnou...

Obezita trápí celý svět. Zatočte s ní a začněte v březnu

Životní styl, stres, sedavé zaměstnání… známe to všichni. Výsledky takového...

Obezita u dětí: jde jim doslova o život!

Zatímco v Česku má nadváhu každé sedmé dítě, v Americe je to už každé páté....

Obezita u mladých škodí více srdci mužů než dívek

Kilogramy tuku, které na sebe „nabalují“ náctiletí lidé, jsou dnes významným...

Obezita: nepotřebné kilogramy, které navíc škodí vašemu srdci

Američtí lékaři prohlašují, že počet lidí s nadváhou nebo obezitou dosáhl v...

Obézní aktivní lidé mají poloviční riziko smrti než štíhlí lidé, kterým pohyb chybí

Obezita je rizikovým faktorem pro rozvoj aterosklerózy, jejíž komplikace jsou...

Obézní pacienti čekají déle na transplantaci jater

Obezita a k ní přidružená onemocnění jsou strašákem prakticky všech lékařů na...

Obézní ženy mají nižší šanci počít dítě

Neschopnost počít dítě má mnoho příčin. Jednou z nich může být nadváha nebo...

Obézní ženy ohrožuje rakovina prsu více než ženy s normální váhou

Vědci a lékaři již nějakou dobu tuší, že obézní ženy jsou více ohroženy rizikem...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#