Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Sedm důvodů, proč vařit v páře

Léčba cholesterolu Lucie Kovářová 15.2.2018
Vaření v páře je moderní a zdravý způsob přípravy jídla. Vyzkoušejte ho.
redakce uLékaře

Myslíte si, že neexistuje způsob, jak připravovat jídlo zároveň chutně, zdravě, levně a jednoduše? My jsme ho pro vás našli!

Vaření v páře nebo, jak my Češi říkáme, napařování, je moderní a zdravý způsob přípravy jídla. Proč byste ho měli v kuchyni vyzkoušet i vy?

1. Zachová strukturu a chuť potravin

  • Bojíte se, že jídlo vařené v páře bude chutnat fádně? Opak je pravdou! Pára uchová přirozenou chuť surovin a vy brzy zjistíte, že pokrmy chutnají skvěle a vyžadují mnohem méně soli. Zároveň pára lépe udrží vzhled a strukturu jídla. Rozvařená, bledá a kašovitá zelenina se  ve vaší kuchyni stane minulostí.

2. Neničí vitaminy ani minerály

  • Brokolice připravená v páře si uchová 81 % vitaminu C; po vaření ve vodě je to jen 30 %. Při vaření se totiž vitaminy a minerály vyplavují do vody, při pečení a smažení je zase ničí velmi vysoká teplota. A totéž se děje i s drahocennými antioxidanty v zelenině obsaženými. Chcete-li jídlo bohaté na všechny tyto látky, máte v podstatě dvě možnosti: buď je snězte syrové, nebo napařujte.

3. Nevyžaduje olej

  • Olej dodává jídlu zbytečné kalorie, přepálený při vysokých teplotách navíc obsahuje rakovinotvorné látky. Při vaření v páře se obejdete bez něj. A pak je samozřejmě jen na vás, jestli si hotový pokrm na talíři vylepšíte pár kapkami zdravého, extrapanenského olivového oleje.

4. Uvaříte tak skoro všechno

  • V kuchařkách našich babiček bývá tenhle kulinářský trik spojován nanejvýš s ohříváním knedlíků. Přitom se v horké páře dá připravit téměř vše – od kuřecího a rybího masa přes přílohu v podobě brambor, rýže nebo luštěnin až po zeleninovou oblohu a ovocný dezert.

5. Není složité ani zdlouhavé

  • Nejste zrovna rozený šéfkuchař a nechcete u sporáku trávit dlouhé hodiny? Pak je pára to, co hledáte. Stačí jen jídlo omýt, nakrájet, vložit a podlít vodou a hlídat čas. Potom postačí lehký dotek soli, koření, olivového oleje nebo sójové omáčky… Během pár desítek minut je pořádné, pestré teplé jídlo na světě.

6. Usnadní úklid po vaření

  • Protože vaříte jen nad vodou, udržuje parní vaření vaši kuchyň v čistotě. Na zápach oleje, připálené pánve a umaštěné sporáky můžete zapomenout.

7. Nemusí být drahé

  • A jak tedy vlastně napařovat? Na první experimenty s napařováním vám postačí kovový napařovací vějířek, jaký používáme na knedlíky, a hrnec s pokličkou. Jestliže vám vaření v páře učaruje, v obchodech najdete také širokou nabídku parních hrnců. Ty umožňují vařit zároveň v několika patrech, přesně regulovat teplotu, čas, … Jejich nevýhodou je však poměrně vysoká cena. Jakousi střední cestou pak jsou speciální napařovací nádoby s dvojitým dnem, které se kromě nerezu vyrábějí například i z praktického kuchyňského silikonu.

Zdroje: 
www.healthyfoodcorner.com/6-benefits-of-steam-cooking/
www.practo.com/healthfeed/benefits-of-steamed-food-28961/post
edition.cnn.com/2016/05/05/health/healthy-vegetable-cooking/index.html

Autor článku: Lucie Kovářová
Líbil se vám článek? 0 ANO NE
Reklama

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související články

Vaření v páře ocení nejen vaše střeva

Nemocní s nespecifickými střevními záněty často bojují se správností a vhodností...

Ryby pro nemocná játra

Jaterní dieta je doporučována pacientům s různými typy jaterních onemocnění....

Sedm nejčastějších důvodů vynechané menstruace

<p>Už několik dní čekáte, kdy přijdou „vaše dny“, a stále nic? Těhotenský test...

Sedm mýtů o bolestech zad. Kde je pravda?

<p>Bolest zad je velmi častým jevem – až  80 % lidí se s těmito potížemi někdy...

Sedm důvodů, proč mít dostatek omega-3 mastných kyselin

Přinášejí řadu benefitů celému tělu, někteří odborníci dokonce tvrdí, že jsou...

Deset důvodů, proč zařadit ryby do jídelníčku

Rybí maso a výrobky z ryb patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Jsou přímo...

320 důvodů, proč přestat s kouřením

Při zapálení cigarety myslí kuřáci hlavně na požitky, které jim jejich zlozvyk...

Sedm mýtů o klíšťatech

Existuje mnoho mylných představ o tom, jak se klíšťata chovají, jak nás napadají...

Sedm největších mýtů o neplodnosti

Přestože je neplodnost často skloňovaným tématem, stále mezi lidmi koluje řada...

Vážně popálit může i obyčejná sprcha!

Popálit se můžeme různým způsobem. Pokud se potřísníme horkou tekutinou nebo...

Doporučujeme