Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Sedm důvodů, proč vařit v páře

Léčba cholesterolu Lucie Kovářová 15.2.2018
Vaření v páře je moderní a zdravý způsob přípravy jídla. Vyzkoušejte ho.
redakce uLékaře

Myslíte si, že neexistuje způsob, jak připravovat jídlo zároveň chutně, zdravě, levně a jednoduše? My jsme ho pro vás našli!

Vaření v páře nebo, jak my Češi říkáme, napařování, je moderní a zdravý způsob přípravy jídla. Proč byste ho měli v kuchyni vyzkoušet i vy?

1. Zachová strukturu a chuť potravin

  • Bojíte se, že jídlo vařené v páře bude chutnat fádně? Opak je pravdou! Pára uchová přirozenou chuť surovin a vy brzy zjistíte, že pokrmy chutnají skvěle a vyžadují mnohem méně soli. Zároveň pára lépe udrží vzhled a strukturu jídla. Rozvařená, bledá a kašovitá zelenina se  ve vaší kuchyni stane minulostí.

2. Neničí vitaminy ani minerály

  • Brokolice připravená v páře si uchová 81 % vitaminu C; po vaření ve vodě je to jen 30 %. Při vaření se totiž vitaminy a minerály vyplavují do vody, při pečení a smažení je zase ničí velmi vysoká teplota. A totéž se děje i s drahocennými antioxidanty v zelenině obsaženými. Chcete-li jídlo bohaté na všechny tyto látky, máte v podstatě dvě možnosti: buď je snězte syrové, nebo napařujte.

3. Nevyžaduje olej

  • Olej dodává jídlu zbytečné kalorie, přepálený při vysokých teplotách navíc obsahuje rakovinotvorné látky. Při vaření v páře se obejdete bez něj. A pak je samozřejmě jen na vás, jestli si hotový pokrm na talíři vylepšíte pár kapkami zdravého, extrapanenského olivového oleje.

4. Uvaříte tak skoro všechno

  • V kuchařkách našich babiček bývá tenhle kulinářský trik spojován nanejvýš s ohříváním knedlíků. Přitom se v horké páře dá připravit téměř vše – od kuřecího a rybího masa přes přílohu v podobě brambor, rýže nebo luštěnin až po zeleninovou oblohu a ovocný dezert.

5. Není složité ani zdlouhavé

  • Nejste zrovna rozený šéfkuchař a nechcete u sporáku trávit dlouhé hodiny? Pak je pára to, co hledáte. Stačí jen jídlo omýt, nakrájet, vložit a podlít vodou a hlídat čas. Potom postačí lehký dotek soli, koření, olivového oleje nebo sójové omáčky… Během pár desítek minut je pořádné, pestré teplé jídlo na světě.

6. Usnadní úklid po vaření

  • Protože vaříte jen nad vodou, udržuje parní vaření vaši kuchyň v čistotě. Na zápach oleje, připálené pánve a umaštěné sporáky můžete zapomenout.

7. Nemusí být drahé

  • A jak tedy vlastně napařovat? Na první experimenty s napařováním vám postačí kovový napařovací vějířek, jaký používáme na knedlíky, a hrnec s pokličkou. Jestliže vám vaření v páře učaruje, v obchodech najdete také širokou nabídku parních hrnců. Ty umožňují vařit zároveň v několika patrech, přesně regulovat teplotu, čas, … Jejich nevýhodou je však poměrně vysoká cena. Jakousi střední cestou pak jsou speciální napařovací nádoby s dvojitým dnem, které se kromě nerezu vyrábějí například i z praktického kuchyňského silikonu.

Zdroje: 
www.healthyfoodcorner.com/6-benefits-of-steam-cooking/
www.practo.com/healthfeed/benefits-of-steamed-food-28961/post
edition.cnn.com/2016/05/05/health/healthy-vegetable-cooking/index.html

Autor článku: Lucie Kovářová
Líbil se vám článek? 0 ANO NE
Inzerce

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související články

Vaření v páře ocení nejen vaše střeva

Nemocní s nespecifickými střevními záněty často bojují se správností a vhodností...

Ryby pro nemocná játra

Jaterní dieta je doporučována pacientům s různými typy jaterních onemocnění....

Sedm nejčastějších důvodů vynechané menstruace

<p>Už několik dní čekáte, kdy přijdou „vaše dny“, a stále nic? Těhotenský test...

Sedm mýtů o bolestech zad. Kde je pravda?

<p>Bolest zad je velmi častým jevem – až  80 % lidí se s těmito potížemi někdy...

Sedm důvodů, proč mít dostatek omega-3 mastných kyselin

Přinášejí řadu benefitů celému tělu, někteří odborníci dokonce tvrdí, že jsou...

Deset důvodů, proč zařadit ryby do jídelníčku

Rybí maso a výrobky z ryb patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Jsou přímo...

320 důvodů, proč přestat s kouřením

Při zapálení cigarety myslí kuřáci hlavně na požitky, které jim jejich zlozvyk...

Sedm mýtů o klíšťatech

Existuje mnoho mylných představ o tom, jak se klíšťata chovají, jak nás napadají...

Sedm největších mýtů o neplodnosti

Přestože je neplodnost často skloňovaným tématem, stále mezi lidmi koluje řada...

Vážně popálit může i obyčejná sprcha!

Popálit se můžeme různým způsobem. Pokud se potřísníme horkou tekutinou nebo...

Doporučujeme

Čtěte více

Se syndromem studených končetin můžete zatočit svépomocí

Trápí vás revma? Pak jste možná – zejména v mrazivém počasí – zažili, že vaše...

Se vzplanutími Crohnovy nemoci pomůže i biologická léčba

V průběhu Crohnovy nemoci se střídají klidová období – remise – s nepříjemnými...

Se zahozením poslední cigarety se dýchání začne zlepšovat téměř okamžitě

Možná už na sobě pozorujete některé zdravotní následky kouření: snadněji se...

Se zánětem si poradí zelený čaj

Číňané považují zelený čaj za takřka zázračný nápoj. Současná západní medicína...

Seborrhoická dermatitida nesvědí. Přesto vyžaduje péči

Dětská pokožka se od kůže dospělých hodně liší. Je jemnější, tenčí a méně odolává...

Sedavý způsob života škodí zdraví víc, než se na první pohled zdá

Jedinci, kteří tráví většinu dne bez jakékoliv větší aktivity, by měli zpozornět....

Sedavý způsob života zvyšuje riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby

Epidemie obezity ve společnosti má a zejména v budoucnu bude mít výrazný dopad...

Sedíte celý den v práci? Cvičit 3× týdně nestačí

Nedostatek pohybu a sedavé zaměstnání představují rizikovou kombinaci pro vaše...

Sedm doporučení, jak zahojit odřeninu rychleji

Odřenina na kterékoli části těla není nic příjemného. Navíc hrozí průnik škodlivých...

Sedm důvodů, proč mít dostatek omega-3 mastných kyselin

Přinášejí řadu benefitů celému tělu, někteří odborníci dokonce tvrdí, že jsou...

Sedm možností alternativní léčby při chemoterapii

Alternativní metody sice nemohou rakovinu vyléčit, ale mohou pomoci se zvládáním...

Sedm mýtů o bolestech zad

<p>Většina z nás zná potíže se zády v nejrůznějších podobách podstatně důvěrněji,...

Sedm mýtů o bolestech zad. Kde je pravda?

<p>Bolest zad je velmi častým jevem – až  80 % lidí se s těmito potížemi někdy...

Sedm mýtů o klíšťatech

Existuje mnoho mylných představ o tom, jak se klíšťata chovají, jak nás napadají...

Sedm nejčastějších důvodů vynechané menstruace

<p>Už několik dní čekáte, kdy přijdou „vaše dny“, a stále nic? Těhotenský test...

Sedm největších mýtů o neplodnosti

Přestože je neplodnost často skloňovaným tématem, stále mezi lidmi koluje řada...

Sedm odpovědí na vše, co jste chtěli vědět o očkování proti žloutence

Vakcinace proti žloutence typu B je dnes již standardní součástí dětského očkovacího...

Sedm potravin, které byste měli vyřadit, pokud máte vysoký tlak

Vysoký krevní tlak představuje rizikový faktor řady kardiovaskulárních onemocnění,...

Sedm problémů, které hrozí při vysokém krevním tlaku

Hypertenze neboli nadměrný krevní tlak patří mezi nejčastější onemocnění kardiovaskulárního...

Sedm snadných tipů: víte, jak předcházet nemocem srdce a cév?

Nemoci srdce a cév jsou nejčastější příčinou úmrtí v Česku i Evropě. Zkracují...