#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Střevní mikroflóra – Váš silný spojenec

2.6.2017

Každý z nás má spojence, přesněji 50 trilionů spojenců. Obrovské množství bakterií obývá střeva zdravého člověka. Jejich počet mnohonásobně překračuje množství vlastních buněk člověka. Tento komplex bakterií se nazývá střevní mikroflóra a mnozí vědci ji dokonce považují za samostatný lidský orgán.

ZakvaskyVIVO1
ZakvaskyVIVO1

Každý z nás má spojence, přesněji 50 trilionů spojenců. Obrovské množství bakterií obývá střeva zdravého člověka. Jejich počet mnohonásobně překračuje množství vlastních buněk člověka. Tento komplex bakterií se nazývá střevní mikroflóra a mnozí vědci ji dokonce považují za samostatný lidský orgán.

Přátelské bakterie střevní mikroflóry plní několik důležitých funkcí, jako:

  • Trávení: podílí se na trávení potravy
  • Peristaltika: regulují pohyb trávené potravy ve střevech
  • Metabolismus: regulují látkovou výměnu
  • Imunita: mikroflóra brání rozvoji mnohých patogenních bakterií a plísní. Kromě toho stimuluje mikroflóra produkci vlastního interferonu a zvyšuje jeho efektivitu v boji s viry.
  • Hormony: mikroflóra reguluje produkci hormonů, včetně hormonu dobré nálady – serotoninu.

 Bohužel je velmi snadné narušit jemnou rovnováhu. Nepravidelná strava, škodlivé návyky, stres a užívání antibiotik škodí střevní mikroflóře. Namísto přátelských bakterií se ve střevech začínají rozvíjet patogenní mikrobi. Takový stav se nazývá „disbakterióza“ nebo „syndrom nadměrného bakteriálního růstu“. To se může projevovat nepříjemnými symptomy jako:

  • Nadýmání 
  • Zácpa
  • Střevní poruchy  
  • Střevní infekce  
  • Oslabení imunity
  • Narušení látkové výměny
  • Alergické reakce
  • Lámavost vlasů a nehtů
  • Zvýšená únava a podrážděnost

Jak obnovit rovnováhu.

Nejpřirozenějším způsobem obnovy střevní mikroflóry vyznačujícím se vysokou efektivitou je konzumace kysaných mléčných produktů. Ale ne všechna kysaná mléčná produkce je prospěšná stejně. Kupované mléčné produkty se liší od těch domácích, a to zásadně, domácí produkty jsou na tom mnohem lépe. Kupovaná výroba prohrává jak s ohledem na kvalitu, tak s ohledem na chuť i cenu.

V kupovaných kysaných mléčných produktech je prospěšných bakterií mnohem méně (10-100krát), protože obsahují konzervační látky, stabilizátory, zahušťovadla, která se přidávají kvůli prodloužení trvanlivosti, a to na úkor živých bakterií. Všechny kupované jogurty obsahují navíc i cukr, který je škodlivý pro řadu konzumentů (například nemocných cukrovkou).

Domácí kysané mléčné produkty jsou 100 % přírodní, vždyť si sami vybíráte, z čeho si oblíbený kysaný mléčný výrobek připravíte – například z domácího mléka nebo smetany. Pro přípravu domácích mléčných kysaných produktů se používají zákvasky, obsahující kmeny prospěšných mikroorganizmů vybraných v laboratorních podmínkách. Kromě bakterií obsahují domácí kysané mléčné výrobky produkty činorodosti bakterií, pro člověka prospěšné, jedná se o vitamíny a přírodní biologicky aktivní látku – kyselinu mléčnou.
Zákvasky VIVO budou skvělou volbou.


 Poté, co se dostanou do střev, brání bakterie a kyselina mléčná rozvoji patogenních mikrobů a vytváří příznivé podmínky pro obnovu normální mikroflóry. Obnovující se mikroflóra znovu plní své funkce a negativní projevy disbakteriózy mizí.  

Bakterie v zákvaskách VIVO jsou pro lidský organismus absolutně bezpečné, jsou odolné proti antibiotikům a schopné absorbovat množství vitamínů a mikroelementů. V důsledku toho pomáhají syntetizovat prospěšné látky a dokonce i bojovat s rakovinnými buňkami.

Jednoduchost přípravy a bohatá rozmanitost

 Dalším argumentem hovořícím pro domácí výrobu kysaných mléčných výrobků je snadnost jejich přípravy se zákvasek VIVO – potřebujete pouze 10 minut osobního času. Nejsnazším způsobem je příprava produktu v obyčejném hrnci, do mléka (smetany) ohřátého na 40 0С jednoduše přidejte zvolenou zákvasku.

 

Výslednou směs zabalte a nechte na teplém místě 8 hodin. Pokud používáte multivarnu nebo jogurtovač, nemusíte se obávat, že při kysnutí nebude dodržen teplotní režim.

Mléčné kysané produkty připravené ze zákvasek VIVO jsou neobyčejně chutné, nasycené prospěšnými bifidobakteriemi a laktobacily, jsou bohaté na vitamíny, minerály a aminokyseliny. Široký výběr zákvasek VIVO umožňuje vybírat nejen oblíbený kysaný mléčný produkt dle chuti a typu (Jogurt, Kefír, atd.), ale i dle prospěšných vlastností. Součástí složení zákvasek VIVO jsou speciální druhy bakterií v efektivním vysokém množství, které se navzájem pozitivně ovlivňují.

Můžete si vybírat produkt dle očekávaného efektu. Například Symbilact pomáhá při nerovnováze střevní mikroflóry, Bifivit je ideální pro děti v prvním roce života, Fit jogurt pomáhá při boji s nadváhou, a to díky zrychlení metabolismu.

Pokud budete pravidelně konzumovat kysané mléčné produkty na bázi zákvasek VIVO, můžete si být jisti, že Vaše mikroflóra bude v naprostém pořádku, a zdravá mikroflóra, to je Váš silný spojenec.

 

 

Doporučujeme

Čtěte více

Stres v práci okrádá o dobrý spánek

Spory, hádky a zmatky v práci škodí kvalitnímu spánku mnohem více než přesčasy,...

Stres v práci? Cigareta vás nespasí

Většina z nás se snaží své zdraví chránit. Vyhýbáme se nebezpečným činnostem,...

Stres zvyšuje riziko vzniku rakoviny

Stres může vést až k rakovinnému bujení. To jsou výsledky čínských vědců z univerzity...

Strie kůži nesluší. Braňte tělo zevnitř i zvenku

Pajizévky neboli strie nejsou ničím, o co bychom stáli. Přesto se na kůži mnoha...

Stromeček, viník "vánoční" alergie

Pokud vás pravidelně během svátků "napadají" příznaky typické pro přecitlivělost,...

Středomořská dieta chrání zdraví srdce

Červené víno, bílé maso, olivový olej a dostatek zeleniny – to je recept na...

Středomořská strava – cesta ke zdravému srdci

Jedete na dovolenou do Středomoří? Nechte se inspirovat místním jídelníčkem....

Středomořská strava je pro srdce ideální

Máte rádi ryby, čerstvé ovoce a zeleninu? Pokud ano, je středomořská dieta to...

Střeva

Starověký lékař Galén popisoval střeva jako trubici, jejíž délka souvisí s vyspělostí...

Střevní bakterie – pomocníci ke štíhlé linii?

Mikroorganismy žijící v našich střevech mají neuvěřitelný vliv na celý organismus....

Střevní mikroflóra, jak a proč o ni pečovat

Mnoho lidí má tendenci uvažovat o mikroorganismech pouze v negativním smyslu...

Střevní obtíže při cestování: Máte s sebou účinné léky?

Cestování téměř vždy přináší změnu v zaběhnutém rytmu a stylu stravování. Když...

Střevní zánět pod kontrolou: dodržujte 6 základních kroků

Bolesti břicha, pocit plnosti žaludku i mimo jídlo, křeče ve střevech. To bývají...

Střevní záněty a sport se rozhodně nemusí vylučovat

Udržovat se v dobré kondici je pro lidi s ulcerózní kolitidou nebo Crohnovou...

Střevní záněty nevylučují obezitu. Jak se jí bránit?

Ačkoliv je onemocnění chronickým střevním zánětem častěji doprovázeno úbytkem...

Střevní záněty ohrožují více úředníky než dělnické profese

Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida jsou dlouhodobé nemoci trávicího ústrojí,...

Střevní záněty: dokáže od potíží ulevit alternativní léčba?

Žijete s Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou? Jistě berete léky a dodržujete...

Střevní záněty: jak se poprat s plynatostí a nadýmáním

S nadýmáním, které ve zvýšené míře trápí nemocné s dlouhodobým onemocněním střev,...

Střevní záněty: každá léčba má své opodstatnění

Cílená léčba zaznamenává velké úspěchy při léčbě mnoha nemocí. Jejímu nasazení...

Střevní záněty: ohrožuje nás novodobá epidemie?

Počet případů Crohnovy nemoci a ulcerózní kolitidy v posledních letech dramaticky...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#